Μέχρι τον Οκτώβριο θα δοθεί η 13η σύνταξη σε άλλους 113.017 δικαιούχους σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, ΕΝΔΙΣΥ, που πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με το διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο.
 
 
Ειδικότερα σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ την 13η σύνταξη δεν την είχαν πάρει 113.017 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν είχαν πάρει την 13η σύνταξη γιατί είχαν καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν τους έβλεπε το σύστημα.
Πρόκειται για την 13η σύνταξη που είχε δώσει τον Μάιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τη 13η σύνταξη δικαιούνταν όσοι λάμβαναν σύνταξη ή προ-συνταξιοδοτική παροχή την 1η Μαΐου του 2019 καθώς και όσοι δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης ή προ-συνταξιοδοτικής παροχής εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία.
Επίσης το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι δικαιούχοι είναι όσοι είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και είχαν προϋποθέσεις έως την 1.5.2019 και δεν είχαν λάβει προσωρινές ή και οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης κατά τον χρόνο της καταβολής των χρημάτων στους υπόλοιπους. Τα ποσά που οφείλει ο ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους ανέρχονται σε περίπου 60.000.000. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο επιστολές που είχε στείλει το Δίκτυο προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και στις 19 Μαΐου 2020, αντίστοιχα.

 
Επιστολές που αναφέρονται στο ν.4611/19 και ειδικότερα στο άρθρο 120, παρ. 1, που αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Το ΕΝΔΙΣΥ διερωτάται γιατί έως σήμερα δεν έχουν δοθεί σε 113.017 συνταξιούχους τα χρήματα που αναλογούσαν ως 13η σύνταξη.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της 13ης σύνταξης είναι όσοι συνταξιούχοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 1.5.19, ακόμα και αν δεν είχαν λάβει οριστικές ή προσωρινές αποφάσεις συνταξιοδότησης, αλλά είχαν όμως προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Πρέπει να επισημανθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα, είχαν γίνει και επερωτήσεις στη Βουλή, αφού προηγήθηκε ενημέρωση με επιστολές από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Ο κ. Χάλαρης δήλωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά τόνισε ότι, λόγω έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν οι τελικοί δικαιούχοι! Όμως έχει γίνει πια, η σχετική επεξεργασία».
Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ δήλωσε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και τότε θα δοθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους! Έτσι, μετά από παρέμβαση του ΕΝΔΙΣΥ, πρόκειται να τακτοποιηθεί ένα πρόβλημα, το οποίο αρκετοί συνταξιούχοι, το αγνοούσαν!

Advertisement
Family Kitchen

Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

 
-Οι εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Το ΕΝΔΙΣΥ επισήμανε ότι η έναρξη της διαδικασίας καταβολής της ψηφιακής σύνταξης, δεν πρέπει να αφήσει εκκρεμότητες που αφορούν παλαιότερες αιτήσεις. -Προσαύξηση λόγω παράλληλης σύνταξης. Πρόκειται για διάταξη που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.
Ο κ. Χάλαρης γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε το σχετικό λογισμικό και θα γίνουν οι σχετικές προσαυξήσεις από το φθινόπωρο και μετά. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζήτησε, ειδικά για την παράλληλη σύνταξη, να γίνει ρητή επέκταση και για «παλιούς» συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το «νόμο Κατρούγκαλου» (αφορά συνταξιούχους του Δημοσίου που συγχρόνως είχαν και άλλα ταμεία).

-Εφορία:

 
Το ΕΝΔΙΣΥ ζήτησε να παρέμβει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ώστε οι βεβαιώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2011 – 2013, να αναρτηθούν από τα Ταμεία με κατανομή ανά έτος ώστε ο συνταξιούχος να έχει εύκολη πρόσβαση.
Ο κ. Χάλαρης τόνισε ότι τα περισσότερα Ταμεία δεν έχουν στοιχεία για τους συνταξιούχους.
 
Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

06/08/25 12:44 πμ

Νέα Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πονοκέφαλος το καλοκαίρι: Πού μπορεί να οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε

06/08/25 12:34 πμ

Πονοκέφαλος το καλοκαίρι: Πού μπορεί να οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε

Μαγικές εικόνες από την Ικαρία - Καταγράφηκαν δύο φάλαινες φυσητήρες

06/08/25 12:21 πμ

Μαγικές εικόνες από την Ικαρία – Καταγράφηκαν δύο φάλαινες φυσητήρες

Φινλανδία: Οι τάρανδοι θύματα του κύματος ζέστης

06/08/25 12:05 πμ

Φινλανδία: Οι τάρανδοι θύματα του κύματος ζέστης

Συναγερμός στις Αρχές: Εξαφάνιση 17χρονου από τη Νέα Ιωνία

05/08/25 11:58 μμ

Συναγερμός στις Αρχές: Εξαφάνιση 17χρονου από τη Νέα Ιωνία

Εορτολόγιο- Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Αυγούστου

05/08/25 11:58 μμ

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Αυγούστου

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ

05/08/25 11:55 μμ

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ

Γάζα: Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραήλ

05/08/25 11:50 μμ

Γάζα: Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραήλ

Υπουργείο Μεταφορών: Στο στόχαστρο η εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό Θεσσαλονίκης

05/08/25 11:50 μμ

Υπουργείο Μεταφορών: Στο στόχαστρο η εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Κάντας: Ποιος ήταν ο 33χρονος αλπινιστής που σκοτώθηκε στο «διάδρομο του θανάτου» του Mont Blanc

05/08/25 11:42 μμ

Δημήτρης Κάντας: Ποιος ήταν ο 33χρονος αλπινιστής που σκοτώθηκε στο «διάδρομο του θανάτου» του Mont Blanc

4 απίθανες οικιακές χρήσεις για το ψωμί

05/08/25 11:31 μμ

4 απίθανες οικιακές χρήσεις για το ψωμί

12 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε Ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο

05/08/25 11:27 μμ

12 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο