Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σε όσους σκοπεύουν να παραβιάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να βρεθούν σε τραπέζι εν όψει του Πάσχα, έστειλε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον ... Περισσότερα

10 ιδέες για να διακοσμήσετε το πασχαλινό σας τραπέζι

Epiloges Press

Epiloges Press

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σε όσους σκοπεύουν να παραβιάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να βρεθούν σε τραπέζι εν όψει του Πάσχα, έστειλε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Μπορεί η αστυνομία να προγραμματίζει αυξημένες περιπολίες, ακόμα και με drones, την ημέρα του Πάσχα προκειμένου να… πιάσει στα πράσα τυχόν παραβάτες που θεωρούν ότι πρόκειται για εξυπνάδα να ξεγελάσουν τις Αρχές και να συγχρωτιστούν σε ένα σπίτι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ή την Κυριακή του Πάσχα, ωστόσο είναι κατανοητό πως ενδέχεται κάποιοι να το προσπαθήσουν και να το καταφέρουν.

Σε αυτούς λοιπόν και στις καταστροφικές συνέπειες των πράξεων τους αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα γιατί δεν πρέπει να καθίσουν πολλοί γύρω από το πασχαλινό τραπέζι και γιατί θεωρείται επικίνδυνο από υγειονομικής άποψης για την διασπορά του κοροναϊού ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι ο εχθρός αυτός είναι αόρατος και κανείς δεν ξέρει αν είναι ασυμπτωματικός ή έχει ήπια συμπτώματα και μπορεί ακόμα και με την ομιλία μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

 

Είπε ακόμα ότι το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι» δεν είναι γι’ αυτήν την περίοδο.

«Τα οικογενειακά τραπέζια μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό»

«Είμαστε σε μια πολύ καλή φάση που μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί πολύ ο ιός όταν θα δούμε τα αποτελέσματα μετά από 10 – 15 ημέρες από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων παρέες όπως τις λέω εγώ, που ενδεχομένως θα θα έχουν και άτομα ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα που θα μεταφέρουν ο ένας τον ιό στον άλλον» είπε χαρακτηριστικά.

«Τυχόν συναθροίσεις όπως οικογενειακά τραπέζια με παρέες με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό. Αυτό είναι η ανησυχία μας και αυτό είναι το υγειονομικό πρόβλημα. Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια αν δεν πιεις από το ίδιο ποτήρι.

Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών, όταν είσαι ασθενής και βήχεις, ακόμα και με την ομιλία μπορεί να τον μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα ή είναι ήπια συμπτωματικός» συμπλήρωσε.

Advertisement
MEGA

«Το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή είναι να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να την άρουμε. Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα», πρόσθεσε.

«Έχω παραδείγματα ανθρώπων που μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν»

«Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα και μέσα στην ιατρική κοινότητα που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία και μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν» είπε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Και συνέχισε λέγοντας πως «πιστέψτε με θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Το τραπέζι είναι το λιγότερο. Θέλει προσοχή. Δεν μπορείς να πάρεις περιπτωσιολογίες και να πεις “εγώ έχω τον πατέρα μου και είναι μόνος του και θα πάω να τον δω”. Είναι καλύτερα να πας να του αφήσεις το φαγάκι και να φύγεις, παρά να πας και να κάτσεις μαζί του μην γνωρίζοντας ότι είσαι φορέας του ιού και να του τον μεταδώσεις».

«Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα και μέσα στην ιατρική κοινότητα που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία και μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν. Γι’ αυτό είπα το παράδειγμα ακόμα και ένας πονόλαιμος. Πιστέψτε με έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς του κοροναϊού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και το “ωχ αδερφέ” και το “δεν βαριέσαι” δεν είναι γι’ αυτή την περίοδο. Ας το αφήσουμε λίγο. Ας το μειώσουμε περισσότερο ώστε να μπορούμε μετά να ξελασκάρουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι είναι φοβερή ευκαιρία για τον ιό να μπορέσει να διασπαρεί. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις είναι ένα πράγμα αόρατο αλλά δεν πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία αυτή την στιγμή» είπε σε αυτό το πλαίσιο.

«Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις είναι ένα πράγμα αόρατο αλλά δεν πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία αυτή την στιγμή» κατέληξε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

03/04/26 12:16 μμ

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

«Καλωδιώνονται» Σαντορίνη, Θηρασιά και τα νησάκια των Καμμένων για την έγκαιρη ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας

03/04/26 12:12 μμ

«Καλωδιώνονται» Σαντορίνη, Θηρασιά και τα νησάκια των Καμμένων για την έγκαιρη ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας

Επιθεώρηση Εργασίας: Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, η καταβολή του δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

03/04/26 12:07 μμ

Επιθεώρηση Εργασίας: Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, η καταβολή του δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

Σαρωτικοί οι Θάντερ επί των Λέικερς

03/04/26 12:08 μμ

Σαρωτικοί οι Θάντερ επί των Λέικερς

Γεφυρώνοντας υγροτόπους, ανθρώπους και πολιτικές - Το έργο RIWET στην Ελλάδα

03/04/26 12:06 μμ

Γεφυρώνοντας υγροτόπους, ανθρώπους και πολιτικές – Το έργο RIWET στην Ελλάδα

Μπαρτσελόνα: Ο γιος του Πάτρικ Κλάιφερτ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο

03/04/26 12:04 μμ

Μπαρτσελόνα: Ο γιος του Πάτρικ Κλάιφερτ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο

Ο Ντε Τσέρμπι θέλει τον Λοκατέλι στην Τότεναμ

03/04/26 12:02 μμ

Ο Ντε Τσέρμπι θέλει τον Λοκατέλι στην Τότεναμ

Παραδόθηκε η ύποπτη για το πλαστό διαβατήριο του Ροναλντίνιο

03/04/26 12:00 μμ

Παραδόθηκε η ύποπτη για το πλαστό διαβατήριο του Ροναλντίνιο

Τουλάχιστον 8 νεκροί εξαιτίας του βομβαρδισμού γέφυρας δυτικά της Τεχεράνης - Πυρκαγιές σε διυλιστήριο του Κουβέιτ εξαιτίας επιδρομής drones

03/04/26 11:06 πμ

Τουλάχιστον 8 νεκροί εξαιτίας του βομβαρδισμού γέφυρας δυτικά της Τεχεράνης – Πυρκαγιές σε διυλιστήριο του Κουβέιτ εξαιτίας επιδρομής drones

«Ρετιρέ» με νίκη επί της Βιλερμπάν ο Ολυμπιακός

03/04/26 10:40 πμ

«Ρετιρέ» με νίκη επί της Βιλερμπάν ο Ολυμπιακός

03/04/26 10:21 πμ

Στο νοσοκομείο ο Χάμες Ροντρίγκες με σοβαρή αφυδάτωση

«Ζωντανή» για τα play in η Ντουμπάι

03/04/26 10:19 πμ

«Ζωντανή» για τα play in η Ντουμπάι