Άδεια από επισκέπτες τα μνημεία, πολλά τα χαμένα έσοδα
Date:
Η Ευρώπη έχει κάνει σχεδιασμούς για το άνοιγμα των μουσείων, έχει λάβει μέτρα ασφαλείας, αλλά η πανδημία COVID-19 και ο εγκλεισμός φόβισαν το κοινό. Στην Ιταλία επαναλειτούργησε το Κολοσσαίο τρεις μήνες μετά το λουκέτο, όμως η πρώτη ημέρα δεν είχε καμία σχέση με τις ουρές που σχημάτιζαν οι ξένοι επισκέπτες έξω από το μνημείο.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή μέτρησαν μόνο 300 άτομα έναντι των 20.000 προ κορωνοϊού. Ούτε η Πομπηία, η βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη ή τα μουσεία του Καπιτωλίου έχουν την επισκεψιμότητα άλλων χρόνων. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
«Απογοητευτική», μας λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως, Γιάννης Μαυρικόπουλος. Βεβαίως, το άνοιγμα της Ακρόπολης έκανε τον γύρο του κόσμου στις 18 Μαΐου, αλλά έκτοτε η επίσκεψη στα μνημεία του Ιερού Βράχου είναι μοναδική εμπειρία μόνο για τους λίγους που τη βιώνουν άνετα στον χώρο.
Τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας οι επισκέπτες δεν ξεπέρασαν τους 40, σε ένα μνημείο που τους θερινούς μήνες δεχόταν καθημερινά 2.000 άτομα με 20 ευρώ εισιτήριο.
Το πρώτο δεκαήμερο της επαναλειτουργίας, χώροι όπως η Ολυμπία και οι Δελφοί μέτρησαν γύρω στους 165 επισκέπτες», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για το άνοιγμα των μουσείων της χώρας στις 15 Ιουνίου.
«Αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί, φύλακες και επισκέπτες θα φοράνε όλοι μάσκα, θα τηρούνται οι αποστάσεις, αλλά στους περισσότερους χώρους δεν θα λειτουργήσουν τα κλιματιστικά».
Χαμηλή επισκεψιμότητα σημαίνει απώλεια εσόδων για το ΤΑΠΑ, την εισπρακτική μηχανή του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχασε πολλά στο δίμηνο της καραντίνας. Χαμένα έσοδα έχει και ο κλάδος των ξεναγών. Η ομοσπονδία τους (ΠΟΞΕΝ), δηλώνει ότι χάθηκε «η εργασία των ξεναγών σε ποσοστό 100% από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο, μια εποχή του χρόνου που θεωρείται υψηλή περίοδος, λόγω των πολυάριθμων γκρουπ τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα».
Αγωνιούν για το διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου, το οποίο φυσικά δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Οι ξεναγοί θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού (800 ευρώ), αν και «δεν έχει εισπραχθεί ακόμη». Ζητούν μια σειρά μέτρων και εμφατικά κάνουν έκκληση στα συναρμόδια υπουργεία: «Να μας ακούσουν και να σταθούν στο πλευρό μας».
πηγή: topontiki.gr