Οι στρατηγικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα – Έλλειψη τεστ και καθυστερήσεις     Τόπος θανάτου, τρόπος εντοπισμού των αιτίων του θανάτου, διαφορετικοί χρόνοι καταγραφής: ποικίλοι παράγοντες επηρεάζουν τους υπολογισμούς ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι στρατηγικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα – Έλλειψη τεστ και καθυστερήσεις

 

 

Τόπος θανάτου, τρόπος εντοπισμού των αιτίων του θανάτου, διαφορετικοί χρόνοι καταγραφής:

ποικίλοι παράγοντες επηρεάζουν τους υπολογισμούς και τον αριθμό των θανάτων της επιδημίας Covid-19 που παρουσιάζονται στους ημερήσιους απολογισμούς των χωρών και είναι κρίσιμοι για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας.

Θάνατοι σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας

 

Αν η Ισπανία και η Νότια Κορέα υπολογίζουν όλους τους θανάτους ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικά στην Covid-19, είτε επέρχονται στο νοσοκομείο είτε εκτός του νοσοκομείου, αυτό δεν ισχύει για όλες τις χώρες. Τα στοιχεία του Ιράν και της Κίνας για παράδειγμα δεν περιλαμβάνουν παρά μόνο τους εντός του νοσοκομείου θανάτους.

Η Ισπανία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Νότια Κορέα περιλαμβάνουν στους απολογισμούς τους θανάτους όλων των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στην Covid-19 είτε επέρχονται εντός είτε εκτός νοσοκομείου.

Ακόμη και στην Ιταλία με τον βαρύτατο απολογισμό νεκρών, οι θάνατοι στους οίκους ευγηρίας δεν περιλαμβάνονται πάντα στους ημερήσιους απολογισμούς.

Στο Βέλγιο, όπου οι θάνατοι στους οίκους ευγηρίας αποτελούν το ήμισυ του συνολικού αριθμού των θανάτων, οι αριθμοί περιλαμβάνουν τους θανάτους όλων των θυμάτων του κοροναϊού, ακόμη και των περιστατικών που δεν έχουν διαγνωσθεί αλλά θεωρούνται ύποπτα.

Οι γαλλικοί ημερήσιοι απολογισμοί περιλαμβάνουν πλέον όλους τους θανάτους και εκείνους που επέρχονται στους οίκους ευγηρίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχικά οι απολογισμοί περιελάμβαναν μόνο τους θανάτους στα νοσοκομεία. Πληρέστερα στοιχεία ανακοινώνονται ανά εβδομάδα από την βρετανική στατιστική υπηρεσία, με καθυστέρηση δέκα ημερών και δεν αφορούν την Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τρόπος καταγραφής των θανάτων ποικίλλει από πολιτεία σε πολιτεία: η πολιτεία της Νέας Υόρκης περιλαμβάνει στους ημερήσιους απολογισμούς και τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας, η Καλιφόρνια, όχι.

Covid-19 ή άλλη νόσος;

 

Η Νότια Κορέα, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν στους απολογισμούς τους θανάτους των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό, ακόμη και αν πέθαναν από προϋπάρχουσα νόσο.

Άλλες χώρες είναι περισσότερο «επιλεκτικές»

 

Advertisement
Babis

Στο Ιράν από τους απολογισμούς αποκλείονται οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στην Covid-19, αλλά πέθαναν από άλλη σοβαρή αναπνευστική νόσο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πληθύνονται οι μαρτυρίες από το περιβάλλον των θανόντων για θανάτους που αποδίδονται επισήμως σε πνευμονία σε περιπτώσεις που δεν υπήρχαν διαγνωστικά τεστ ή ήταν δύσκολο να βρεθούν.

Ελλειψη τεστ και καθυστερήσεις

 

Κατά την διάρκεια της επιδημίας , αν και οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί, η συγκέντρωση και η διαχείριση των πληροφοριών γίνονται με καθυστέρηση ημερών και δεν καλύπτουν το σύνολο των θανάτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και απουσία τεστ, τα πιστοποιητικά θανάτου πρέπει να αναφέρουν εάν η Covid-19 η «πιθανή» αιτία θανάτου, αλλά αυτά τα πιστοποιητικά αυτά φθάνουν με καθυστέρηση στο σύστημα και δεν είναι δυνατόν να περιληφθούν στους απολογισμούς σε πραγματικό χρόνο.

Στην Ισπανία, οι ληξιαρχικές πράξεις και οι ταφές δείχνουν υπερβάλλουσα θνησιμότητα, μεγαλύτερη από αυτήν που προκύπτει από τον επίσημο απολογισμό της Covid-19.

Λόγω της έλλειψης διαγνωστικών τεστ, η Ισπανία πραγματοποιεί πολύ λίγους post mortem ελέγχους. Ετσι, αν ένας ασθενής δεν έχει διαγνωσθεί θετικός πριν από τον θάνατό του, δεν περιλαμβάνεται στους επίσημους απολογισμούς των νεκρών της επιδημίας. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του Μπέργκαμο της Λομβαρδίας.

Κίνα και Ιράν κατηγορούνται ότι ψεύδονται

Ορισμένες φορές τίθεται σε αμφισβήτηση η ειλικρίνεια των αριθμών.

 

Στο Ιράν, οι επίσημοι απολογισμοί ετίθεντο σε αμφισβήτηση, κυρίως στην αρχή της επιδημίας από τοπικούς αξιωματούχους και βουλευτές. Ακόμη και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ορισμένες φορές μετέδωσε υψηλότερους αριθμούς σε σχέση με τον επίσημο ημερήσιο απολογισμό, αριθμούς οι οποίοι στην συνέχεια διαψεύσθηκαν από την κυβέρνηση.

Η Κίνα κατηγορήθηκε τόσο για την διαχείριση της επιδημίας όσο και για σκόπιμη υποβάθμιση του αριθμού των νεκρών. Τελικά αποφάσισε να προσθέσει ένα 40% στο αριθμό των νεκρών στις 17 Απριλίου, δηλώνοντας ότι περιλαμβάνει περιστατικά θανάτων που συνέβησαν εκτός των νοσοκομείων.

 

Πηγή madata.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

26/08/25 4:46 μμ

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών

26/08/25 4:41 μμ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών, η κορυφαία καλοκαιρινή συνάντηση φίλων της αστρονομίας και της φύσης

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

26/08/25 4:34 μμ

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα "προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα", αποφάνθηκε δικαστήριο

26/08/25 4:28 μμ

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα “προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα”, αποφάνθηκε δικαστήριο

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

26/08/25 3:49 μμ

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

26/08/25 3:43 μμ

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/25 3:39 μμ

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

26/08/25 3:33 μμ

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης με λεία 165.000 ευρώ

26/08/25 3:30 μμ

Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης με λεία 165.000 ευρώ

Πώς να σώσεις τον σκύλο σου και πώς μπορεί να σε σώσει κι εκείνος

26/08/25 3:25 μμ

Πώς να σώσεις τον σκύλο σου και πώς μπορεί να σε σώσει κι εκείνος

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

26/08/25 12:08 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 - Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων

26/08/25 12:03 μμ

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 – Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων