16.9 C
Serres

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα παρά τις θριαμβολογίες Ερντογάν

Date:

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί, μετά την Αγία Σοφία, άλλο ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την βυζαντινή Μονή της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη.

Η Κομισιόν αποδοκίμασε την απόφαση, και το υπουργείο Εξωτερικών μίλησε για ακόμη μια πρόκληση, εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων, και της διεθνούς κοινότητας.

Η Τουρκία στο μεταξύ, συνεχίζει να απαντά προκλητικά στην Αθήνα.

«Το τζαμί της Χώρας, όπως το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας και άλλα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μας, ανήκουν στην Τουρκία και είναι ιδιοκτησία μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι προσθέτοντας: «η Τουρκία προστατεύει σχολαστικά τα πολιτιστικά της περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο της τουρκικής παράδοσης ανοχής που προέρχεται από τον πολιτισμό, την ιστορία και τα δικαιώματα και τις ευθύνες που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις.»

«Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η αλλαγή του καθεστώτος που έγινε σε ένα χώρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Ακσόι.

Επίσης κατηγόρησε την Ελλάδα, η οποία «μετέτρεψε τα τζαμιά και τους λατρευτικούς χώρους της Οθωμανικής κληρονομιάς στην επικράτειά της σε εκκλησίες, είναι η τελευταία χώρα που θα έπρεπε να μιλάει για το σεβασμό των άλλων θρησκειών».

Ο Ακσόι τονίζει ότι η Ελλάδα, η οποία «περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη χώρα της με κάθε είδους κατασταλτικές πρακτικές παρά τις διεθνείς συμφωνίες», δεν έχει δικαίωμα να κάνει μαθήματα στην Τουρκία.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργεί ψευδείς ατζέντες στην περιοχή με τα ιστορικά της συμπλέγματα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.»





«Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να συμβιβαστεί με την ιστορία της και να παράσχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τους μουσουλμάνους για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων στη χώρα τους», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αμφισβητούν τις δηλώσεις Ερντογάν

Στο μεταξύ, παρά τις θριαμβολογίες του Ερντογάν για το κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα και που, όπως 3 είπε, θα αλλάξει τον ρου της τουρκικής οικονομίας, η τουρκική λίρα συνέχισε την πτώση, ενώ οι μετοχές των εταιρειών πετροχημικών στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης Τουπράς, και Πετκίμ έπεσαν κατακόρυφα ύστερα από την παροδική άνοδο την περασμένη Τετάρτη πριν από τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν.

Διεθνείς παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, επισημαίνουν ότι το εύρημα δεν είναι ικανό για ανατάξει την τουρκική οικονομία που υποφέρει από δομικές αδυναμίες και χρειάζεται άμεσα μέτρα. Επίσης οι ίδιοι κύκλοι αμφισβητούν τις δηλώσεις Ερντογάν ότι το 2023 η Τουρκία θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Θεωρούν ότι η διαδικασία εξόρυξης θα κρατήσεις τουλάχιστον 6 με 7 χρόνια ενώ θα χρειαστούν και διεθνείς επενδυτές για να επενδύσουν στο έργο.

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

 

πηγή ert.gr

ΟικονομίαΣε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα παρά τις θριαμβολογίες Ερντογάν

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών

Σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την...

Εμπλοκή με το Πόθεν Έσχες: Προβλήματα στη νέα πλατφόρμα – Τι ισχύει για συζύγους

Σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους υπόχρεους στη νέα πλατφόρμα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα