Είναι σώφρον να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα     Είναι σώφρον να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα. Τέτοιες είναι τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, χειρολαβές, γραφεία, τουαλέτες, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Είναι σώφρον να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα

 

Advertisement
 

 

Είναι σώφρον να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα. Τέτοιες είναι τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, χειρολαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες κ.α. Αυτό πρέπει να γίνεται με οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά που είναι κατάλληλα για την κάθε επιφάνεια.

Οι ετικέτες στα καθαριστικά παρέχουν οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του κάθε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των προφυλάξεων που πρέπει να λάβετε κατά την χρήση του (γάντια, εξαερισμός κλπ) όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Απολύμανση

Τα μέλη των νοικοκυριών πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα με τα οποία εκδηώνεται ο κοροναϊός και να αποτρέπουν την εξάπλωσή του στο σπίτι.Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που ακουμπάτε συνέχεια με τα χέρια στις κοινές περιοχές οικιακής χρήσης (π.χ. τραπέζια, καρέκλες, πόμολα, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, γραφεία, τουαλέτες, νεροχύτες).

Στο υπνοδωμάτιο και στο μπάνιο που προορίζεται για έναν άρρωστο άτομο:

σκεφτείτε να μειώσετε τη συχνότητα καθαρισμού στο απολύτως απαραίτητο (π.χ. όταν λερώνονται εμφανώς αντικείμενα και επιφάνειες), για να αποφύγετε την άσκοπη επαφή με τον άρρωστο και το άμεσο περιβάλλον του.

Όσο το δυνατόν περισσότερο, ένας άρρωστος πρέπει να παραμείνει σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι.

Ο φροντιστής του ασθενούς μπορεί να του παρέχει προσωπικά είδη καθαρισμού για το δωμάτιο και το μπάνιο. Τέτοια είδη είναι χαρτοπετσέτες, καθαριστικά και απολυμαντικά.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ξεχωριστό μπάνιο/τουαλέτα, τότε το μπάνιο θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση από έναν ασθενή με COVID-19. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο φροντιστής πρέπει να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο μετά τη χρήση του χώρου από έναν άρρωστο, προτού εισέλθει για να καθαρίσει και να απολυμάνει τις επιφάνειες.

Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε επιφάνειες. Τα γάντια πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε καθαρισμό. Εάν χρησιμοποιείτε γάντια πολλών χρήσεων, τότε αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών με σκοπό την απολύμανση από το κοροναϊό και να μην χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης που χρησιμοποιείτε. Καθαρίστε τα χέρια αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.

Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.

Για την απολύμανση, τα αραιωμένα διαλύματα οικιακής χλωρίνης, τα διαλύματα οινοπνεύματος με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τα πιο κοινά απολυμαντικά οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματικά.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη χλωρίνη, εάν είναι κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την χρήση και τον κατάλληλο εξαερισμό του χώρου. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του. Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό. Η χλωρίνη οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματική έναντι των κορωνοϊών, μόνο όταν αραιώνεται σωστά.

Advertisement

Προετοιμάστε ένα διάλυμα χλωρίνης αναμειγνύοντας 4 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνης ανά 1 λίτρο νερού.

Τα απολυμαντικά προϊόντα με πιστοποίηση για εξόντωση ιικών παθογόνων είναι αποτελεσματικά έναντι του κοροναϊού, επειδή είναι αποδεδειγμένο ότι εξοντώνουν άλλους ιούς, που είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για όλα τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης (π.χ. συγκέντρωση, μέθοδος εφαρμογής, διάρκεια επαφής κ.λπ.).

Για μαλακές (πορώδεις) επιφάνειες, όπως δάπεδο με μοκέτα, χαλιά και κουρτίνες, καθαρίστε πρώτα την ορατή βρωμιά και στη συνέχεια καθαρίστε τις με καθαριστικά που είναι κατάλληλα για χρήση σε αυτές τις επιφάνειες. Μετά τον καθαρισμό:

Ξεπλύνετε τα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν είναι επιτρεπτό από τον κατασκευαστή τους, βάλτε τα στο πλυντήριο στη σωστή ρύθμιση νερού για τα αντικείμενα και μετά στεγνώστε τα πλήρως. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά προϊόντα ενάντια σε ιϊκούς παθογόνους παράγοντες, αρκεί αυτά να είναι κατάλληλα για πορώδεις επιφάνειες.

Κοροναϊός – προστασία στο σπίτι: Υγιεινή χειρών και άλλα προληπτικά μέτρα

Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. Μην ξεχνάτε να το κάνετε και αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών και μετά από κάθε επαφή με έναν άρρωστο. Εάν τα χέρια σας δεν είναι ορατώς βρώμικα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Επίσης, να πλένετε τα χέρια σας και κάθε φορά που:

φυσάτε την μύτη σας
βήχετε, ή φτερνίζεστε
αφότου χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
πριν καθίσετε για φαγητό, πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα
αφότου έρθετε σε επαφή με ζώα, όπως τα κατοικίδια του σπιτιού
πριν και μετά την παροχή φροντίδας σε άλλο άτομο που χρειάζεται βοήθεια (π.χ. παιδί)

 

Πηγή in.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

04/12/25 4:19 μμ

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας