Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα τεχνητό μάτι, το οποίο για πρώτη φορά μιμείται αρκετά πιστά τη δομή του ανθρώπινου ματιού.   Το βιομιμητικό ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα τεχνητό μάτι, το οποίο για πρώτη φορά μιμείται αρκετά πιστά τη δομή του ανθρώπινου ματιού.

Advertisement
 

 

Το βιομιμητικό μάτι έχει τη δυνατότητα να πετύχει μελλοντικά ψηφιακή ανάλυση υψηλής ποιότητας και να αποκτήσει έτσι εφαρμογές στη ρομποτική, στη δημιουργία νέων επιστημονικών οργάνων κ.α. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να καταστεί εφικτή η ευρεία χρήση τέτοιων τεχνητών και βιονικών ματιών.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποκτά από τα μάτια πάνω από το 80% των πληροφοριών του για το περιβάλλον.

Τα ανθρώπινα μάτια έχουν ένα ευρύ πεδίο όρασης 150 έως 160 μοιρών, θαυμάσια ανάλυση και μεγάλη ευαισθησία στο φως, κυρίως χάρη στο θολωτό σχήμα του αμφιβληστροειδούς φακού (ανώτερου από τους επίπεδους αισθητήρες εικόνας των καμερών) και στον τεράστιο αριθμό κυτταρικών φωτοϋποδοχέων του (περίπου δέκα εκατομμύρια ανά τετραγωνικό εκατοστό).

Η δημιουργία τεχνητών βιονικών ματιών που μιμούνται αυτά τα χαρακτηριστικά, ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πεδίο της ρομποτικής και της ανάπτυξης προσθετικών οπτικών συσκευών. Το νέο τεχνητό ηλεκτροχημικό μάτι περιλαμβάνει ένα ημισφαιρικό τεχνητό αμφιβληστροειδή από οξείδιο του αλουμινίου, ο οποίος περιέχει στους πόρους του σε πυκνή διάταξη ένα αριθμό φωτοευαίσθητων αισθητήρων από περοβσκίτη, ένα πολλά υποσχόμενο υλικό που έχει αρχίσει να αξιοποιείται και στα νέα ηλιακά πάνελ.

Οι αισθητήρες αυτοί μιμούνται τα κύτταρα φωτοϋποδοχέων στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή.

Πολύ λεπτά και εύκαμπτα νανοσύρματα από υγρό μέταλλο με διάμετρο 700 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία μιμούνται τα νεύρα που συνδέουν το ανθρώπινο μάτι με τον εγκέφαλο, μεταδίδουν τα σήματα των τεχνητών φωτοϋποδοχέων σε ένα εξωτερικό ηλεκτρονικό κύκλωμα (τον «εγκέφαλο») για να γίνει η επεξεργασία τους.

Advertisement

Τόσο ο συνθετικός αμφιβληστροειδής που βρίσκεται στο πίσω μέρος του τεχνητού ματιού, όσο και ο φακός και μια τεχνητή ίριδα που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της συσκευής, περιβάλλονται από ένα πολυμερές από σιλικόνη, σχηματίζοντας από κοινού ένα σφαιροειδή βολβό, γεμάτο με μια υγρή γέλη ανάμεσα στον αμφιβληστροειδή και στο φακό, όπως συμβαίνει στο ανθρώπινο μάτι.

Μέχρι στιγμής το βιομιμητικό μάτι έχει χαμηλή ανάλυση, καθώς περιέχει μόνο 100 πίξελ (κάθε πίξελ έχει τρία ή τέσσερα νανοσύρματα), ενώ το οπτικό πεδίο του έχει εύρος 100 μοιρών, δηλαδή μικρότερο από το ανθρώπινο. Είναι επίσης ικανό να ανιχνεύσει φως με ένταση 0,3 μικροβάτ έως 50 μιλιβάτ ανά τετραγωνικό εκατοστό. Κάθε νανοσύρμα του τεχνητού αμφιβληστροειδούς ανιχνεύει κατά μέσο όρο 86 φωτόνια ανά δευτερόλεπτο, έχοντας ευαισθησία ανάλογη με τους φωτοϋποδοχείς του ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ και Ουισκόνσιν – Μάντισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, θεωρούν ότι το μάτι τους θα μπορούσε μελλοντικά να αποκτήσει καλύτερη ανάλυση από τα ανθρώπινα μάτια, αυξάνοντας την πυκνότητα των νανοσυρμάτων, ώστε να είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από τους κυτταρικούς φωτοϋποδοχείς του ανθρώπινου ματιού.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λ. Μενδώνη στο Χάρβαρντ: «Η πολιτική μας διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά μας, ως βιώσιμο ζωτικό πόρο, για τις μελλοντικές γενιές»

05/12/25 4:01 μμ

Λ. Μενδώνη στο Χάρβαρντ: «Η πολιτική μας διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά μας, ως βιώσιμο ζωτικό πόρο, για τις μελλοντικές γενιές»

14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας - Αφιέρωμα «Θάνος Αναστόπουλος»

05/12/25 4:02 μμ

14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας – Αφιέρωμα «Θάνος Αναστόπουλος»

Κελύφη μυδιών και υπολείμματα καφέ ως λύσεις βιωσιμότητας στην αγροδιατροφή

05/12/25 4:01 μμ

Κελύφη μυδιών και υπολείμματα καφέ ως λύσεις βιωσιμότητας στην αγροδιατροφή

Πάτρα: Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων – Μπλόκο στον κόμβο του Πύργου

05/12/25 3:59 μμ

Πάτρα: Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων – Μπλόκο στον κόμβο του Πύργου

Αεροψεκασμοί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης για την καταπολέμηση της Πευκοκάμπιας

05/12/25 3:58 μμ

Αεροψεκασμοί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης για την καταπολέμηση της Πευκοκάμπιας

Β. Κικίλιας: «Έκτακτη προσέγγιση του “Blue Star” στη Σίφνο για διακομιδή παιδιού - Η δουλειά μας είναι να σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας»

05/12/25 3:57 μμ

Β. Κικίλιας: «Έκτακτη προσέγγιση του “Blue Star” στη Σίφνο για διακομιδή παιδιού – Η δουλειά μας είναι να σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας»

Εύβοια: Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις - Συνεχίζει η Πυροσβεστική την άντληση υδάτων - Κλειστά τα σχολεία

05/12/25 3:56 μμ

Εύβοια: Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις – Συνεχίζει η Πυροσβεστική την άντληση υδάτων – Κλειστά τα σχολεία

Έσπασε αγωγός ύδρευσης στη Μάνδρα- Έκτακτη διακοπή υδροδότησης

05/12/25 3:54 μμ

Έσπασε αγωγός ύδρευσης στη Μάνδρα- Έκτακτη διακοπή υδροδότησης

Στο τελωνείο Ευζώνων αγρότες από το νομό Κιλκίς - Αποφασίστηκε οκτάωρος αποκλεισμός έως τις 22.00

05/12/25 2:57 μμ

Στο τελωνείο Ευζώνων αγρότες από το νομό Κιλκίς – Αποφασίστηκε οκτάωρος αποκλεισμός έως τις 22.00

Σέρρες: Επ’ αόριστον ο αποκλεισμός στον κόμβο Κερδυλλίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

05/12/25 3:53 μμ

Σέρρες: Επ’ αόριστον ο αποκλεισμός στον κόμβο Κερδυλλίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Δίκη για τον Σήφη Βαλυράκη: «Τον χτύπησαν, μετά τον έριξαν από το σκαφάκι του και τον άφησαν στην θάλασσα και έφυγαν»

05/12/25 2:46 μμ

Δίκη για τον Σήφη Βαλυράκη: «Τον χτύπησαν, μετά τον έριξαν από το σκαφάκι του και τον άφησαν στην θάλασσα και έφυγαν»

Για έξι ώρες τουλάχιστον έκλεισε το τελωνείο στον Προμαχώνα

05/12/25 1:09 μμ

Για έξι ώρες τουλάχιστον έκλεισε το τελωνείο στον Προμαχώνα