Βγήκαμε στα μπαλκόνια και χειροκροτήσαμε δύο φορές τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εδώ και περίπου ενάμιση μήνα δίνουν αγόγγυστα έναν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Βγήκαμε στα μπαλκόνια και χειροκροτήσαμε δύο φορές τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εδώ και περίπου ενάμιση μήνα δίνουν αγόγγυστα έναν αξιέπαινο αγώνα στα νοσοκομεία όλης της χώρας προκειμένου να περιθάλπουν ασθενείς που έχουν μολυνθεί από την πανδημία του κορονοϊού, ξεχνώντας ωράρια εργασίας, οικογένεια και κούραση.

Advertisement
 

 

Βγήκαμε επίσης και χειροκροτήσαμε τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζο όταν απεβίωσε, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα όσα προσέφερε σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο.

 

Η Ανάσταση που θα μας μείνει αξέχαστη

Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξαναβγούμε στα μπαλκόνια την επόμενη βδομάδα προκειμένου να βιώσουμε μια Ανάσταση που ούτως ή άλλως θα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με όσες είχαμε ζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όσοι είχαμε συνηθίζει να φεύγουμε αυτές τις μερες από τον αστικό ιστό της επικράτειας δεν θα το επιχειρήσουμε για ευνόητους λόγους, αλλά και στις πόλεις που βρισκόμαστε δεν θα δώσουμε το παρών φυσικά ούτε στους ιερούς ναούς οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι σφραγισμένοι για όλους τους πιστούς υπό το φόβο έξαρσης των κρουσμάτων του Covid-19.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί είναι αυτοί που υπόσχονται ότι η Ανάσταση του 2020 θα μας μείνει για πάντα χαραγμένη στο νου και θα ‘χουμε να τη συζητάμε για αρκετά χρόνια.

 

 

Κατανυκτική ατμόσφαιρα, αλλά και εκτόνωση

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, θεωρείται βέβαιο ότι όλοι θα έχουν ανοικτούς τους τηλεοπτικούς δέκτες προκειμένου να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και λίγο πριν χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες, οι ιερείς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν όλος ο κόσμος να βγει στα μπαλκόνια με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών».

Τα σχετικά καλέσματα θα ξεκινήσουν στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας μέσα από τα social media και ενδεχομένως με ανακοινώσεις ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν ευρύτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Μέσα στο σκοτάδι αναμένεται μια πάνδημη συμμετοχή ακόμη και από ανθρώπους που μπορεί να μην έδιναν μέχρι και σήμερα το παρών στην εκκλησία, ενώ εκτιμάται πως θα είναι και μια στιγμή εκτόνωσης εκτόνωσης του πληθυσμού μετά από 34 ημέρες που θα έχουν συμπληρωθεί από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

C-27 θα μεταβεί από την Ελευσίνα στο Ισραήλ

Αναφορικά με το Άγιο Φως η έλευση του από τους Αγίους Τόπους στην Ελλάδα θα γίνει κανονικά και φέτος. Κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Βλάση και του έξαρχου του Παναγίου Τάφου, αρχιμανδρίτη κ. Δαμιανό αποφασίστηκε να μεταβεί από την Ελευσίνα στο Τελ Αβίβ στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-27 με τους ελάχιστους δυνατούς επιβάτες (στους οποίους θα συγκαταλέγεται ο έξαρχος του Πανάγιου Τάφου και εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών). Δεν θα κατέβει όμως κανένας από το μεταγωγικό.

Το Άγιο Φως θα παραληφθεί στον αερολιμένα του Ισραήλ το Άγιο Φως και το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας θα επιστρέψει κατευθείαν στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα το υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, η τελετή θα είναι ιδιαίτερα λιτή, χωρίς κόκκινα χαλιά και δίχως την παρουσία ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Εν συνεχεία θα μεταφερθεί στις εκκλησίες όλης της χώρας με προγραμματισμένες πτήσεις της Aegean.

 

 

Απαγορεύτηκαν οι λαμπαδηφορίες για διανομή του Αγίου Φωτός

Αρκετοί δήμοι σε όλη την επικράτεια, όπως για παράδειγμα του Ελληνικού – Αργυρούπολης, σχεδίαζαν με τη βοήθεια δικτύου εθελοντών και της Δημοτικής Αστυνομίας να μεταφέρουν το κατά τη χριστιανική παράδοση Ανέσπερο Φως της Ανάστασης σε κάθε σπίτι, χωρίς να δώσει ούτε ένας κάτοικος – πιστός το παρών έξω από ιερό ναό.

Advertisement
Babis

Ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κωνσταντάτος είχε αναφέρει ότι όποιος το επιθυμούσε, θα μπορούσε να έβγαινε στην είσοδο της πολυκατοικίας του (σε συγκεκριμένη ώρα ανά δρόμο βάσει ανακοίνωσης που θα εξέδιδε) ώστε να παραλάμβανε το Φως από εθελοντές που θα φορούσαν μάσκες και γάντια.

 

 

Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι

Βέβαια σε μονοκατοικίες ή σε αυτές που έχουμε 4 ή 5 διαμερίσματα ενδεχομένως δεν θα υπήρχε ζήτημα ασφάλειας. Τι θα γινόταν όμως σε μεγάλες πολυκατοικίες που έχουν 40 ή και παραπάνω διαμερίσματα; Εάν έβγαιναν στην είσοδο τόσοι ένοικοι, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι υπήρχε πρόβλημα αφού κανείς δεν εγγυάται ότι θα τηρούνταν πάντα οι αποστάσεις ασφαλείας.

Για το λόγο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ακυρώνονταν οι όποιες προσπάθειες περιορισμού διασποράς του ιού.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Οι εικόνες εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων στους δρόμους δημιουργούν κίνδυνο διασποράς του ιού» επεσήμανε.

Ο τρόπος που έχουν βρει άλλοι δήμοι, όπως για παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης, του Κρανιδίου, του Διστόμου και άλλων περιοχών, είναι διαφορετικός. Καλούν τους δημότες ν’ αφήσουν έξω από την πόρτα τους ένα φαναράκι, ή ακόμα και ένα γυάλινο βάζο με ένα κεράκι ρεσώ, προκειμένου να διαμείνουν το Φως χωρίς να έρθουν σε επαφή οι ελάχιστοι εθελοντές με τον πληθυσμό.

 

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Παρά Πέντε”: Συγκινεί η εγγονή της Ειρήνης Κουμαριανού – “Σήμερα γιαγιά σε κουβαλάω μαζί μου”

25/12/25 12:17 μμ

“Παρά Πέντε”: Συγκινεί η εγγονή της Ειρήνης Κουμαριανού – “Σήμερα γιαγιά σε κουβαλάω μαζί μου”

Θεσσαλονίκη: Διπλή παράσυρση 68χρονης από όχημα που οδηγούσε μεθυσμένος

25/12/25 12:11 μμ

Θεσσαλονίκη: Διπλή παράσυρση 68χρονης πεζής από όχημα που οδηγούσε μεθυσμένος

Σέρρες: Διακοπή νερού στον Λευκώνα

25/12/25 12:01 μμ

Σέρρες: Διακοπή νερού στον Λευκώνα

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 5 ατόμων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το τελευταίο 24ωρο

25/12/25 11:54 πμ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 5 ατόμων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το τελευταίο 24ωρο

Σέρρες: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον αγνοούμενο διοικητή πυροσβεστικής – “Άφησε το κινητό στο σπίτι”

25/12/25 11:49 πμ

Σέρρες: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον αγνοούμενο διοικητή πυροσβεστικής – “Άφησε το κινητό στο σπίτι”

Δείτε φωτογραφίες: Το σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ

25/12/25 10:58 πμ

Δείτε φωτογραφίες: Το σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ

Η NORAD παρακολουθεί το ταξίδι του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο

25/12/25 10:55 πμ

Η NORAD παρακολουθεί το ταξίδι του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο

Αναμνήσεις Χριστουγέννων

25/12/25 10:51 πμ

Αναμνήσεις Χριστουγέννων

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στον κόσμο

25/12/25 10:47 πμ

Χριστούγεννα στον κόσμο

Silver alert στις Σέρρες για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

25/12/25 10:41 πμ

Silver alert στις Σέρρες για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

25/12/25 10:17 πμ

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

25/12/25 10:12 πμ

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή