12.5 C
Serres

Αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα φιλοξενίας 4.000 πρόσφυγες

Date:

Λίγοι είναι οι πρόσφυγες που έχουν αποχωρήσει από τις δομές φιλοξενίας παρά τη σχετική απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με την οποία «ένα μήνα μετά την αναγνώριση ενός εκάστου, αυτός θα πρέπει να αναζητήσει κατάλυμα εκτός συστήματος φιλοξενίας».

 

Ως το τέλος Ιουνίου υπολογίζεται ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας περίπου 9.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι 4.000 διαμένουν σε διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από την Υπατη Αρμοστεία για τους

Πρόσφυγες και τις συμβαλλόμενες με αυτή μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και δήμους.

Οι υπόλοιποι 5.000 διαμένουν σε ξενοδοχεία και καταυλισμούς. Εκτιμήσεις με βάση τις αποφάσεις από την Υπηρεσία Ασύλου αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες, ακόμα 11.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταβούν σε σπίτια τα οποία θα νοικιάσουν οι ίδιοι.

Ταυτόχρονα από τις αρχές Ιουνίου διακόπτεται το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα που αφορά τη σίτιση για περίπου 9.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία δεν το δικαιούνται πλέον. Τόσο οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσο και οι ΜΚΟ τονίζουν ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα, δεδομένου ότι «δεν έχουν πού να πάνε», καθώς δεν έχει εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα ένταξης ώστε να προετοιμαστούν για τη μετάβαση. Πάντως, η διαδικασία έξωσης από τα διαμερίσματα ακόμα και αν αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, πρακτικά μπορεί να διαρκέσει έως και πάνω από έναν χρόνο. Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εστία» (και μισθώνουν διαμερίσματα) εκφράζουν έντονη ανησυχία για το πώς θα τα βγάλουν πέρα οι πρόσφυγες που θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν χωρίς στέγη και χρήματα.

Με ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες –ο Οργανισμός που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Εστία»– ζητεί από το υπουργείο Μετανάστευσης να προσφέρει στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες δίχτυ προστασίας στη μετάβασή τους προς την αυτονόμηση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο περίπου 11.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας (ξενοδοχεία, κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα) καλούνται να αποχωρήσουν, δεδομένου ότι αυτές προορίζονται για αιτούντες άσυλο, ενώ οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πρέπει να ζήσουν με ίδια μέσα όπως και οι Ελληνες πολίτες και έχουν πρόσβαση μόνο στα αντίστοιχα προνοιακά επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο επιχειρεί να «δημιουργήσει» θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για να αποσυμφορήσει τα νησιά – χωρίς όμως να δημιουργήσει επιπλέον καταυλισμούς στην ενδοχώρα, σχέδιο που στην πράξη αποδείχθηκε δύσκολο ώς ανεφάρμοστο λόγω των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

Προκειμένου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επισπεύσει τη διαδικασία, σε νέο νόμο προβλέπεται ότι όποιος αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει από τη δομή φιλοξενίας μέσα σε έναν μήνα (ο προηγούμενος νόμος έδινε περιθώριο έξι μήνες). Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον δεν έχουν εφαρμοστεί προγράμματα ένταξης, οι οικογένειες προσφύγων καλούνται να καταφέρουν το ακατόρθωτο: να βρουν δουλειά και στέγη και να ζήσουν αυτόνομα χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν τη γλώσσα ή να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. «Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα που στεγάζονται χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους, μπορεί να οδηγήσει πολλούς στη φτώχεια και την αστεγία. Υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, μονογονεϊκές οικογένειες επιζήσαντες βίας. Το να μετατίθεται ένα πρόβλημα από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν είναι λύση», αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία ζητώντας να εφαρμοστούν προγράμματα ένταξης.






«Εμείς έχουμε περίπου 300 φιλοξενούμενους σε διαμερίσματα» λέει ενδεικτικά ο δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης, «εκ των οποίων οι περίπου 150 πρέπει να φύγουν μέσα στον Ιούνιο. Αν φύγουν αυτοί οι άνθρωποι πού θα πάνε; Πού θα κοιμηθούν; Στην πλατεία της πόλης;» αναρωτιέται. Την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι ωφελούμενοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα και ζητούν να τους δοθεί παράταση.

Στο τέλος Μαΐου 411 άτομα, από τις περίπου 2.000 που στεγάζονται σε διαμερίσματα τα οποία μισθώνει η ΜΚΟ Solidarity Now, έπρεπε να φύγουν ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της οργάνωσης αποχώρησαν οικειοθελώς 10 άτομα, πέντε από δύο διαμερίσματα στην Αθήνα και πέντε από διαμέρισμα σε άλλη πόλη. «Οι υπόλοιποι για να φύγουν πρέπει να ξεκινήσει νομική διαδικασία να τους επιδοθεί εξώδικο, να λάβουν διορία, να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα και τελικά να φτάσουμε σε αναγκαστική έξωση με παρουσία της αστυνομίας» εξηγούν. Πάντως, προς το παρόν έχει δοθεί οδηγία η διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν πιο ήπια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα εξόδου απέδωσε περισσότερο στα ξενοδοχεία, καθώς περίπου 200 άτομα δέχθηκαν να αποχωρήσουν. Αντίθετα στους καταυλισμούς όσοι ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αναζητήσουν στέγη, δεν έδειξαν καμία πρόθεση να αποχωρήσουν.

 

πηγή kathimerini.gr

ΕλλάδαΑρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα φιλοξενίας 4.000 πρόσφυγες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι της χώρας – Ζητούν άμεση και ακατάσχετη αποζημίωση – video

Σοβαρά τα οικονομικά  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι καθώς...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

Στις 15 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Αγρίνιο: Βίντεο από τις δραματικές στιγμές πριν παραδοθεί ο 30χρονος δολοφόνος της Δώρας

Η αγωνία έχει φτάσει στο κόκκινο και δευτερόλεπτα αργότερα...

Καλάβρυτα: Προσπάθησε να κάψει στο πρόσωπο τη σύζυγό του με σιδερένιο εξάρτημα τζακιού

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα