Το πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου που διαμένει στην Κύπρο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Λιβάνου το 2014   Οι 2.750 τόνοι της νιτρικής αμμωνίας μεταφέρθηκαν σε αποθήκες στο λιμάνι και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου που διαμένει στην Κύπρο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Λιβάνου το 2014

Advertisement
 

 

Οι 2.750 τόνοι της νιτρικής αμμωνίας μεταφέρθηκαν σε αποθήκες στο λιμάνι και ουδείς ασχολήθηκε κατόπιν με το φορτίο που χθες σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή στη Βηρυτό – Οι ομοιότητες με την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου και τα ύποπτα φορτία νιτρικής αμμωνίας

Με πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου που ζει στην Κύπρο είχαν μεταφερθεί οι 2.750 τόνοι της νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, που στη συνέχεια σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, μεταφέρθηκαν σε αποθήκες του λιμανιού. Πρόκειται για τον Igor Grechushkin, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό. Ο συγκεκριμένος, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus που από το 2014 παρέμενε φορτωμένο με 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού.

Μετά την κατάσχεση του πλοίου το 2014 από τις αρχές του Λιβάνου ο Grechushkin εξαφανίστηκε και εγκατέλειψε το πλοίο με πλήρωμα 4 Ουκρανούς διακόπτωντας τη τροφοδοσία τους. Οι κυπριακές αρχές έχουν κινητοποιηθεί και αναζητούν την άκρη του νήματος. To Ρώσο υπήκοο Igor Grechushkin που ενδεχομένως να βρίσκεται στη Κύπρο αναζητούν οι υπηρεσίες ασφαλείας στο πλαίσιο των ερευνών για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Εικάζεται πως το πλοίο είχε φορτωθεί στο Ιράν και κατευθυνόταν προς τη Συρία, αλλά προσέγγισε το λιμάνι της Βηρυτού για ανεφοδιασμό ή λόγω μηχανικού προβλήματος. Ο καπετάνιος του πλοίου ήταν Ρώσος και το πλήρωμα (3 άτομα) Ουκρανοί.

Μετά την κατάσχεση του πλοίου ο Grechushkin, σταμάτησε να επικοινωνεί με το πλήρωμα, το οποίο εγκατέλειψε και εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Οι αρχές του Λιβάνου έθεσαν υπό περιορισμό το πλοίο και απαγόρευσαν στο πλήρωμα να το εγκαταλείψει, ενώ δεν έκαναν καμία ενέργεια για καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου, πιθανόν κάτω από την πίεση της Χεζμπολλάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 η κυπριακή αστυνομία είχε συλλάβει έναν 26χρονο Λιβανέζο μέλος της Χεζμπολλάχ o οποίος είχε αποθηκεύσει σε διαμέρισμα στη Λάρνακα 8,5 τόνους νιτρικής αμμωνίας. Η ποσότητα των εκρηκτικών είχε μεταφερθεί στη Κύπρο σταδιακά από το 2012. Μετά την κατάσχεση των εκρηκτικών αυτά καταστράφηκαν και ο Λιβανέζος αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών απελάθηκε στο Λίβανο. Ήταν η δεύτερη φορά που τεράστια ποσότημα νιτρικής αμμωνίας απασχολούσε τις κυπριακές αρχές, καθώς τον Ιούλιο του 2011 είχε προηγηθεί η φονική έκρηξη στο Μαρί.

Έκρηξη στο Μαρί στη Κύπρο

Τον Ιούλιο του 2011, μια τεράστια έκρηξη είχε επίσης σκορπίσει τον θάνατο στη Κύπρο. Επρόκειτο για 101 κοντέινερς φορτωμένα με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί σε πλοίο που απέπλευσε από το Ιράν με κατεύθυνση τη Συρία. Τα εκρηκτικά με απόφαση της τότε κυβέρνησης Χριστόφια αποθηκεύτηκαν σε υπαίθριο χώρο και δεν κατασχέθηκαν καθώς είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Άσσαντ ότι με κάποιο τρόπο θα περιέρχονταν στην κατοχή του. Ο χρόνος και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοίωσαν τα εκρηκτικά τα οποία εξερράγησαν σκοτώνοντας 13 άτομα.

Νιτρική αμμωνία στη Λάρνακα

Το 2015 οι κυπριακές αρχές ασφαλείας μετά από πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών είχαν εντοπίσει 8,2 τόνους νιτρικής αμμωνίας που είχαν αποθηκευτεί σε υπόγειο διαμερίσματος στους Άγιους Ανάργυρους της Λάρνακας. Είχε συλληφθεί ο 26χρονος Λιβανέζος Hussein Bassam Abdallah, ο οποίος ήταν μέλος της Χεζμπολλάχ και ενεργούσε για λογαριασμό της.

Ο Hussein Abdallah είχε παραδεχθεί ενοχή σε οκτώ κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν συμμετοχή σ΄ εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών (8,2 τόνων νιτρικής αμμωνίας) καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή κατείχε 9.400 ευρώ, ενώ γνώριζε ότι το ποσό αυτό αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη γενεσιουργών αδικημάτων. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 2012 και 27 Μαΐου 2015 στη Λάρνακα, στον Λίβανο και αλλού. Στο υπόγειο του σπιτιού στους Άγιους Ανάργυρους είχαν βρεθεί 447 χάρτινα κιβώτια, μέσα στα οποία υπήρχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία, συνολικού βάρους 8,2 τόνων. Σε υπνοδωμάτιο της οικίας βρέθηκαν 9.400 ευρώ καθώς και σημειώσεις με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις. Η νιτρική αμμωνία με την πρόσμιξή της με πετρέλαιο μετατρέπεται σε ουσία με την επωνυμία ANFO (Ammonium Nitrate Fuel Oil) και λειτουργεί ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Έχει χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Advertisement
Family Kitchen

Ο Hussein Abdallah (Σιίτης μουσουλμάνος), πατέρας ενός παιδιού ηλικίας ενάμισι έτους, έδωσε τρεις καταθέσεις στη κυπριακή αστυνομία, στις οποίες ανέφερε όλα όσα γνώριζε σε σχέση με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, είπε ότι πρόσωπο, επίσης μέλος της Χεζμπολάχ, το οποίο δεν κατονόμασε, του παρέδωσε πλαστό διαβατήριο και του έδωσε οδηγίες να έλθει στην Κύπρο για να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία. Όσον αφορά το ποσό των 9.400 ευρώ, το έλαβε από το ίδιο πρόσωπο ως αμοιβή

Αποστολή του ήταν να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία και η αμοιβή του για κάθε μετάβασή του στο νησί ήταν 3.500 ευρώ.

Πριν από την άφιξή του στην Κύπρο στις 21 Μαΐου 2015, ο Abdallah έλαβε οδηγίες να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία σε άλλη αποθήκη στην επαρχία Λάρνακας, την οποία ο ίδιος θα ενοικίαζε για περίπου έναν χρόνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ στόχευε να βλάψει, μέσω τρομοκρατικών ενεργειών, ισραηλινά συμφέροντα στην Κύπρο και η αμμωνία προοριζόταν γι΄ αυτό τον σκοπό.

 

Πηγή: protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

13/12/25 9:10 μμ

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

13/12/25 9:04 μμ

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα - Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

13/12/25 9:00 μμ

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα – Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

13/12/25 8:48 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

13/12/25 8:41 μμ

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

13/12/25 8:36 μμ

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» - Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

13/12/25 8:19 μμ

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» – Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

H εκλογή Πιερρακάκη και το "asset" Τάσος Χατζηβασιλείου - video

13/12/25 8:19 μμ

Εκλογή Πιερρακάκη και το “asset” Τάσος Χατζηβασιλείου – video

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

13/12/25 4:51 μμ

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις πεθαμένων

13/12/25 3:28 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις θανόντων

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

13/12/25 3:12 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών

13/12/25 3:00 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών