Η επιτροπή Λοιμωξιολόγων έδωσε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων μετά από εκτεταμένο διάλογο – «Είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο» σημειώνει ο καθηγητής Νίκος ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η επιτροπή Λοιμωξιολόγων έδωσε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων μετά από εκτεταμένο διάλογο – «Είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο» σημειώνει ο καθηγητής Νίκος Σύψας

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών την 1η Ιουνίου, την οποία ανακοίνωσε το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας εξήγησε τους λόγους της απόφασης.

«Έγινε εκτεταμένος διάλογος και είχαμε μια πολύ καλή εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων που μας έφεραν οι επιδημιολόγοι μας, καθώς και την επίδραση του ανοίγματος της Α’ Λυκείου στην κίνηση της επιδημίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά ελήφθησαν υπ’ όψιν πριν γίνει η ομόφωνη εισήγηση στην κυβέρνηση», είπε ο λοιμωξιολόγος στον ΣΚΑΪ.

«Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή»

Ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. «Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία, πρέπει να αποφασίσουμε πότε: Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, έχουμε ένα πολύ κάλο R0 -από τα χαμηλότερα της Ευρώπης» επισήμανε.

«Είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Σύψας.

Μέχρι 15 παιδιά σε κάθε τάξη

Η επιτροπή ασχολήθηκε και με τις λεπτομέρειες της επιστροφής των μικρών μαθητών στο σχολείο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε κάθε τάξη στόχος είναι «να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο, μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως, μέρα παρά μέρα».

Advertisement
Babis

Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα για εκπαίδευση εξ αποστάσεως με απλή δήλωση του γονέα/κηδεμόνα, που θα αναφέρει ότι στην οικογένεια υπάρχει μέλος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Ενδεχόμενο για άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση έως τις 15 Ιουνίου

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου και οι εσωτερικοί χώροι στους χώρους εστίασης, κάτι που έχει ζητήσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ήδη οι αρμόδιοι επεξεργάζονται τα σχετικά πρωτόκολλα.

«Έχουμε το δεύτερο χαμηλότερο R στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να προσέξουμε μην τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Αν δεν έχουμε ανακύκλωση αέρα, αλλά φρέσκο αέρα, αν έχουμε καθαρισμό φίλτρων και τηρούμε τις αποστάσεις, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα», είπε. Και πρόσθεσε: «Επιταχύναμε από το αρχικό μας σχέδιο γιατί μας το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές καμπύλες, μην τις χαλάσουμε».

Ο Νίκος Σύψας διευκρίνισε ότι «με τα τωρινά δεδομένα είναι δύσκολο να δεχθούμε τουρίστες με τις χώρες με υψηλή επιδημία, αν πάνε καλά τα πράγματα μπορεί να ανοίξουν τα σύνορα, με τις ΗΠΑ να είναι πιθανότατα η τελευταία χώρα για την οποία θα ανοίξουν».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

01/02/26 11:33 μμ

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ, βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή του

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

01/02/26 11:20 μμ

Επέστρεψε στη δράση η Κατερίνα Στεφανίδη

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

01/02/26 11:17 μμ

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του νομού

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

01/02/26 11:11 μμ

Ο Ντέβιντ Μπαντιέλ φέρνει τις γάτες στο προσκήνιο στη σειρά «David Baddiel: Cat Man»

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

01/02/26 11:05 μμ

Αντίπαλος ΠΑΟΚ: «Σκόνταψε» στη Μαδρίτη η Θέλτα

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

01/02/26 10:59 μμ

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών: Ενημέρωση βιβλίου εθιμοτυπίας- Ποιοι καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό

01/02/26 10:52 μμ

Η Κάτια Δανδουλάκη αποκάλυψε γιατί δεν παντρεύτηκε με τον Νίκο Γαλανό