Λιβύη: Τουρκία και Ιταλία δηλώνουν ότι έπεσαν οβίδες κοντά στις πρεσβείες τους στην Τρίπολη
Date:
Βολές Σάρατζ προς ΕΕ: Η ναυτική αποστολή «Ειρήνη» ευνοεί τον στρατάρχη Χάφταρ
Οβίδες έπεσαν κοντά στις πρεσβείες της Τουρκίας και της Ιταλίας στο κέντρο της Τρίπολης αργά χθες, Πέμπτη, όπως δήλωσαν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών αυτών, καθώς διευρύνονται προφανώς οι βομβαρδισμοί που εξαπολύουν οι δυνάμεις που έχουν την έδρα τους το ανατολικό τμήμα της χώρας εναντίον ενός κεντρικού τομέα της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, με έδρα την ανατολική Λιβύη, βομβαρδίζει την Τρίπολη εδώ και μήνες στο πλαίσιο του πολέμου που εξαπέλυσε πριν από ένα χρόνο για την κατάληψη της πόλης, και που ευθύνεται για τον θάνατο των τεσσάρων πέμπτων του συνολικού αριθμού των θανάτων αμάχων στη σύγκρουση αυτή φέτος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τουλάχιστον 131 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) βοήθησε τις δυνάμεις της τελευταίας να απωθήσουν τον ΛΕΣ από αρκετές περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες, απειλώντας να τερματίσουν την εκστρατεία του Χάφταρ στη δυτική Λιβύη.
Ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε σε ένα μήνυμα προς το Reuters ότι ένας πύραυλος Γκραντ έπληξε το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου δίπλα στην πρεσβεία και άλλος ένας έπεσε κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε στο Twitter πως επλήγη η περιοχή γύρω από την κατοικία του Ιταλού πρέσβη, προκαλώντας τουλάχιστον δύο θανάτους. «Η Ιταλία καταδικάζει έντονα άλλη μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ», ανέφερε.
Οβίδες έπεσαν επίσης γύρω από την περιοχή του λιμανιού της πόλης, όπου η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκε να σταματήσει μια επιχείρηση αποβίβασης μεταναστών που είχαν διασωθεί στη θάλασσα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΛΕΣ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έναρξη μιας νέας αεροπορικής εκστρατείας και είπε πως επιδρομές έθεσαν στο στόχαστρο αεροπορική βάση στη Μισράτα.
Οι τοπικές αρχές εκεί δήλωσαν ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης προκλήθηκαν από ένα πρόβλημα αποθήκευσης παλιών πυρομαχικών.
Δυνάμεις που πρόσκεινται στην ΚΕΕ κατάφεραν να αναστρέψουν ορισμένες από τις απώλειες που υπέστησαν πέρυσι με τη βοήθεια τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, που αναχαίτισαν τις περισσότερες επιδρομές του ΛΕΣ και συμμάχων του. Ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Την Τετάρτη, προσκείμενες προς την ΚΕΕ δυνάμεις επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια δυτικά της πρωτεύουσας, ένα από τα πιο σημαντικά προπύργια του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη. Οι προσκείμενες στην ΚΕΕ δυνάμεις προωθήθηκαν επίσης προς την Ταχρούνα, ένα άλλο προπύργιο-κλειδί του ΛΕΣ.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020 , τουλάχιστον 131 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μια αύξηση 45% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι μάχες στο έδαφος ήταν η κύρια αιτία των θανάτων και τα τέσσερα πέμπτα αυτών προκλήθηκαν από δυνάμεις που συνδέονται με τον ΛΕΣ.
Σάρατζ: Η ναυτική αποστολή της ΕΕ «Ειρήνη» ευνοεί τον στρατάρχη Χάφταρ
Η «Ειρήνη», η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ στη Μεσόγειο αρμόδια για τον επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, ευνοεί τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που λαμβάνει εξοπλισμό με χερσαία και εναέρια μέσα, κατήγγειλε εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
«Πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης ‘Ειρήνη’ είναι να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην αποστολή ξένης στρατιωτικής βοήθειας προς τη Λιβύη. Η ακτίνα δράσης της είναι η Μεσόγειος. Όμως οι εχθροί μας λαμβάνουν όπλα και εξοπλισμό κυρίως με χερσαία και εναέρια μέσα», κατήγγειλε ο Σάρατζ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
«Αυτή είναι εν ολίγοις η αντίθεσή μας: θα ελέγχονται τα λιμάνια μας, τα στρατεύματά μας θα τιμωρούνται, ενώ οι περιοχές του Χάφταρ θα είναι ελεύθερες να λαμβάνουν κάθε είδους βοήθεια», συνέχισε ο ίδιος.
Πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ελέγχουν την εφαρμογή του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη αποκάλυψε την παρουσία στη χώρα μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Wagner και Σύρων μαχητών που πήγαν να στηρίξουν τον στρατάρχη Χάφταρ.
Η επιχείρηση «Ειρήνη» παίρνει τα ηνία από την «Σοφία», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.
Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος. Πλέον δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη και μια παράλληλη κυβέρνηση στα ανατολικά που στηρίζει τον Χάφταρ.
Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης εξαιτίας της οποίας έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.
Ο Σάρατζ είχε δηλώσει πριν τρεις εβδομάδες ότι δεν επιθυμεί πλέον να συνομιλήσει για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση με τον Χάφταρ «μετά τις καταστροφές και τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον όλων των Λίβυων».
Στη σημερινή του συνέντευξη επανέλαβε τη θέση του αυτή: «Όχι, δεν είμαστε περισσότερο διατεθειμένοι να συζητήσουμε με το Χάφταρ. Ευθύνεται για ένα χυδαίο πραξικόπημα, δεν θα πρέπει να βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Πηγή newsbeast.gr