12.1 C
Serres

Άνοια & Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Date:

Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, όπως είναι η μεσογειακή, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο νοητικής έκπτωσης, σύμφωνα με δύο μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Όρασης των ΗΠΑ.

 

 

«Δεν δίνουμε πάντα προσοχή στη διατροφή μας. Πρέπει να διερευνήσουμε πώς η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο και τα μάτια», δήλωσε η βασική συγγραφέας Δρ Emily Chew, διευθύντρια του τμήματος επιδημιολογίας και κλινικών εφαρμογών του ινστιτούτου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη AREDS, η οποία αφορά την ηλικιακή εκφύλιση της όρασης, και την AREDS2 (μελέτη παρακολούθησης). Στις μελέτες συμμετείχαν συνολικά 8.000 άτομα και στόχος ήταν να μελετηθεί ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Στην έναρξη και των δύο μελετών, αξιολογήθηκε η διατροφή των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της μέσης κατανάλωσης συγκεκριμένων συστατικών της μεσογειακής διατροφής κατά το προηγούμενο έτος. Εκτός από τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψάρια, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει επίσης ολόκληρα φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ελαιόλαδο. Προβλέπει επίσης μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη νοητική λειτουργία των συμμετεχόντων στην πρώτη ομάδα στα 5 χρόνια και αυτών στη δεύτερη ομάδα στα 2, 4 και 10 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης.

Όσοι ακολουθούσαν διατροφή πιο κοντά στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, κινδύνευαν λιγότερο από νοητική δυσλειτουργία.

Αν και η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίου-αποτελέσματος, τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ψαριών και λαχανικών φαίνεται να παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία. Στα 10 χρόνια, οι συμμετέχοντες στην ομάδα AREDS2 που έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια είχαν τη βραδύτερη μείωση νοητικής έκπτωσης.





Οι διαφορές στη νοητική λειτουργία μεταξύ των συμμετεχόντων με την υψηλότερη και χαμηλότερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή ήταν σχετικά μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο τα άτομα να έχουν διαφορά στην καθημερινή νοητική λειτουργία, ανέφεραν οι ερευνητές.

Σε επίπεδο πληθυσμού όμως, τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η νοητική λειτουργία και η υγεία του εγκεφάλου εξαρτώνται από τη διατροφή, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που έφεραν το γονίδιο APOE -το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ- είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ γνωστικής λειτουργίας και μεγαλύτερη νοητική έκπτωση από εκείνους που δεν είχαν το γονίδιο.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήταν ανάλογα στα άτομα με και χωρίς το γονίδιο APOE. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδράσεις της διατροφής στη νοητική λειτουργία είναι ανεξάρτητες από τον γενετικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Alzheimer’s and Dementia.

Πηγή: onmed.gr

ΥγείαΔιατροφήΆνοια & Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Πικάντικες τροφές: Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν;

Οι πικάντικες και καυτερές τροφές, δεν ανακαλύφθηκαν τώρα. Τα...

Πως πολεμούν τον καρκίνο οι αντι-αγγειογενετικές τροφές;

Αυτές οι 5 τροφές λειτουργούν ως προληπτικά όπλα ενάντια...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα