Advertisement
Τελευταία Νέα

Μια διαφορετική καμπάνια ευαισθητοποίησης που καλεί τους πεζούς να διεκδικήσουν το χώρο που τους ανήκει

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Την εγωιστική συμπεριφορά των οδηγών και την εισβολή των οχημάτων στους χώρους των πεζών στην πόλη μας σχολιάζει η Δραστική Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς με τίτλο «Πάρ’ το Αλλιώς» που πραγματοποιεί η Drastic Κοιν.Σ.Επ., καλώντας τους πεζούς να διεκδικήσουν το χώρο που τους ανήκει.

Advertisement

Αποτυπωμένη μέσα από ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους κι ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα βίντεο 360° εικονικής πραγματικότητας, η ομάδα της Drastic, σε συνεργασία με τη dot2dot, την Άλλη Όψη και τη Difros, μας προσκαλεί σε μια “αλλιώτικη” περιήγηση στην καθημερινότητα της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν μέσα από μια θεματικής ξενάγηση για την ιστορία του αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη. Δίχως να το γνωρίζουν, οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση έλαβαν μέρος και σε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για την οδηγική συμπεριφορά. «Το πρόβλημα της οδηγικής συμπεριφοράς είναι ένα ζήτημα που δεν έχει θιχτεί σωστά. Οι περισσότερες καμπάνιες έχουν στόχο να ενημερώσουν όμως πιστεύουμε πως δεν μας λείπει η ενημέρωση. Θελήσαμε μέσα από το βίντεο που γυρίσαμε και την εικονική περιήγηση που προσφέρουμε να βάλουμε τους πολίτες να σκεφτούν και να ευαισθητοποιηθούν για τις επιπτώσεις του παράνομου παρκαρίσματος, την κατάληψη χώρων πεζών από οχήματα κλπ. Και θέλαμε η καμπάνια να έχει βιωματικό χαρακτήρα. Λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, καθώς θα ήταν άτοπο να μιλήσουμε τότε για την οδηγική συμπεριφορά. Επίσης θέλαμε να κάνουμε ένα βίντεο που θα είχε μια βιώσιμη προσέγγιση. Έτσι, μετά την άρση της καραντίνας, οργανώσαμε μια θεματική ξενάγηση για την ιστορία του αυτοκινήτου στην πόλη μας και τα άτομα που πήραν μέρος συμμετείχαν στην καμπάνια μας. Παράλληλα συμμετείχαν και τρία άτομα που κινούνταν με αμαξίδιο για να αποδείξουμε πιο έμπρακτα πόσο εύκολα περπατάει κανείς στην πόλη μας και πόσο βιώσιμη είναι», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Μυρτώ Παπαδογεώργου που είναι σκηνοθέτης και η ψυχή της ΚοινΣ.Επ.

 

Αντίφαση για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον δημόσιο χώρο

 

 

Εστιάζοντας στα μελανά σημεία της οδηγικής συμπεριφοράς είπε πως «υπάρχει μια αντίφαση». «Το γενικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως υπάρχει μια σύγχυση του Έλληνα πολίτη για τον δημόσιο χώρο. Από τη μια δεν τον αντιλαμβάνεται ως δικό του. Από την άλλη φέρεται σαν να είναι δικός του. Δεν υπάρχει πολιτειακή αγωγή. Και προσωπικά δεν πιστεύω πως το ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με αυστηρή αστυνόμευση. Χρειάζεται όπως λέει και ο Γιώτης Χρυσοβέργης, που ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της καμπάνιας μας, “να σταματήσουμε για 5 λεπτά και να δούμε γύρω μας τις επιπτώσεις των πράξεών μας”».

Στόχος της Drastic είναι η καμπάνια να χρησιμοποιηθεί και στον χώρο της εκπαίδευσης. Παράλληλα σχεδιάζονται και επόμενες καμπάνιες ευαισθητοποίησης. «Για να γίνει κάτι τέτοιο δυνατό ξέρουμε πως χρειάζεται χρηματοδότηση και συνεργασία από φορείς», συμπληρώνει η κυρία Παπαδογεώργου. Όραμά τους; «Να δώσουμε μια εικόνα ευαισθητοποίησης που δεν θα είναι ούτε διαφήμιση, ούτε θα φέρνει την μιζέρια της κοινωνικής διαφήμισης, τονίζει.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τη Δραστική Εκστρατεία Συνειδητοποίησης στην ιστοσελίδα http://drastic.gr/fileodige

Τα βίντεο της πρώτης δράσης.

1.Teaser:

 

2.Trailer:

 

Advertisement
MEGA

 

3.Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους:

 

 

4.360° video εικονικής πραγματικότητας

 

 

Η Δ.Ε.Σ. δημιουργήθηκε από την παραγωγό και σκηνοθέτη Μυρτώ Παπαδογεώργου στα πλαίσια του προγράμματος START- Create Cultural Change και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών Κοιν.Σ.Επ ( Drastic, dot2dot, Difros) και ενός Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου (Άλλη Όψη), τονίζοντας έτσι τη συνεργατική δύναμη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”

 

πηγή: typosthes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

06/08/25 9:31 μμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

06/08/25 9:35 μμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα - video

06/08/25 7:24 μμ

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα – video

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά - video

06/08/25 9:32 μμ

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά – video