Κώστας Αρβανίτης για την δομή στο Κλειδί Σερρών: «Ένα έκτρωμα που πρέπει να κλείσει χτες»
Date:
«Ένα έκτρωμα που πρέπει να κλείσει χτες»
Μ’ αυτά τα λόγια ο Κώστας Αρβανίτης συνόψισε τα συμπεράσματά από την επίσκεψή του στην κατ’ ευφημισμό «Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων» στο Κλειδί της Σιντικής, λίγα χιλιόμετρα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Με την επίσκεψη αυτή ο Ευρωβουλευτής ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στις Σέρρες πριν από λίγες μέρες, μια περιοδεία που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με τη στενή συνεργασία και διαρκή παρουσία της Νομαρχιακής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Βουλευτή του κόμματος στο νομό Λευτέρη Αβραμάκη.
Η εικόνα που αντίκρισε ο Κώστας Αρβανίτης και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Κλειδί ήταν απελπιστική:
Σε μια πλαγιά που εύκολα σε μια νεροποντή μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για φιλοξενούμενους και εργαζόμενους στη δομή, λιγοστοί αστυνομικοί (καθώς η διμοιρία που είχε τοποθετηθεί αρχικά εκεί είχε μετακινηθεί στον Έβρο) να ξεροσταλιάζουν κυριολεκτικά κάτω από τον καυτό ήλιο, εργαζόμενοι σε δύσκολες συνθήκες, και φυσικά οι 561 δυστυχισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε σκηνές, σε ένα σημείο χωρίς σκιά, χωρίς δέντρα αλλά με άφθονο συρματόπλεγμα γύρω-γύρω. Έναν χώρο που με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί μοιάζει περισσότερο με χώρο βασανισμού, με κολαστήριο παρά με χώρο φιλοξενίας.
Το κερασάκι στην τούρτα ένας διοικητής που δεν έχει καν γραφείο και υπολογιστή για να ασκήσει τα καθήκοντά του αλλά περιφέρεται όλη μέρα στους χώρους του camp κρατώντας ένα σημειωματάριο, χωρίς να μπορεί, όση καλή θέληση κι αν διαθέτει να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που επιμένει στη λειτουργία της ντροπιαστικής αυτής δομής, για την οποία μάλιστα ζητά και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση!
«Δεν το περίμενα ότι θα είναι έτσι, έχω μείνει έκθαμβος από την ανικανότητα» δήλωσε μετά την επίσκεψή του ο Κώστας Αρβανίτης που επισήμανε ότι στο χώρο αυτό η Κυβέρνηση δεν τιμωρεί μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τους ένστολους, και όλους όσοι εργάζονται στις ΜΚΟ.
«Έχω πάει στη Μόρια, έχω πάει σε δομές, ξέρω την κατάσταση» συνέχισε ο Ευρωβουλευτής που είναι μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου και συνέχισε «Αν αυτό είναι το σχέδιο (γιατί αυτή είναι νέα δομή, αυτής της Κυβέρνησης), αν αυτό λοιπόν είναι το σχέδιο νομίζω ότι οι άνθρωποι πραγματικά είναι επικίνδυνοι.»
Τέλος κάλεσε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ο οποίος μέχρι στιγμής έχει ακυρώσει προγραμματισμένες επισκέψεις του στο χώρο «να επισκεφθεί τη δομή για να δει με τα μάτια του τί έχει φτιάξει».
Στην άλλη άκρη, από κάθε άποψη, βρίσκεται η Δομή φιλοξενίας Γεζίντι, στον περιφερειακό της πόλης των Σερρών. Την ημέρα που επισκεφτήκαμε τη δομή, πρώτη στάση στη διήμερη περιοδεία του Ευρωβουλευτή με τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Βουλευτή Λευτέρη Αβραμάκη, ο αριθμός των φιλοξενούμενων ήταν 1121 ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο ήταν 130, στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπάλληλοι ΜΚΟ.
Η εικόνα της δομής εξωτερικά ίσως από τις καλύτερες στη χώρα. Τακτοποιημένα κοντέινερς, σε κάποια από τα οποία οι ένοικοί τους έχουν προσθέσει και δικές τους διακοσμήσεις, καθαρός χώρος, οργανωμένη εκπαιδευτική διαδικασία, με συμμετοχή αρκετών φιλοξενούμενων.
Στην σύντομη συνομιλία με την Διοικήτρια και τον υπεύθυνο του ΔΟΜ ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στο κομβικό θέμα της ένταξης και την μεγάλη σημασία που αποκτά.
Φαίνεται πως αρκετοί από αυτούς έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να παραμείνουν στην περιοχή καθώς υπάρχουν Γεζίντι που ήδη εργάζονται σε γειτονικά χωριά σε αγροτικές εργασίες.
Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες διοίκησης και εργαζομένων, παρά την καλή αποδοχή που έχουν από τους κατοίκους της περιοχής από την πρώτη στιγμή που άρχισε η λειτουργία της δομής, και εδώ αρχίζουν και φαίνονται τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής στο Προσφυγικό. Η βεβιασμένη απόφαση απομάκρυνσης από τις δομές για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες διαβρώνει την καλή ατμόσφαιρα, προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια.
Επίσης έγιναν εκτενείς αναφορές στα γραφειοκρατικά προβλήματα, με κορυφαίο την καθυστέρηση της διεκπεραίωσης στις διαδικασίες ασύλου από τo Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου αλλά και το Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη (καθυστερήσεις των 6-8 μηνών για να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα).
Σύμφωνα με όσα μας ειπώθηκαν 296 άτομα είναι ήδη σε διαδικασία εξόδου ενώ σύντομα ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 411, όσο προχωρά η έκδοση και επίδοση των αποφάσεων χορήγησης ασύλου.
Ακολούθησε το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Και στις Σέρρες διαπιστώθηκαν τα γνωστά προβλήματα, προβλήματα που ο Λευτέρης Αβραμάκης έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή: Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που βρίσκονται πια υπό την απειλή επιστροφής στην «κανονικότητα» της εργολαβικής γαλέρας, υποστελέχωση και εξαντλητικές βάρδιες, ελλείψεις σε υποδομές.
Πάντως, εδώ εντοπίστηκε πρόσληψη λόγω κορωνοϊού: Πρόκειται για έναν (1) Επικουρικό Συμβασιούχο Γιατρό, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών Βαγγέλης Παπαμιχάλης.
Στη συνάντηση με τον Διοικητή Νίκο Φαρμάκη έγινε εκτενής ενημέρωση για τα προβλήματα του νοσοκομείου με έμφαση στην έλλειψη αναισθησιολόγου που φρενάρει την επιστροφή στην κανονική λειτουργία των χειρουργείων ταλαιπωρώντας ασθενείς που βλέπουν να προγραμματίζονται οι επεμβάσεις τους με καθυστερήσεις εβδομάδων ή μηνών.
Ο Κώστας Αρβανίτης εξέφρασε στον Διοικητή την πλήρη αντίθεσή του ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά σχέδια επιστροφής στο καθεστώς των εργολάβων αλλά και στις επερχόμενες ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας.
Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και οι δυνατότητες που ανοίγονται μετά την πανδημία απασχόλησαν την επόμενη συνάντηση, με τον ιδιοκτήτη της Σερραϊκής Γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ Παναγιώτη Τσινάβο.
Η εταιρεία (1ος παραγωγός γιαουρτιού στην Ελλάδα και 2η μάρκα στην Ελληνική αγορά παγωτού) η μοναδική αμιγώς Ελληνική επιχείρηση στο παγωτό με πανελλαδικό δίκτυο και βασίζει την παραγωγή της στην ντόπια παραγωγή γάλακτος.
«Λιγότερη γραφειοκρατία, ουσιαστική στήριξη στην υγιή και όχι την κρατικοδίατη επιχειρηματικότητα» ήταν οι βασικές επισημάνσεις του Σερραίου επιχειρηματία ενώ ο Κώστας Αρβανίτης στάθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας στην κατεύθυνση ενίσχυσης πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης σε αντίθεση με τη σημερινή «μονοκαλλιέργεια» παροχής υπηρεσιών.
«Θέλω να πείσω τους Σερραίους να φωνάξουν στην ΕΕ να σταματήσει την υποκρισία με το προσφυγικό. Να πάρουν οι άλλες χώρες ανθρώπους, να βοηθήσουν. Μας πήραν 50 παιδιά και πανηγυρίζανε κι έχουμε 5000 τέτοια παιδιά εδώ; Εκεί να δείξουν την Αλληλεγγύη οι Ευρωπαίοι, κι όχι στις μπίζνες ποιος θα κάνει τα μεγάλα κλειστά κέντρα, με απευθείας αναθέσεις. Ξέρετε τί κρύβεται από πίσω; Όσοι μπουν εδώ με τον Α ή Β τρόπο θα τους κρατήσετε εδώ στα κλειστά κέντρα, μας λένε. Ευρώπη – Φρούριο, Ελλάδα Φυλακή είναι το σχέδιο. Εμείς διαφωνούμε κάθετα.» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ όπου έθεσε με έμφαση και το θέμα της ομαλής ένταξης των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων για την πολιτική κατάσταση, τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να εξάρει τον κρίσιμο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ στην Ενημέρωση των πολιτών πέρα από τα εμπόδια που βάζουν τα μεγάλα συγκροτήματα
Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με έναν ζωντανό διάλογο στην ανοιχτή εκδήλωση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες με κεντρικούς ομιλητές τον Κώστα Αρβανίτη και τον Βουλευτή Λευτέρη Αβραμάκη.
Προτελευταίος σταθμός της διήμερης περιοδείας οι Φυλακές Νιγρίτας.
Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις με φυλακισμένους, εργαζόμενους στο Σχολείο 2ης Ευκαιρίας, τον Διευθυντή αλλά και εργαζόμενους στο Σωφρονιστικό Κατάστημα αναδείχτηκαν όλα τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης προσωπικού και υπερπληθυσμού κρατουμένων που δημιουργούν όπως στις περισσότερες φυλακές της χώρας σοβαρά προβλήματα.
Ζεστό νερό και ιατρική κάλυψη έθεσαν σε προτεραιότητα οι κρατούμενοι, καθώς τις ανάγκες της φυλακής καλύπτει αυτήν τη στιγμή ένας νοσοκόμος και το ζεστό νερό τρέχει μισή ώρα κάθε μέρα.
Επιπλέον επέμειναν ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας Εφετείου στην περιοχή προκειμένου να περιοριστούν κοστοβόρες μεταγωγές σε απομακρυσμένες πόλεις όπου δικάζονται αλλά και να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.
Όλοι εξήραν τον ρόλο του Σχολείου 2ης ευκαιρίας και τις δυνατότητες που δίνει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα στους φυλακισμένους για μια νέα αρχή στη ζωή τους.
Στο ζήτημα των προσλήψεων με κριτήριο την εντοπιότητα για στήριξη της απασχόλησης στην περιοχή αλλά και την καλύτερη λειτουργία της φυλακής, ζήτημα που έθιξαν και οι εργαζόμενοι με παράπονα για εξαντλητικές βάρδιες, στάθηκε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λευτέρης Αβραμάκης, ζήτημα για το οποίο έχει ήδη κάνει παρέμβαση στη Βουλή με σχετική ερώτηση.
Από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης δεσμεύτηκε να στηρίξει τα αιτήματά τους και να αναλάβει πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κινήσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση και στη συγκεκριμένη αλλά και σε όλες τις φυλακές της χώρας, και για τους κρατούμενους αλλά και για τους εργαζόμενους σ’αυτές:
«Οι ελλείψεις προσωπικού προκαλούν ιδρυματισμό για τους εργαζόμενους στη φυλακή. Με 33 βάρδιες το μήνα για να βγει το πρόγραμμα και να λειτουργεί η φυλακή, ο εργαζόμενος χάνει τη δυνατότητα να κλείσει την πόρτα της φυλακής πίσω του και να αναπαυθεί πραγματικά. Με τέτοιες συνθήκες οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σχεδόν σε… έγκλειστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία τους. Αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό» σημείωσε και δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή LIBE της οποία είναι μέλος.
Καθολική ήταν επίσης η αντίθεση όλων στην μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η μετατροπή της σωφρονιστικής πολιτικής σε ζήτημα ασφάλειας και καταστολής.
Πριν αναχωρήσουν για το Κλειδί, όπου ολοκληρώθηκε η περιοδεία, ο Κώστας Αρβανίτης και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μια σύντομη συνάντηση με τον Δήμαρχο Βισαλτίας Θανάση Μασλαρινό στη Νιγρίτα όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα αλλά και οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου.