5.2 C
Serres

Στεγαστικά δάνεια: Ποιοι κερδίζουν επιδότηση μηνιαίας δόσης έως και 90%

Date:

Οικονομική στήριξη σε κόκκινους και πράσινους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού παρέχει μέχρι το τέλος του έτους το νέο πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία το οποίο θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου.

 

Στόχος να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων και να δοθεί μια ανάσα στους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να σταθούν όρθιοι λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα η πλατφόρμα του ισχύοντος πλαισίου για την πρώτη κατοικία, θα παραμείνει ανοικτή ως το τέλος Ιουλίου, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή στη σχετική νομοθετική ρύθμιση δίνοντας έτσι μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.

Πρωτίστως επιδιώκεται να αποτραπούν πλειστηριασμοί τους επόμενους μήνες, που θα προκαλούσαν περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητά το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 300 εκατ. ευρώ και προβλέπει:

1. Δικαιούχοι: Στο πρόγραμμα – γέφυρα θα μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά δανειολήπτες (νοικοκυριά και επαγγελματίες που παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για το δάνειο τους) που πλήττονται βάσει ΚΑΔ από την κρίση της πανδημίας.





Εξαιρούνται από την επιδότηση της μηνιαίας δόσης όσοι δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες του κορονοϊού όπως δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

2. Δάνεια: Σχεδιάζεται να ενταχθούν όλα τα δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, δηλαδή:

– Δάνεια που κοκκίνισαν πριν από το τέλος του 2018. Στην περίπτωση αυτή οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του νέου προγράμματος με βάση το οποίο το κράτος θα επιδοτεί για λίγους μήνες τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους και του ισχύοντος νόμου (4605/2019) που το κράτος καλύπτει έως και το 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των δανειοληπτών για όσο διαρκεί η ρύθμιση. Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου 2020.

– Δάνεια που κοκκίνισαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά. Ειδικά για τα καταγγελμένα δάνεια το σχέδιο προβλέπει μικρότερο ποσοστό επιδότησης της δόσης και αυστηρότερους όρους ενώ αποτελεί το αγκάθι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς οι οποίοι θεωρούν ότι η πλειονότητα των καταγγελμένων δανείων αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πράσινα δάνεια. Δηλαδή τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά από τους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Για τα πράσινα δάνεια η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα ξεκινά από το 90%. Δηλαδή για μηνιαία δόση 300 ευρώ, τα 270 ευρώ θα καλύπτονται από το κράτος για τους μήνες που θα ισχύσει το πρόγραμμα – γέφυρα και ο δανειολήπτης θα πληρώνει τα υπόλοιπα 30 ευρώ.

3. Επιδότηση: Το ποσοστό επιδότησης της πρώτης κατοικίας θα διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία του δανείου (πράσινο, κόκκινο, καταγγελμένο) και με την πάροδο του χρόνου θα φθίνει. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης 90% της μηνιαίας δόσης θα αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες και θα ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος ενώ τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερο. Για τα κόκκινα και τα καταγγελμένα δάνεια θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό επιδότησης.

ΟικονομίαΣτεγαστικά δάνεια: Ποιοι κερδίζουν επιδότηση μηνιαίας δόσης έως και 90%

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και Attica Bank

Προνομιακές υπηρεσίες και προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για να καλύψουν...

Airbnb: Νέο αυστηρό πλαίσιο για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης – Όλες οι αλλαγές

Αυστηρότερο θα είναι στο εξής το καθεστώς λειτουργίας για...

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση μεταφορικής ικανότητας και νέες πηγές προμήθειας με τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου προς ΝΑ Ευρώπη

Αύξηση της μεταφορικής ικανότητας φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς...

ΥΠΕΝ: Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος

Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με τις ελάχιστες δυνατές...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα