27.6 C
Serres

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου

Date:

Στις 23 Αυγούστου σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι η Απόδοσις της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Προυσσιώτισσας, Ιερομαρτύρων Ειρηναίου επισκόπου Σιρμίου και Ειρηναίου επισκόπου Λυώνος, Σύναξη της Παναγίας της Μαλαματένιας στην Τήνο

Γιορτάζουν τα ονόματα Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα, Ειρηναίος, Ειρηναία, Ειρηναίος, Ειρηναία, Ποθεινός, Ποθεινή.

23 Αυγούστου- Παγκόσμιες ημέρες

  • Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

23 Αυγούστου- Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

23 Αυγούστου- Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

«Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την ολοκλήρωση μιας μεγάλης χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από οκτώ ημέρες. Είναι συνήθεια που παρέλαβαν οι Χριστιανοί από τους Ιουδαίους.

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με το sansimera.gr, γιορτάζεται η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου. Με την ευκαιρία αυτή, κάποιες εκκλησίες ή μοναστήρια επιλέγουν να πανηγυρίζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και όχι στις 15 Αυγούστου, που οι γιορτές είναι πάμπολλες σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, την ημέρα αυτή γιορτάζουν σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας η Μαρία, ο Μάριος, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα και η Δέσποινα.

Ο λαός δίνει άλλο τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους.

Απολυτίκιο
Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών.

23 Αυγούστου- Η Παναγία η Προυσιώτισσα

Στο κέντρο καταπράσινων και πανύψηλων βουνών, στα νότια του νομού Ευρυτανίας και μόλις 36 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, βρίσκεται εδώ και περίπου χίλια χρόνια το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας περιτριγυρισμένο από απότομους και άγριους βράχους που προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της Ρούμελης, της Θεσσαλίας αλλά και της χώρας.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, την ημέρα της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κάθε χρόνο πλήθη πιστών συρρέουν για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας που έδωσε και το όνομα στο μοναστήρι.

Σύμφωνα με την παράδοση την εικόνα έφεραν στην περιοχή, ύστερα από πολλές περιπέτειες, δύο πιστοί χριστιανοί από την Προύσα της Μικράς Ασίας τα χρόνια του αυτοκράτορα Θεόφιλου (813-842), κατά τα οποία η Εικονομαχία βρισκόταν στο τελευταίο της στάδιο.

23 Αυγούστου- Η Παναγιά του Χάρου

23 Αυγούστου- Η Παναγιά του Χάρου

Κάθε χρόνο, στις 23 Αυγούστου, γιορτάζει η Παναγιά του Χάρου στους Λειψούς . Στην εικόνα η Παναγία δεν κρατάει το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, σε μια εικόνα μοναδική στην χριστιανική παράδοση. Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, τοποθετούνται την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, τον Αύγουστο.








Η Παναγιά Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Κομοτηνή

Με κάθε μέσο σπεύδουν οι πιστοί την παραμονή της γιορτής των εννιάμερων της Παναγίας στην μονή Βαθυρρύακος, 15 χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, στην παλιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας ή κατ’ άλλους Γλυκοφιλούσας, η οποία θεωρείται από τους πιστούς θαυματουργή και βρέθηκε σε σημείο που σήμερα βρίσκεται ο αμπελουργικός σταθμός, στο λεγόμενο «Κιρ Τσιφλίκ».

Άνθρωποι κάθε ηλικίας από την Ροδόπη, την Ξάνθη και από πολλά μέρη της βόρειας Ελλάδας, ακόμα και κάποιοι μουσουλμάνοι, προσέρχονται από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου στο μοναστήρι για ν τιμήσουν την Παναγία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η επιλογή τους να διανύσουν την απόσταση που χωρίζει την Κομοτηνή και τους γύρω οικισμούς μέχρι την Μονή με τα πόδια, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το τάμα τους. Η πεζοπορία ξεκινά τα ξημερώματα της 21ης, της 22ας ή της 23ης Αυγούστου και η απόσταση καλύπτεται συνήθως σε τρεις με τέσσερις ώρες, ώστε οι πιστοί να είναι στην ώρα τους για τη θεία λειτουργία.

Η μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, γνωστή στους ντόπιους ως «Φατήριακα», είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια που συναντά κανείς στη Θράκη και αποτελεί τόπο συνάντησης των απανταχού Θρακών την ημέρα της γιορτής της, που αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της περιοχής και πραγματοποιείται στις 23 Αυγούστου.

Άγιος Ειρηναίος

Ο Άγιος Ειρηναίος, έζησε στα χρόνια του βασιλιά Μάρκου Αυρηλίου (160 μ.Χ.). (Πιθανόν να γεννήθηκε στη Σμύρνη, περί το 140 μ.Χ., διότι σε κάποιο από τα συγγράμματα του, Έλεγχος 3,3 λέει, ότι παιδί ακόμα γνώρισε τον επίσκοπο Σμύρνης Πολύκαρπο).

Ποιου δάσκαλου όμως μαθητής υπήρξε και πώς μπήκε στον ιερό κλήρο δεν γνωρίζουμε. Ήταν διάδοχος των αγίων αποστόλων και έκανε επίσκοπος της πόλης Λουγδούνου (σημερινής Λυών) της Γαλλίας (μετά τον μαρτυρικό θάνατο του προκατόχου του Ποθεινού).

Αυτός όπως λένε, συνέγραψε πολλά συγγράμματα κυρίως δογματικά. Και μ’ αυτά στήριξε πολλούς χριστιανούς στην ορθή πίστη, και τους γλίτωσε από τις πλάνες των διαφόρων αιρέσεων. Τέλος, αποκεφαλίστηκε και αυτός από τον βασιλιά Σεβήρο, το έτος 202 μ.Χ., παίρνοντας έτσι το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.

23 Αυγούστου- Άγιος Πόθεινος επίσκοπος Λουγδούνου

23 Αυγούστου- Άγιος Πόθεινος επίσκοπος Λουγδούνου


Ο Άγιος Πόθεινος υπήρξε επίσκοπος Λουγδούνου (σημερινής Λυών της Γαλλίας) πριν τον Άγιο Ειρηναίο. Έζησε μάλλον στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε για τον Χριστό κατά το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ.

Γεγονότα στις 23 Αυγούστου

  • 634 Πεθαίνει στη Μεδίνα ο Αμπού Μπακρ. Τον διαδέχεται ο Ουμάρ ιμπν αλ
  • 1268 Ο Κάρολος ο Ανδεγαυός νικά στη μάχη του Ταλιακότσο τους Γιβελίνους οπαδούς του Κορραδίνου των Χοενστάουφεν, σηματοδοτώντας την πτώση του Οίκου των Χοενστάουφεν από τους θρόνους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Σικελίας.
  • 1305 Ο Σκωτσέζος επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας εκτελείται στο Λονδίνο για εσχάτη προδοσία.
  • 1328 Μάχη του Κασέλ: ο γαλλικός στρατός τερματίζει εξέγερση των Φλαμανδών αγροτών.
  • 1382 Πολιορκία της Μόσχας: η Χρυσή Ορδή με επικεφαλής τον Τοχταμίς πολιορκεί την πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας.
  • 1514 Ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σελίμ Α΄, νικά το σάχη Ισμαήλ Α’ στη Μάχη του Τσαλντιράν.
  • 1521 Ο Χριστιανός Β’ της Δανίας καθαιρείται από βασιλιάς της Σουηδίας και ο Γουσταύος Βάσα εκλέγεται αντιβασιλιάς.
  • 1614 Εκδιώχνονται από τη Φραγκφούρτη οι Εβραίοι.
  • 1614 Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν στην Ολλανδία.
  • 1812 Ο Νικόλαος Κοκοβίλας αναλαμβάνει Κυβερνήτης της Ύδρας
  • 1817 Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο σκοτώνει 65 άτομα.
  • 1821 Μετά από δεκαετή αγώνα κατά των Ισπανών αποικιοκρατών, το Μεξικό κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με τη συνθήκη της Κόρντοβα.
  • 1825 Ελληνική Επανάσταση του 1821: Η φρουρά του Μεσολογγίου ανατινάζει τα χαρακώματα του Κιουταχή. Οι Έλληνες αγωνιστές νικούν τους Τούρκους σε μάχη στα Σκούρτα Βοιωτίας.
  • 1833 Καταργείται η δουλεία στις αποικίες της Βρετανίας.
  • 1839 Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
  • 1866 Λήγει ο Αυστρο
  • 1872 Ανακάλυψη του αστεροειδή 124 Άλκηστις από τον Κρίστιαν Χάινριχ Φρήντριχ Πέτερς.
  • 1889 Λαμβάνεται το πρώτο ασύρματο μήνυμα από πλοίο σε ακτή.
  • 1906 Μακεδονικός Αγώνας Ο Μακεδονομάχος Κωνσταντίνος Γαρέφης σκοτώνεται επιτιθέμενος εναντίον κομιτατζήδων στα Καλύβια, κοντά στο Τσερνέσοβο (Γαρέφη).
  • 1910 Η Κορέα προσαρτάται υπό την Ιαπωνία.
  • 1910 Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».
  • 1914 Η Ιαπωνία εξέρχεται της ουδετερότητος παρά το πλευρό της Αντάντ (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) και κηρύσσει το πόλεμο κατά της Γερμανίας.
  • 1914 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αρχίζει η μεγάλη μάχη του Τάνενμπεργκ όπου οι Γερμανοί υπό τον Χίντεμπουργκ επιφέρουν αποφασιστική νίκη κατά των Ρώσων, ο στρατηγός των οποίων, Σανσόνωφ, αυτοκτονεί. Η μάχη τελικά θα λήξει στις 31 Αυγούστου.
  • 1916 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ρουμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.
  • 1922 Μικρασιατική Εκστρατεία: Τμήμα εκ των υποχωρούντων στη Μικρά Ασία ελληνικών στρατευμάτων αποκρούει επίθεση των Τούρκων για την κατάληψη του σταθμού Σαλιχλή.
  • 1923 Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.
  • 1933 Στην Ινδία αποφυλακίζεται κάτισχνος μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.
  • 1939 Υπογραφή Συμφώνου μη Επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης. Σε μυστική ρήτρα του συμφώνου, οι βαλτικές χώρες, η Φινλανδία και η Πολωνία μοιράζονται στις δύο χώρες
  • 1942 Αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Γερμανοί ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς την πόλη, ωστόσο οι Σοβιετικοί ανταποδίδουν στις επιθέσεις και μετά από έξι μήνες οι Γερμανοί παραδίνονται.
  • 1943 Μεγάλη απεργία δημοσίων υπαλλήλων στην κατεχόμενη Αθήνα.
  • 1943 Ολοκληρώνεται η μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • 1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Βασιλεύς της Ρουμανίας Μιχαήλ συνθηκολογεί άνευ όρων προς τους Συμμάχους και διατάζει κατάπαυση του πυρός.
  • 1944 Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε σχολείο στο Φρέκελτον της Αγγλίας, με 76 νεκρούς.
  • 1948 Ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, από 147 Εκκλησίες 44 χωρών.
  • 1963 Ο αστυφύλακας Κ. Σαρδέλλης δολοφονεί “δι’ ασήμαντον αφορμήν” τον υποδιευθυντή του Ληξιαρχείου Αθηνών Β. Παπαθανασίου. Το θύμα τον είχε παρατηρήσει επανειλημμένα για τη σκαιά συμπεριφορά του προς τους πολίτες.
  • 1966 Λαμβάνεται από τον τεχνητό δορυφόρο της Σελήνης Lunar Orbiter 1 η πρώτη φωτογραφία του Φεγγαριού.
  • 1967 Με αναγκαστικό νόμο το σκάκι αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα.
  • 1969 Πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Γκάνα.
  • 1974 Ο Γεώργιος Δασκαλάκης Διορίζεται Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή
  • 1975 Πραγματοποιείται κομμουνιστικό πραξικόπημα στο Λάος.
  • 1976 Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μεγάλο σεισμό στην Κίνα.
  • 1979 Ο Σοβιετικός χορευτής Αλεξάντερ Γκοντούνοφ αυτομολεί στις ΗΠΑ.
  • 1980 Ξεκινά την λειτουργία της η ΕΥΔΑΠ.
  • 1982 Αναγνωρίζεται με νόμο η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα (ν.1285/1982 ΦΕΚ 115, τ. Α΄).
  • 1989 Η Βουλή παραπέμπει στο ειδικό δικαστήριο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Αθανασόπουλο, ως τον κατ’ εξοχήν υπεύθυνο του σκανδάλου για το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι.
  • 1989 Η Επανάσταση του Τραγουδιού λαμβάνει χώρα στις βαλτικές χώρες. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία στέκονται πιασμένοι χέρι χέρι στο δρόμο από το Βίλνιους ως το Ταλίν, ζητώντας απόσχιση των κρατών τους από τη Σοβιετική Ένωση.
  • 1990 Η Αρμενία ζητάει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
  • 1991 Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν εγκρίνει το διάταγμα αναστολής των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος, παρά την αντίδραση του προέδρου της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
  • 1997 Η Εθνική Παίδων Ελλάδας κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στην Τεχεράνη.
  • 1998 Ολοκληρώνεται το 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη το οποίο ξεκίνησε στις 18/8. Η Όλγα Βασδέκη ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στο τριπλούν με 14.55 (20/8) ενώ η Κατερίνα Θάνου με 10.87 και ο Χάρης Παπαδιάς με 10.17 παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ γυναικών και ανδρών αντίστοιχα (19/8).
  • 1999 Εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο η κυβέρνηση της Γερμανίας.
  • 1999 Η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία με 66.05 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη αναδεικνύεται η Γερμανίδα Franka Dietzsch με 68.14 και τρίτη η Ρουμάνα Nicoleta Grasu με 65.35
  • 2000 Εθνικό πένθος στη Ρωσία για τα 118 θύματα της ναυτικής τραγωδίας του «Κουρσκ».
  • 2000 Συντριβή αεροσκάφους Airbus 320, με νεκρούς και τους 143 επιβαίνοντες στο Μπαχρέιν.
  • 2004 Aπαλλάσσεται από γερμανικό δικαστήριο ο Γιοχάνες Bάινριχ, ο θεωρούμενος ως δεξί χέρι του θρυλικού τρομοκράτη Kάρλος. Eναντίον του Bάινριχ εκκρεμούσαν κατηγορίες για βομβιστικές επιθέσεις και ανθρωποκτονία στη Γαλλία πριν από είκοσι χρόνια.
  • 2004 Τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει τη διακίνηση προϊόντων από και προς την κατεχόμενη Κύπρο μέσω της Πράσινης Γραμμής
  • 2004 Το πέμπτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι γεγονός. Η Αθανασία Τσουμελέκα παίρνει την πρώτη θέση στα 20χλμ. βάδην με χρόνο 1:29.12. Η Πηγή Δεβετζή κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο τριπλούν με επίδοση 15.25μ.

Γεννήσεις στις 23 Αυγούστου

  • 1517 Φραγκίσκος Α’, δούκας της Λωρραίνης
  • 1740 Ιβάν ΣΤ’, τσάρος της Ρωσίας
  • 1754 Λουδοβίκος ΙΣΤ’, βασιλιάς της Γαλλίας
  • 1864 Ελευθέριος Βενιζέλος, Έλληνας πολιτικός
  • 1908 Άρθουρ Αντάμοβ, Ρώσος θεατρικός συγγραφέας
  • 1910 Τζιουζέπε Μεάτσα, Ιταλός ποδοσφαιριστής
  • 1924 Εφραίμ Κισόν, Ισραηλινός συγγραφέας
  • 1924 Ρόμπερτ Σόλοου, Αμερικανός οικονομολόγος
  • 1926 Κλίφορντ Γκερτζ, Αμερικανός ανθρωπολόγος
  • 1943 Ντόναλντ Καλπόκας, πρωθυπουργός του Βανουάτου
  • 1949 Βίκυ Λέανδρος, Ελληνίδα τραγουδίστρια
  • 1950 Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, πρόεδρος της Κιργιζίας
  • 1952 Γιώργος Παράσχος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1957 Τάσος Μητρόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1964 Μάκης Βορίδης, Έλληνας πολιτικός
  • 1978 Κόμπι Μπράιαντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
  • 1981 Κάρμεν Λουβάνα, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός

Θάνατοι στις 23 Αυγούστου

  • 634 Αμπού Μπακρ, Άραβας χαλίφης
  • 1305 Γουίλιαμ Γουάλας, Σκωτσέζος αγωνιστής
  • 1806 Σαρλ Ωγκυστέν ντε Κουλόμπ, Γάλλος φυσικός
  • 1900 Κουρόντα Κιγιοτάκα, Ιάπωνας πολιτικός
  • 1933 Άντολφ Λως, Αυστριακός αρχιτέκτονας
  • 1939 Εζέν Ανρί Γκραβελότ, Γάλλος ξιφομάχος
  • 1974 Ρομπέρτο Ασσατζιόλι, Ιταλός ψυχίατρος

[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]

ΕλλάδαΕορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΕΛΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Καλλιπάτειρα 2» για την ασφαλή διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων και την αθλητική βία

Επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία "ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ...

Πανελλήνιες 2024: Πρώτη στην Αρχιτεκτονική πέρασε 48χρονη μητέρα

Τα «φτερά» της για τα πανεπιστημιακά έδρανα θα ανοίξει...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα