11.4 C
Serres

Πρόστιμα για τους ασυνείδητους που προκαλούν πυρκαγιές- Το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο στη Β. Ελλάδα

Date:

Ενάμισι μήνα πριν κι ενώ η χώρα βρισκόταν εν μέσω απαγορεύσεων λόγω του κορωνοϊού, άρχισε τυπικά η αντιπυρική περίοδος, με τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας να βρίσκονται επί ποδός για την αντιπυρική θωράκιση καυτών ζωνών στο σύνολο των 13 περιφερειών.

 

Με καιρικά φαινόμενα που δεν θυμίζουν ιδιαίτερα θερινή περίοδο, η τοπική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στη Βόρεια Ελλάδα επιχειρεί πλέον να διευθετήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν οι ημερήσιοι χάρτες πρόβλεψης της Πολιτικής Προστασίας αποκτήσουν κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα «συναγερμού».

 

unnamed file 466

 

Ο καθαρισμός των δασικών δρόμων, οι συντηρήσεις των οδικών δικτύων, η διαχείριση των άτυπων χωματερών αλλά και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τις κλαδεύσεις που έχουν γίνει σε κατά τόπους περιοχές, είναι ορισμένες από τις εκκρεμότητες για τις οποίες το Πυροσβεστικό Σώμα χτυπά καμπανάκι σε δασικές υπηρεσίες αλλά και διοικήσεις δήμων και περιφερειών.

Από πλευράς επιχειρησιακής ετοιμότητας, το 2020 φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά, με δύναμη 1300 εποχικών πυροσβεστών να στελεχώνει εποχιακά κλιμάκια σε όλη τη χώρα, εννέα εκ των οποίων θα στηθούν στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Χαλκιδική παραμένει πρώτη στη λίστα των «κόκκινων» περιοχών κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έξι από αυτά τα κλιμάκια θα λειτουργήσουν στα όρια του νομού.

Πέρα από το ενισχυμένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα εναέρια μέσα που έχει το Πυροσβεστικό Σώμα στη διάθεσή του στη Βόρεια Ελλάδα, ένα νέο όπλο στη “φαρέτρα” των ανθρώπων του Σώματος είναι και τα πρόστιμα που μπορούν πλέον να επιβάλλονται για παραβάσεις κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας. Όσοι ασυνείδητοι θέτουν με τις πράξεις τους σε κίνδυνο δασικές ή αστικές περιοχές έρχονται πλέον αντιμέτωποι με πρόστιμα που ξεκινούν από 200 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 5.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ενέργειες στις οποίες οφείλεται η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών στη χώρα.

 

unnamed file 462

 

Με αφορμή τον συνολικό σχεδιασμό για την αντιπυρική θωράκιση των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Βαρσάμης, μιλά στο Thestival για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Χαλκιδικής, το σχέδιο για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου αλλά και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι πολίτες σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με μια δασική πυρκαγιά.

Σχεδιασμός εν μέσω κορωνοϊού

Το τρίπτυχο διασπορά δυνάμεων- γρήγορη άφιξη- άμεση επέμβαση είναι και σε αυτή τη θερινή περίοδο η βασική λογική του σχεδίου δράσης της Πυροσβεστικής για τον περιορισμό των πυρκαγιών. Βασική επιδίωξη είναι εντός δέκα λεπτών από τη στιγμή που μια πυρκαγιά εντοπιστεί, να επέμβει τουλάχιστον ένα πυροσβεστικό όχημα, το οποίο θα ενημερώσει ταυτόχρονα το Συντονιστικό Κέντρο για τις λεπτομέρειες του συμβάντος.

«Τα στοιχεία που μας δυσκολεύουν φέτος είναι τα καιρικά φαινόμενα που είχαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Σε πολλές περιπτώσεις καταγράφηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζημιές και στο δασικό και στο αγροτικό δίκτυο. Σε κάποιες περιοχές μεγάλης έκτασης, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να δυσκολεύσει την πρόσβαση των οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς» σημειώνει ο κ. Βαρσάμης.

