6.3 C
Serres

Ένοπλες Δυνάμεις: Γιατί τα Rafale είναι «υπερόπλα» – Πού στοχεύει η Ελλάδα

Date:

Η αμυντική υπεροχή στο Αιγαίο μόνιμος στόχος της Ελλάδας

“Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή”, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τη Γαλλία για τα μαχητικά Rafale, στοχεύοντας να διατηρεί πάντοτε την αμυντική υπεροχή στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση για τη Navtex, η Τουρκία εξακολουθεί “να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα”. “Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής”. “Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελληνική NAVTEX

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS. Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Έρχονται οι Γάλλοι στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, η Γαλλία δείχνει να αναλαμβάνει δράση. Το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ “ανοίγει πανιά » για την Ανατολική Μεσόγειο, χωρις να είναι γνωστός ο αριθμός των πλοίων και των υποβρυχίων που το συνοδεύουν. Ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται συνεπής, με την έννοια ότι συνοδεύει τα λόγια του με πράξεις. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».
Η Άγκυρα, πάντως, δείχνει να κινείται πλέον σε άλλο μήκος κύματος, μη διστάζοντας να αφήνει μετέωρες τις διπλωματικές μεθοδεύσεις του Βερολίνου και του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Παράλληλα, του είπε ότι «το κλίμα σε βάρος της Τουρκίας είναι πάρα πολύ βαρύ», σε μία προσπάθεια να μεταπείσει την Άγκυρα να κάτσει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Στο ζήτημα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων επανήλθε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι «Ενοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν, και όχι μόνον εξοπλιστικά». «Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως «η εντολή είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους – παροδικά ή μόνιμα – να είμαστε κοντά στην κοινωνία, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τα παραπάνω λόγια, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Οικονομικών «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων για την αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων παράλληλα με την αγορά νέων όπλων, όπως οι φρεγάτες αλλά και μαχητικά.

Δέκα δισ. ευρώ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με πληροφορίες θα χρηματοδοτηθούν νέες αγορές και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 10ετούς προγράμματος μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμα στα 10 δισ. Από αυτά, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών κλπ.





Την ίδια ώρα, μέσα που βρίσκονται στη βιτρίνα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας όπως τα μαχητικά «Rafale» και οι φρεγάτες «Bejhara», φαίνεται να βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα πλοία για άμυνα μεγάλης περιοχής όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος και βεβαίως για να καλύψουμε όλο το φάσμα» τόνισε στο Open Tv ο ναύαρχος Ε.Α. Γιάννης Εγγολφόπουλος.

Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα τα σενάρια για συμφωνία της Ελλάδος με τη Γαλλία για την απόκτηση έως 18 Rafale τέταρτης γενιάς ολοένα και φουντώνουν.

«Τα Rafale μπορούν να πλήξουν από μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας τους εχθρικούς αεροπορικούς σχηματισμούς, να τους απομειώσει αριθμητικά και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις σε «κλειστή» εμπλοκή», είπε με την σειρά του στο Open TV, ο αναλυτής Νικόλαος Παούνης.

Πηγή: typosthes.gr

ΠολιτικήΈνοπλες Δυνάμεις: Γιατί τα Rafale είναι «υπερόπλα» – Πού στοχεύει η Ελλάδα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα