Κορονοϊός: Δύο απόψεις στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων
Date:
Ο κύβος φαίνεται πως έχει ριφθεί για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού από την 4η Μαΐου, με τις οριστικές ανακοινώσεις να αναμένονται Δευτέρα 27 Απριλίου ή το αργότερο Τρίτη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Εν τω μεταξύ όμως οι συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις στο Μαξίμου συνεχίζονται πυρετωδώς με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα μέλη της κυβέρνησης και της task force για τον κορονοϊό, λαμβάνοντας υπόψη πρώτα από όλα τη γνώμη των ειδικών και δευτερευόντως και το πολιτικό ρίσκο. Κανείς άλλωστε στην κυβέρνηση δε θα ήθελε να δει αναζωπύρωση του ιού, ενώ το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα θα εφαρμόζεται σταδιακά, με ενδιάμεσα στάδια ελέγχου και θα είναι ανοιχτή η επαναφορά περιορισμών ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, το εάν και το πότε.
Στην κυβέρνηση υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο απόψεις.
Η μία υποστηρίζει ότι στα θρανία πρέπει να επιστρέψουν στα μέσα Μαΐου μόνοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές, οι οποίες θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου και θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Ιουλίου. Το σκεπτικό πίσω από το άνοιγμα των σχολείων μόνο για τους τελειόφοιτους έχει να κάνει και με πρακτικά ζητήματα: Εάν λειτουργήσει μόνο η Γ’ Λυκείου, θα υπάρχει η δυνατότητα να σπάσουν οι τάξεις ώστε να έχουν μόνο δέκα μαθητές, που θα κάθονται σε απόσταση ενός θρανίου και μόνο ένας σε κάθε θρανίο. Εάν λειτουργήσουν περισσότερες τάξεις, δεν επαρκούν οι αίθουσες και οι εκπαιδευτικοί. Επίσης οι μαθητές της Γ Λυκείου θεωρούνται ώριμοι (έχουν και δικαίωμα ψήφου) για να ακολουθήσουν τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής και στα διαλείμματα.
Έχει πέσει όμως στο τραπέζι και η πρόταση να επαναλειτουργήσουν σταδιακά από τα μέσα έως τα τέλη Μαΐου, όλα τα σχολεία, με πρώτα τα Γυμνάσια και τελευταία τα Δημοτικά.
Δεν έχει επίσης διευκρινιστεί, σε περίπτωση που λειτουργήσουν όλες οι τάξεις, τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Όμως το άνοιγμα όλων των σχολείων, θα εξεταστεί και υπό το εξής πρίσμα:
Τη δομή της ελληνικής οικογένειας. Και αυτό καθώς πολλά νοικοκυριά έχουν στη σύνθεση τους ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι μαθητές μπορεί να έρχονται αναγκαστικά σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες.
Οριστικό είναι πάντως ότι τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν ξανά το φθινόπωρο. Άλλωστε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως.
πηγή newsbeast.gr