Αστάθμητο παράγοντα αποτελεί μέχρι στιγμής και η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την κατάσταση, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. «Είναι άγνωστο το πώς θα λειτουργήσει η φετινή περίοδος. Για παράδειγμα, το φαινόμενο του ελεύθερο κάμπινγκ που παρατηρείται μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις η απουσία κόσμου μπορεί να λειτουργήσει και θετικά και αρνητικά. Η παρουσία του κόσμου μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για μια πυρκαγιά, ενώ υπό άλλες συνθήκες η ανθρώπινη δραστηριότητα ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων τα οποία και θα συνεκτιμήσουμε» εξηγεί ο κ. Βαρσάμης.

Νέα πυροσβεστικά κλιμάκια

 

unnamed file 463

 

Η άμεση επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές, όπως αυτή της Χαλκιδικής, ήταν και ο βασικός λόγος ίδρυσης των νέων εποχιακών κλιμακίων στη χώρα, εννέα εκ των οποίων θα έχουν την έδρα τους στη Βόρεια Ελλάδα. Το νησί της Θάσου, η περιοχή της Λευκίμμης, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, καθώς και η περιοχή των Πρεσπών αποτελούν τις βάσεις των τριών κλιμακίων, στα οποία προτίθενται άλλα έξι στη Χαλκιδική, νομό στον οποίο κι έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες ενίσχυσης του μηχανισμού πυρόσβεσης στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Τα έξι κλιμάκια βρίσκονται:

Δ. Προποντίδας- Ν. Μουδανιά
Δ. Κασσάνδρας- Αγ. Παρασκευή
Δ. Σιθωνίας- Σάρτη
Δ. Πολυγύρου- Πλανά
Δ. Αριστοτέλη- Ουρανούπολη και Ολυμπιάδα

«Πρόκειται για περιοχές με επικίνδυνα χαρακτηριστικά» σημειώνει ο κ. Βαρσάμης και προσθέτει: «Για παράδειγμα, η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο νότιο κομμάτι Κασσάνδρας. Είναι μια πλήρως δασωμένη περιοχή η οποία δεν είχε επηρεαστεί από την πυρκαγιά του 2006 και απέχει σημαντικά από το κλιμάκιο της Κασσάνδρας που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της χερσονήσου. Παρόμοια είναι τα χαρακτηριστικά και για το κλιμάκιο της Σάρτης. Από την έδρα του Κλιμακίου του Μαρμαρά η απόσταση είναι μεγάλη. Τώρα θα έχουμε παρουσία σε άμεσο χρόνο. Τα Νέα Μουδανιά πάλι, είναι ένας μεγάλος οικισμός με τουριστική ανάπτυξη και παραθεριστικές κατοικίες. Η Ολυμπιάδα είναι επίσης μια κατάφυτη δασωμένη περιοχή η οποία έχει πληγεί και από πλημμυρικά φαινόμενα το χειμώνα, ενώ τα Πλανά είναι στο κέντρο του νομού και της δασικής έκτασης του Ταξιάρχη και θα βοηθήσουν και αυτά στον γενικότερο σχεδιασμό».

Το κάθε κλιμάκιο θα έχει μόνιμα στη διάθεσή του ένα ή δύο πυροσβεστικά οχήματα με 15-20 άτομα προσωπικό.

Για για να στελεχωθούν τα κλιμάκια της Χαλκιδικής προσλήφθηκαν 60 επιπλέον εποχικοί εργάτες δασοπυρόσβεσης με αποτέλεσμα η περσινή δύναμη των 300 υπαλλήλων όλων των κατηγοριών να αυξηθεί φέτος στα 360 άτομα.

 

1 114

Ο γειτονικός νομός κατέχει δίκαια τον τίτλο της «καυτής ζώνης», λόγω των μορφολογικών χαρακτηριστικών του και όχι μόνο. «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε το πλεονέκτημα η περιοχή να μην πλήττεται από μελτέμια, όμως οι περιοχές όπως ο Έβρος, η Σαμοθράκη, η Θάσος και τα νότια κομμάτια των Χερσονήσων σε Άγιο Όρος, Σιθωνία και Κασσάνδρα, επηρεάζονται από τα μελτέμια και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος» επισημαίνει ο κ. Βαρσάμης. «Η Χαλκιδική είναι επίσης μια από τις δύο περιοχές στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τους περισσότερους κεραυνούς, με αποτέλεσμα πολλές από τις πυρκαγιές που έχουμε να έχουν ως αιτία έναρξης τους κεραυνούς, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα».

Πεζοπόρα, καναντέρ και Ericsson

 

 

unnamed file 464

Η συνολική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αριθμεί 170 αξιωματικούς, 1500 υπαξιωματικούς και πυροσβέστες, 300 πυροσβέστες 5ετους υποχρέωσης και 135 εποχικούς εργάτες δασοπυρόσβεσης.

Στον διαθέσιμο στόλο περιλαμβάνονται 343 υδροφόρα οχήματα, 40 ειδικά οχήματα διαφόρων χρήσεων και 140 βοηθητικά.

Σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα, δύο καναντέρ νέου τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, ενώ αυτές τις ημέρες θα φτάσει στο αεροδρόμιο Μακεδονία κι ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου. Άλλα δύο βρίσκονται σε Αλεξανδρούπολη και Χρυσούπολη, με την περιοχή της Καβάλας να αποτελεί επίσης την έδρα δύο Πεζετέλ.






Το βαρύ πυροβολικό της πυρόσβεσης στη Βόρεια Ελλάδα θα προστεθεί στον στόλο σήμερα. Εντός της ημέρας τοποθετείται στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, στον Βόλο, ελικόπτερο τύπου Ericsson, το οποίο έχει στην ακτίνα δράσης του Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία. «Το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει χωρητικότητα 9 τόνων νερού, όταν ένα καναντέρ έχει 6-6,5. Έχει μιάμιση φορά τη δυναμικότητα ενός καναντέρ. Παίρνει πολύ γρήγορα νερό από κάθε είδους σημείο υδροληψίας και έχει τη δυνατότητα να ρίξει στοχευμένες βολές, καθώς επιχειρεί εν στάση πάνω από το σημείο της πυρκαγιάς. Είναι σημαντικό εργαλείο για τη δασοπυρόσβεση» τονίζει ο κ. Βαρσάμης.

Στην… Εισαγγελία προς γνώση και συμμόρφωση

Οι πυροσβέστες συνηθίζουν να λένε ότι καμία πυρκαγιά δεν είναι σαν την προηγούμενη κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια δράσης, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Αντιθέτως, σχέδια αντίδρασης οφείλουν να έχουν καταστρώσει άλλοι φορείς όπως για παράδειγμα, οι περιφέρειες, οι δήμοι ή οι κατασκηνώσεις.

Σε ότι αφορά τις τοπικές αρχές, υπάρχουν ακόμη ζητήματα στον τομέα της πρόληψης, τα οποία και πρέπει να διευθετηθούν εντός του μήνα. «Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν καθαριστεί ή στις οποίες δεν έχουν γίνει συντηρήσεις δικτύων. Στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των βροχών, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως μέχρι το τέλους του μήνα δασικές υπηρεσίες και δήμοι πρέπει να προχωρήσουν στις συντηρήσεις του δικτύου» αναφέρει ο κ. Βαρσάμης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι ενώ κλείσανε οι παράνομες χωματερές, αρχίζουν πλέον να δημιουργούνται άτυποι χώροι εναπόθεσης ογκωδών, αλλά και χώροι όπου δήμοι συγκεντρώνουν υπολείμματα από κλαδεύσεις (κλαδιά, χόρτα κτλ). «Ενημερώσαμε δήμους, την Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και την Εισαγγελία, διότι θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι θα γίνουν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν» τονίζει ο ίδιος.

Οι τοπικές αρχές, έχουν την αρμοδιότητά τους και την εκκένωση οικισμών όταν αυτή γίνεται προληπτικά και με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί στην αρχή της περιόδου. Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εισηγείται την εκκένωση οικισμού και στη συνέχεια δήμος και περιφέρεια υλοποιούν. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση άμεσης απειλής. «Εκεί μιλάμε για εκκένωση διάσωσης» και ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός ξεκαθαρίζει ο κ. Βαρσάμης.

Όχι άλλο Μάτι!

Όταν η κουβέντα πάει στην εκκένωση διάσωσης, μοιραία έρχεται στο μυαλό όλων η τραγωδία στο Μάτι. Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν εκτεθειμένοι εν μέσω πύρινης λαίλαπας χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν.

Μπορεί στη Χαλκιδική που βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη να μη συναντάμε ιδιομορφίες που να θυμίζουν την περιοχή της Αττικής, ωστόσο, η συζήτηση που είχε ανοίξει για μονοπάτια που μετατράπηκαν σε αδιέξοδα, διόδους προς τη θάλασσα που κατέληγαν σε περιφραγμένες αυλές και άλλα τραγελαφικά, είχε βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν ορισμένες παρεμβάσεις. «Δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες φέτος για τη Χαλκιδική, αλλά σίγουρα δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν ιδιοκτησιακά θέματα που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν. Με τον νέο νόμο για την πολιτική προστασία 4662/2020, σε ορισμένες περιπτώσεις- εφόσον κάποια κατάσταση χαρακτηριστεί επικίνδυνη- θα μπορούμε πλέον να ξεπερνάμε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια και θα δίνονται λύσεις σε τέτοιες καταστάσεις» αναφέρει.

 

ΣΠΙΤΙ 1

 

«Τα κτίρια αποτελούν σημείο σωτηρίας»

Πώς όμως θα πρέπει να λειτουργούν οι πολίτες την ώρα της πυρκαγιάς και για να προστατέψουν τους εαυτούς τους αλλά και για να βοηθήσουν το έργο των αρχών; Παρότι σχετικές οδηγίες είναι ανηρτημένες από την Πολιτική Προστασία, δεν έχει επιτευχθεί η σε βάθος ενημέρωση των πολιτών.

Οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος συνηθίζουν να λένε ότι εάν κάποιος καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία του την ώρα της κρίσης, έχει διανύσει τον μισό δρόμο για τη διάσωσή του.

Στον τομέα της πρόληψης, αυτό που οφείλει να πράξει εάν διαθέτει κατοικία που συνορεύει με δασική έκταση είναι να λάβει μέτρα ώστε αυτή να είναι όσο πιο ασφαλής γίνεται. «Αυτά τα μέτρα αφορούν κυρίως το να υπάρχει απόσταση κλαδιών από το σπίτι, να μην υπάρχει πυκνή και ψηλή βλάστηση στην αυλή ή περιμετρικά αυτής και τέλος να έχουν καθαριστεί σκεπές ή άλλοι χώροι όπου συγκεντρώνονται υλικά που μπορούν να πάρουν φωτιά» εξηγεί ο κ. Βαρσάμης.

Όσον αφορά τα κρίσιμα λεπτά της πυρκαγιάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων του Π.Σ. στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ξεκάθαρος. «Ο καλύτερος χώρος προστασίας είναι κάθε είδους κατασκευή. Ειδικά τα ελληνικά σπίτια που στο 99% των περιπτώσεων είναι κατασκευασμένα από βραδυφλεγή ή άκαυστα υλικά, αποτελούν την καλύτερη προστασία. Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος που πραγματικά απειλείται από την πυρκαγιά είναι να μπει μέσα σε ένα σπίτι και να κλείσει τα ανοίγματα, δηλαδή παράθυρα, μπαλκονόπορτες και στόρια, ξύλινα, πλαστικά ότι κι αν είναι, παρέχουν προστασία. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση και μόλις περάσει η πυρκαγιά, βγαίνουμε από το σπίτι και έχουμε προστατεύσει και τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Το επικίνδυνο σε μια δασική πυρκαγιά είναι να μας βρει σε έναν ανοιχτό χώρο. Εκεί οι πιθανότητες να προστατευτεί κάποιος είναι ελάχιστες έως μηδενικές. Η δασική πυρκαγιά κινείται σχετικά γρήγορα και σε ανοιχτό χώρο η θερμότητα και ο καπνός θα μας επηρεάσει» τονίζει.

Διευκρινίζει δε ότι ακόμη και αν το κτίριο τελικά καεί, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο από την διέλευση της πυρκαγιάς. «Ο χρόνος κατά τον οποίο ένα κτίριο καίγεται είναι μεταγενέστερος από τον χρόνο διέλευσης. Η διαφορά σε μια δασική από μια αστική πυρκαγιά είναι ότι είναι μια κινούμενη πυρκαγιά. Περνάει από ένα σημείο, καίει ότι είναι να κάψει και φεύγει. Αυτός είναι ο κρίσιμος χρόνος για τον άνθρωπο. Αν αυτά τα 2-3-5 λεπτά προστατευτεί, δεν κινδυνεύει από κάτι. Μπορεί να καεί ένα κτίριο, αλλά εμείς θα έχουμε γλιτώσει. Τα κτίρια αποτελούν σημείο σωτηρίας» προσθέτει.

Σε ότι αφορά τη θάλασσα, σύμφωνα με τον κ. Βαρσάμη, αυτή αποτελεί επιλογή μόνο εάν δεν υπάρχει καλύτερη, εάν δεν υπάρχει κάποιο κτίριο σε κοντινή απόσταση. «Τότε μπαίνουμε μέσα στη θάλασσα μέχρι το ύψος του λαιμού μας» καταλήγει.

Επαγρύπνηση στο περιαστικό δάσος

Κι ενώ οι τουριστικές περιοχές Χαλκιδικής, Πιερίας και Καβάλας πρωταγωνιστούν στην πρώτη πεντάδα των πιο επικίνδυνων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, τη λίστα συμπληρώνει το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. Σήμερα κι ενώ οδεύουμε προς τον δεύτερο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Σέιχ Σου είναι τα κλαδιά που παραμένουν συγκεντρωμένα σε σημεία του δάσους μετά την υλοτόμηση των δέντρων που είχαν παραδοθεί στο φλοιοφάγο έντομο. «Είχα επικοινωνία με το τμήμα δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γι’ αυτό το θέμα. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο. Όντως σε κάποια σημεία υπάρχουν ξερά δέντρα. Επειδή το έντομο δρα ακόμη, εμφανίζονται και νέα, αλλά είναι μεμονωμένα ανάμεσα σε υγιή δέντρα. Στις περιοχές στις οποίες υπήρχε η μεγάλη προσβολή, υπάρχει αραίωση της βλάστησης και είναι μικρότερος ο κίνδυνος πυρκαγιάς» αναφέρει ο κ. Βαρσάμης.

 

ΕΚΤΑΣΗ

Όσο οδεύουμε προς τις πιο θερμές ημέρες του καλοκαιριού, κλιμακώνονται και τα μέτρα προστασίας του περιαστικού δάσους. «Σε καθημερινή βάση τρία πυροσβεστικά οχήματα διατίθενται αποκλειστικά για το Σέιχ Σου, ενώ βρίσκεται επί ποδός επιχειρησιακός αξιωματικός με μικρό πυροσβεστικό όχημα καθ’όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας φτάνει στο 3, τα τρία οχήματα γίνονται επτά, ζητάμε συνδρομή από την ΕΛ.ΑΣ., συγκροτείται μικτό περίπολο με τον στρατό και κινητοποιούνται οι εθελοντικές οργανώσεις» σημειώνει ο κ. Βαρσάμης.

Όταν πάλι ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός, αποφασίζεται απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, ενώ διατίθενται και επιπλέον οχήματα για προστασία και περιπολίες. Η συμβολή των εθελοντών και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική, καθώς βοηθούν στο να εντοπίζονται εγκαίρως περίεργες κινήσεις, ύποπτες δραστηριότητες ή εστίες φωτιάς εν τη γενέσει τους.

Το χέρι στην τσέπη

 

 

unnamed file 465

 

Εάν εξετάσει κανείς τα αριθμητικά στοιχεία των προκληθέντων πυρκαγιών στη χώρα θα διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Ελεύθερο κάμπινγκ, εργασίες σε χωράφια, φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργειών και οξυγονοκολλήσεις αποτελούν συχνά τις αιτίες πρόκλησης φωτιάς.

Σε μια προσπάθεια να συνετίσουν τους ασυνείδητους πολίτες οι πυροσβέστες θα μπορούν πλέον να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα όταν εντοπίζουν ανάλογα περιστατικά.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία επιβολής προστίμων σε όσους παραβαίνουν τις πυροσβεστικές διατάξεις για την απαγόρευση φωτιάς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στα μέσα του μήνα. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη, τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν ήδη παραλάβει τα μπλοκάκια, το προσωπικό εκπαιδεύεται και στα τέλη της εβδομάδας θα αρχίσει η επιβολή των προστίμων στο πρότυπο των τροχονομικών ελέγχων.

«Υπήρχε για ένα διάστημα ένα κενό στη νομοθεσία γιατί παλαιότερα αυτές ήταν πλημμεληματικές παραβάσεις. Τα πλημμελήματα καταργήθηκαν με τον νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά πλέον ξεκινάει κάτι καινούριο για μας. Η Π.Υ. έχει πλέον δικαίωμα να επιβάλλει άμεσα πρόστιμα σε όλους τους παραβάτες και από τις επόμενες ημέρες όσοι από τους συμπολίτες μας δεν κατανοούν πόσο επικίνδυνες είναι τέτοιες ενέργειες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτά» σημειώνει ο κ. Βαρσάμης.

Ως ελάχιστο πρόστιμο ορίζονται τα 200 ευρώ και το ποσό που καταλογίζεται μπορεί να φτάσει και τα 5.000 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παραβάσεων, αλλά και τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε ημέρας. «Όσο αυξάνει ο δείκτης επικινδυνότητας, πολλαπλασιάζεται και το ύψος του προστίμου. Εάν κάποιος καίει χόρτα στην αυλή του σε ημέρα χαμηλού κινδύνου, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ, ενώ αν κάνει το ίδιο σε μια ημέρα υψηλού κινδύνου, το πρόστιμο θα φτάσει στα 800 ευρώ. Παραλάβαμε ήδη τα μπλοκ βεβαιώσεων, γίνεται η ενημέρωση προσωπικού και από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει η επιβολή των προστίμων» καταλήγει ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος στη Βόρεια Ελλάδα.

Εσωτερικές φωτογραφίες: INTIME

ΕλλάδαΠρόστιμα για τους ασυνείδητους που προκαλούν πυρκαγιές- Το σχέδιο για την αντιπυρική...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ντε Γκρες το επίθετο που επέλεξε η τέως βασιλική οικογένεια – Παύλος και Νικόλαος κατέθεσαν αίτηση για ιθαγένεια

Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου κατέθεσαν σήμερα αίτηση...

Ηράκλειο: Σε σύγχυση ο 33χρονος που σκότωσε με το Ι.Χ. του την 36χρονη – Απαντήσεις ζητά η οικογένεια του θύματος

Τις προηγούμενες ημέρες ο δράστης είχε νοσηλευτεί με εισαγγελική...

Γιατί δεν πρέπει να παρκάρουμε με στριμμένες τις ρόδες του αυτοκινήτου

Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση σε ένα ερώτημα που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα