Date:
Την απόφασή του να ακυρωθεί η 20η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και η 4η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που διοργανώνεται το τριήμερο 22 – 25 Απριλίου στην κατάφυτη “Γη του Πελίτι”, στο Μεσοχώρι του ορεινού δήμου Παρανεστίου Δράμας, ανακοίνωσε ο ιδρυτής του Πελίτι””, Παναγιώτης Σαϊνατούδης. Επίσης, έκανε γνωστό πως η “Γη του Πελίτι” θα παραμείνει κλειστή μέχρι τα τέλη Μαΐου, ακολουθώντας τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας του Πελίτι, είναι η πρώτη φορά που αυτή η πανέμορφη και εύφορη γη, αυτός ο τόπος συνάντησης χιλιάδων ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μείνει άδειος. Χωρίς τη δύναμη και τη ζωντάνια που του πρόσφεραν όσοι των επισκέπτονταν για να γίνουν κοινωνοί αυτής της μεγάλης προσπάθειας διαφύλαξης των παραδοσιακών σπόρων. Μιας συλλογικής προσπάθειας για την προστασία της μητέρας φύσης και τη διάδοση της αχρήματης οικονομίας, που σε περιόδους δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε, φαίνεται να αποτελεί για ορισμένους μια εναλλακτική επιλογή, ίσως και μια λύση επιβίωσης.
Στήριξη των ντόπιων παραγωγών
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν κρύβει την αγωνία του για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί και ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση προς όλους να στηρίξουν τους Έλληνες και τους ντόπιους καταναλωτές.
«Σήμερα που τα σύνορα είναι κλειστά», επισημαίνει το μότο «τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση» για τους Έλληνες παραγωγούς είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Πρέπει ως καταναλωτές να στηρίξουμε τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων του τόπου σας, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους μελισσοκόμους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που φροντίζουν να έχουμε να φάμε. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που φροντίζουν για την διατροφική αυτάρκεια μας αλλά και τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Χωρίς αυτούς η σημερινή εικόνα της χώρας θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Ας κάνουμε αυτό που μπορούμε από τη μεριά μας γι’ αυτούς τους ανθρώπους».
Επίσης, απευθύνει κάλεσμα και προς όσους παραγωγούς και καλλιεργητές επαγγελματίες ή ερασιτέχνες που διατηρούν παραδοσιακούς σπόρους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. «Ο σπόρος είναι ο πρώτος κρίκος της διατροφής μας», τονίζει με έμφαση, «ο παραδοσιακός σπόρος θα μας δώσει τροφή, αλλά και τον σπόρο της επομένης χρονιάς. Στις δύσκολες ώρες που περνάμε κρατείστε σπόρους για τον κήπο σας αλλά νοιαστείτε και για τους γύρω σας. Οι παραδοσιακοί σπόροι έφτασαν σε μας μέσα από ένα ταξίδι χιλιάδων χρόνων, έχοντας επιβιώσει από πολλές αντιξοότητες. Βοήθησαν την ανθρωπότητα να αναπτυχθεί, να ακμάσει και δημιουργήσει θαύματα. Ας μοιραστούμε αυτό το αγαθό για να συνεχίσει να υπάρχει η ζωή, η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια».
Αυξήθηκε η ζήτηση σπόρων
Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης επισημαίνει πως η κοινότητα του Πελίτι συνεχίζει να αποστέλλει εντελώς δωρεάν σπόρους σε όλους όσους ζητάνε. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τηλέφωνα και τα αιτήματα ανθρώπων από ολόκληρη την Ελλάδα που ζητούν να τους αποσταλούν σπόροι, είτε για να τους φυτέψουν και να έχουν μια επάρκεια προϊόντων, είτε για να τους καλλιεργήσουν και να έχουν μια απασχόληση. «Πριν από δυο χρόνια δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ζήτηση», τονίζει, «οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε προφανώς δημιούργησαν κάποια ανασφάλεια τους ανθρώπου που αναζητούν διεξόδους».
Πηγή ΑΠΕ