6.3 C
Serres

Χαλκιδική: «Άδεια» τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – Ακυρώσεις από Σέρβους

Date:

Το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου – Δεν υπάρχει προς το παρόν ιδιαίτερη κίνηση λέει ο κλάδος – Οι προσδοκίες και οι ανησυχίες

 

 

Γύρω στο 15% κινείται η πληρότητα για το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα στη Χαλκιδική. Σημειώνεται ότι έχουν ανοίξει αυτήν την στιγμή περίπου οι 8 στους 10, αλλά τα καταλύματα «είναι άδεια». Δούλεψαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με Έλληνες τουρίστες κυρίως, οι οποίοι ωστόσο πήγαν Χαλκιδική μόνο για το Σαββατοκύριακο και έτσι από Δευτέρα άδειασαν και πάλι. Σε ότι αφορά τους προσεχείς μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταλυμάτων, σχεδόν το 80%, αναμένει πληρότητα που κυμαίνεται στο 20% περίπου.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον», λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης για την εικόνα που υπάρχει στον κλάδο και τις ανησυχίες των επιχειρηματιών, κυρίως σε ότι αφορά τα υγειονομικά θέματα, σε περίπτωση δηλαδή ύποπτων κρουσμάτων.

 

«Από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της Χαλκιδικής αυτήν την στιγμή έχει ανοίξει ένα 75-80%, ενώ το υπόλοιπο 20-25% τηρεί ακόμη στάση αναμονής, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν ιδιαίτερη κίνηση ενώ ανασταλτικός παράγοντας και πηγή ανησυχίας είναι και τα υγειονομικά θέματα», λέει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περίπου 8 στα 10 ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα της Χαλκιδικής αναμένεται να έχουν πληρότητα 20%. Οι πληρότητες αυτές αφορούν τις προκρατήσεις που είχαν γίνει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, δηλαδή τον Φεβρουάριο και δεν ακυρώθηκαν. Από αυτές το 1/3 είναι από Έλληνες. Υπάρχει και ένα 20% καταλυμάτων που δηλώνει ότι θα έχει 60-80% πληρότητα για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την εικόνα που υπήρχε μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Το 90-95% των τουριστών του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν Έλληνες ωστόσο έχουν έρθει και κάποιοι ξένοι «αλλά πολύ λίγοι».

Ακυρώσεις από Σέρβους

 

Ακυρώσεις σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου έγιναν από Σέρβους, μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε στα σύνορα. Οι κρατήσεις που είχαν οι Σέρβοι σε ενοικιαζόμενα της Χαλκιδικής ήταν πάνω από 250.000 για το πρώτο 15ήμερο αλλά έχει έρθει μόνο 1 στους 10, λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «χάλασε το κλίμα». Μάλιστα σημειώνει ότι οι κρατήσεις ήταν για 10ημερα και 14ημερα που τα είχε ανάγκη ο κλάδος αυτό το διάστημα. Η Χαλκιδική ανέμενε εξάλλου ότι οι πρώτοι τουρίστες θα έκαναν και την ανάλογη «διαφήμιση» στην περιοχή μέσα από τις αναρτήσεις τους στα social media. Ωστόσο όλο αυτό «έχει πάει πίσω» καθώς είναι πολύ λίγοι οι τουρίστες. Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι αν το πρώτο 5ημερο-10ημερο του Ιουλίου έρθουν τουρίστες από Σκόπια, Σερβία και περισσότεροι από Ρουμανία -που αποτελούν και το στοίχημα της Χαλκιδικής για φέτος- και δείξουν ότι η εικόνα της περιοχής είναι καλή το κλίμα μπορεί να «γυρίσει». Αν όμως δεν υπάρξει κίνηση ή αν προκύψει κάποιο θέμα και αυξηθούν τα κρούσματα στις χώρες αυτές, ιδιαίτερα στη Ρουμανία, στην οποία η Χαλκιδική στηρίζει πολλά φέτος ενδεχομένως τα πράγματα να μείνουν όπως περίπου διαμορφώνονται σήμερα. Ελπίδα στον κλάδο δημιουργούν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκτιμάται ότι τα περισσότερα καταλύματα θα υποβάλουν αίτηση ένταξης για να καλύψουν τα πιθανά κενά που θα έχουν.

 

Σε ότι αφορά τις τιμές αυτό που έχει προταθεί και αναμένεται να ακολουθηθεί από πολλά καταλύματα σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου θα είναι η τιμή ανά βραδιά να μείνει ίδια με πέρυσι και να γίνονται προσφορές από τα καταλύματα που να αφορούν σε δωρεάν διανυκτέρευση, καθώς όπως λέει, έχει δοθεί μεγάλος αγώνας τα τελευταία χρόνια για να φτάσει η εικόνα της Χαλκιδικής στο σημείο που έχει φτάσει.

Η αγωνία για τα υγειονομικά θέματα

 

Υπενθυμίζεται ότι ο τουριστικός κλάδος της Χαλκιδικής (Ενωση Ξενοδοχείων, Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και Ένωση Κάμπινγκ) αλλά και ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής έστειλαν στις αρχές Ιουνίου επιστολή στον πρωθυπουργό μέσω της οποίας εξέφραζαν την ανησυχία τους για ελλείψεις στο Νομό Χαλκιδικής. Μάλιστα επρόκειτο να υπάρχει και ραντεβού αυτήν την εβδομάδα για να συζητηθούν τα προβλήματα, ωστόσο αυτό αναβλήθηκε. Εκ των βασικών προβλημάτων που ανέφεραν είναι η δυνατότητα νοσηλείας μόλις 10 πιθανών κρουσμάτων σε Νοσοκομείο στη Χαλκιδική, αλλά και η ύπαρξη μόνο τριών ασθενοφόρων ανά βάρδια σε ολόκληρο το Νομό.





«Αν λάβουμε υπόψη ότι σε περιόδους αιχμής ενδέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας να κληθεί να διαχειριστεί 70 ως 100 περιστατικά ημερησίως, είναι φανερό ότι θα προκαλείται σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή διαχείριση και τον έλεγχο των υπόπτων περιστατικών», τονιζόταν στην επιστολή, μεταξύ άλλων.

«Αν γίνει κάτι θα πρέπει να καλέσουμε το 1135 ή αν έχουμε σύμβαση με κάποιον γιατρό να παραπέμψουμε τον πελάτη σε έναν ιδιωτικό γιατρό και αυτή τη φορά δεν ισχύει η ασφάλειά του όπως ισχύει κάθε χρόνο αλλά θα πρέπει να πληρώσει την επίσκεψη του γιατρού στο κατάλυμα και μετά θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ που κοστίζει 150 ευρώ. Ένας Σέρβος («6 στους 10 τουρίστες είναι Σέρβοι στη Χαλκιδική») δεν μπορεί να δώσει αυτά τα 250-300 ευρώ και θα ζητήσουν να πάνε στο δημόσιο σύστημα υγείας που εμείς δεν μπορούμε να τους δεχθούμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και αγωνία για φέτος», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.

Για τις κινητές μονάδες υγείας σημειώνουν ότι για την Χαλκιδική προβλέπονται 6 και μέχρι στιγμής έχει στελεχωθεί μόνο μία.

 

«Οπότε αν τύχει κάποιος πελάτης να έχει πυρετό και ζητήσει ο γιατρός να γίνει τεστ ή έρθει ασθενοφόρο να τον πάρει, ο ΕΟΔΥ θα με καλέσει και θα πρέπει να κρατήσω όλους τους υπόλοιπους πελάτες μέχρι να έρθει η κινητή μονάδα να κάνει τεστ. Αν αυτοί είναι στη Σάρτη και εγώ βρίσκομαι στο Πευκοχώρι καταλαβαίνεται ότι δεν θα έρθει την ίδια μέρα. Εκεί δημιουργείται μια αναστάτωση και ένα κενό», προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου.

Επίσης, ζητείται μεταξύ άλλων ενίσχυση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου με διαγνωστικό εξοπλισμό και κατάλληλο προσωπικό για άμεση διενέργεια μοριακών ελέγχων των δειγμάτων που προσκομίζουν οι Κινητές Μονάδες Υγείας.

 

Όπως σημειώνει ο κλάδος οι νόμιμες τουριστικές κλίνες στην Χαλκιδική υπολογίζονται σε περίπου 94.000 (50.000 ξενοδοχειακές κλίνες, 40.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, 4.000 θέσεις κάμπινγκ), ενώ κατά εκτίμηση τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και παραοικονομίας ανέρχονται σε 6.000 (με μέσο όρο 4 κλινών διαθέτουν συνολικά 24.000 κλίνες). Με την παραδοχή ότι η μέση διαμονή είναι 7 ημέρες, εκτιμάται ότι από Ιούλιο ως και Σεπτέμβριο μπορεί να επισκέπτονται το Νομό μας ως και 1.300.000 τουρίστες. Υπολογίζεται ότι εξ αυτών ποσοστό μέχρι και 3% αναζητά ιατρική βοήθεια (ήτοι περίπου 40.000 περιστατικά). Περίπου 50% είναι εμπύρετα και από αυτά 80% λοιμώξεις αναπνευστικού (16000 περιστατικά). Έστω ότι την φετινή θερινή περίοδο θα υπάρξει μόνο 50% πληρότητα των καταλυμάτων, προκύπτει ότι συνολικά θα χρειαστούν περίπου 8000 test ή αλλιώς περίπου 90 test ημερησίως. Εάν προσθέσουμε και τους 500.000 ημεδαπούς, που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες (οι οποίοι όμως έχουν τη δυνατότητα 14ήμερης καραντίνας και άρα η ανάγκη για μοριακούς ελέγχους θα είναι μικρότερη), θα είναι απαραίτητα τις περιόδους αιχμή πολύ περισσότερα από 100 test ανά ημέρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Πηγή typosthes.gr

ΕλλάδαΧαλκιδική: «Άδεια» τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – Ακυρώσεις από Σέρβους

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πατέρας Αντώνιος: Κάποιοι είχαν συμφέρον να φύγουν τα παιδιά από την Κιβωτό του Κόσμου

Ο πατήρ Αντώνιος για πρώτη φορά μετά την απόφαση...

Λάρισα: Ζευγάρι έφυγε μαζί από τη ζωή με διαφορά λίγων ωρών

Συγκίνηση προκαλεί ένα ανδρόγυνο στη Λάρισα, που έφυγε από...

Τζόκερ 26 Νοεμβρίου: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1.800.000 ευρώ

Σήμερα, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024, στην κλήρωση 2837 του...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα