Το γεγονός ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία για την ελληνική κοινωνία τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης   Τρία νέα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το γεγονός ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία για την ελληνική κοινωνία τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης
 
Τρία νέα παιδιά, από το Αφγανιστάν, τη Γουινέα και το Καμερούν, υποδέχτηκε σήμερα στο υπουργείο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, να τα συγχαρεί για τις υποτροφίες που έλαβαν και να τους επιδώσει τις αποφάσεις ασύλου, ως δικαιούχοι πια διεθνούς προστασίας, δηλαδή ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
 

 

Οι τρεις νέοι, οι οποίοι φιλοξενούνται στους ξενώνες της ανθρωπιστικής οργάνωσης «The Home Project» έφθασαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Αξιοποίησαν τις δυνατότητες που τους δόθηκαν και σήμερα ο Σ., 17 χρονών, έγινε δεκτός στην ακαδημία μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο Τ., 18 χρονών, θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του στην Ελλάδα, ενώ ο Α., 19 χρονών, θα εγγραφεί σε πανεπιστήμιο στη Γαλλία, όλοι με υποτροφίες.
 

«Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία για την ελληνική κοινωνία, να ενσωματωθούν και να προσφέρουν. Για αυτό επιλέχθηκε και η δημόσια επίδοση των δελτίων τους, για να υπογραμμίσουμε, ότι στηρίζουμε πρωτοβουλίες, όπως του “The Home Project”», ανέφερε ο κ. Μηταράκης κατά τη συνάντηση όπως ανεμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Απευθυνόμενος στους τρεις νέους, είπε, πως «είναι σημαντικό για μας να σας βοηθήσουμε, αλλά και για σας να ανοίξετε τα δικά σας φτερά».

Στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 3.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η χώρα συνεργάζεται με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να μεταφερθούν τα παιδιά. Ήδη τους τελευταίους μήνες αρκετοί ασυνόδευτοι μετέβησαν στο Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ στόχος είναι πάνω από 1.500 παιδιά να έχουν μεταφερθεί μέσα στο 2020.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 101.000 αιτήσεις ασύλου. Η έκδοση των αποφάσεων έχει αυξηθεί κατά 88%, 46.000 αποφάσεις εκδόθηκαν το Α’ εξάμηνο του 2020 και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα έχουν κλείσει, εξήγησε ο κ. Μηταράκης.
 

Να βασιστούν στην εκπαίδευση, η οποία ανοίγει όλες τις πόρτες, να μη σκύβουν το κεφάλι και να μάθουν τον πολιτισμό της χώρας που φιλοξενούνται, προέτρεψε ο 19χρονος Α. τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα.

Τα παραπάνω αγόρια είναι τρία από τα 220 ασυνόδευτα παιδιά, που φροντίζει το «The Home Project» σε έντεκα ξενώνες στην Αθήνα.

Όπως περιέγραψε η Σοφία Κουβελάκη, γενική διευθύντρια του «The Home Project», μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, προσφέρεται προστασία, εκπαίδευση, ιατρική παρακολούθηση, ψυχολογική υποστήριξη σε ασυνόδευτους ανήλικους μέσα από εξατομικευμένη προσέγγιση, με τελικό στόχο την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση. Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ότι περισσότερα από 2.000 ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν ακόμα χωρίς στέγη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

Onassis Dance Days'26: Μια τρυφερή περιπλάνηση ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο

01/02/26 3:26 μμ

Onassis Dance Days’26: Μια τρυφερή περιπλάνηση ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο

Τρεις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

01/02/26 10:34 πμ

Τρεις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης