Σε ηλικία 68 ετών έφυγε από τη ζωή η πολυβραβευμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.   Μια σημαντική φυσιογνωμία του εγχώριας θεατρικής και κινηματογραφικής τέχνης, που έβαλε την ιδιαίτερη δημιουργική σφραγίδα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε ηλικία 68 ετών έφυγε από τη ζωή η πολυβραβευμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

 

Μια σημαντική φυσιογνωμία του εγχώριας θεατρικής και κινηματογραφικής τέχνης, που έβαλε την ιδιαίτερη δημιουργική σφραγίδα της σε μεγάλες παραστάσεις και πασίγνωστες κινηματογραφικές ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών,

όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Παντελής Βούλγαρης κ.α., η βραβευμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός της προήλθε από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Το όνομα της Ιουλίας Σταυρίδου βρισκόταν πίσω από την σκηνογραφία και την ενδυματολογία πασίγνωστων κινηματογραφικών παραγωγών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ταινίες «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Πέτρινα Χρόνια», «Η φανέλα με το Νο 9», «Ακροπόλ» και «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη και πολλές ακόμη.

 

Τα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη ήταν μία από πολλές εξαιρετικές ταινίες στην οποίες έβαλε την καλλιτεχνική της υπογραφή η Ιουλία Σταυρίδου

 

Πολύχρονη και σημαντική ήταν εξάλλου και η παρουσία της στο ελληνικό θέατρο. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Ζυλ Ντασσέν στην παράσταση «Ο θάνατος του εμποράκου», τον Βασίλη Παπαβασιλείου στα «Κλυταιμνήστρα», «Κληρονομιά», «Ο θρίαμβος του Έρωτα», «Κατά λάθος πρόβα» κ.α. Παράλληλα, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος βάζοντας ως βασική συντελεστής πολυάριθμων παραστάσεών του, όπως «Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος», «Η αυλή των θαυμάτων», «Ερωτόκριτος», «Αγγέλα», «Το φιντανάκι». Εντυπωσιακή, εξάλλου, είναι και η μόνιμη έκθεση κοστουμιών με τίτλο «Στα ίχνη του εφήμερου», που επιμελήθηκε το 2017 και φιλοξενείται στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Η Ιουλία Σταυρίδου είχε επιμεληθεί την μόνιμη έκθεση κοστουμιών με τίτλο «Στα ίχνη του εφήμερου», που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου

 

Η Ιουλία Σταυρίδου είχε επιμεληθεί την μόνιμη έκθεση κοστουμιών με τίτλο «Στα ίχνη του εφήμερου», που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου

 

Το μαγικό άγγιγμα της Ιουλίας Σταυρίδου, όμως, πρωταγωνίστησε και σε κάποιες αξιόλογες τηλεοπτικές παραγωγές μεταξύ των οποίων και ο «Καρυωτάκης» του Τάσου Ψαρρά που προβλήθηκε το 2007 από την ΕΡΤ.

Advertisement
MEGA

 

Η Ιουλία Σταυρίδου γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε σκηνογραφία, ενδυματολογία και ζωγραφική στο Παρίσι. Πολυβραβευμένη, είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ενδυματολογία στην ταινία του Λ. Παπαστάθη «Θεόφιλος» ενώ είχε επίσης διακριθεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αλλά και στον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

 

Τα συλλυπητήρια της Λίνας Μενδώνη

«Η Ιουλία Σταυρίδου φιλοτέχνησε επί δεκαετίες για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Βρισκόταν διαρκώς πίσω από την κάμερα, πίσω από τη σκηνή. Η δουλειά της όμως στη σκηνογραφία και στα κοστούμια, διαμόρφωσε τους χώρους, την εικόνα και την προσωπικότητα των ηρώων που πρωταγωνίστησαν στις παραστάσεις και στις ταινίες που φέρουν την υπογραφή της. Τους έδωσε ζωή, χρώμα, υφή. Αγαπητή συνεργάτις στις κινηματογραφικές και στις θεατρικές παραγωγές, αγαπημένη καθηγήτρια για τους μαθητές της, η πολυβραβευμένη Ιουλία Σταυρίδου είχε καθοριστική συμβολή στην αισθητική πρόταση δεκάδων ταινιών και παραστάσεων. Η απουσία από τον πρόωρο χαμό της, θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους πολλούς φίλους της» αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στο συλλυπητήριο μήνυμά της.

 

Πέθανε η σπουδαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου

πηγή protothema.gr, ert.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΜΑ Top Talents 2026: Δέκα κορυφαίοι Έλληνες U-18

01/01/26 11:20 μμ

ΘΕΜΑ Top Talents 2026: Δέκα κορυφαίοι Έλληνες U-18

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά

01/01/26 11:18 μμ

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά

Ρίγανη- Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

01/01/26 11:12 μμ

Ρίγανη – Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

01/01/26 11:11 μμ

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

Τα επτά ορόσημα της αγοράς ενέργειας το 2026

01/01/26 11:14 μμ

Τα επτά ορόσημα της αγοράς ενέργειας το 2026

Βουλγαρία: Το πρώτο κράτος που εκδίδει ευρώ με τις μορφές ορθόδοξων Αγίων

01/01/26 10:59 μμ

Βουλγαρία: Το πρώτο κράτος που εκδίδει ευρώ με τις μορφές ορθόδοξων Αγίων

Η Ρωσία λέει πως θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στην κατοικία του Πούτιν

01/01/26 10:48 μμ

Η Ρωσία λέει πως θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στην κατοικία του Πούτιν

Κραν Μοντανά: 15 Ιταλοί μεταξύ των τραυματιών - Ισάριθμοι αγνοούνται δήλωσε ο Ταγιάνι

01/01/26 10:44 μμ

Κραν Μοντανά: 15 Ιταλοί μεταξύ των τραυματιών – Ισάριθμοι αγνοούνται δήλωσε ο Ταγιάνι

Ντόναλντ Τραμπ: Παίρνω περισσότερη ασπιρίνη από όση μου συστήνουν οι γιατροί, γι’ αυτό έχω μώλωπες

01/01/26 10:40 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Παίρνω περισσότερη ασπιρίνη από όση μου συστήνουν οι γιατροί, γι’ αυτό έχω μώλωπες

Τζόκερ 1/1/26: Τα αποτελέσματα της κλήρωσης - Τα νούμερα που κερδίζουν

01/01/26 10:28 μμ

Τζόκερ 1/1/26: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 8 εκατ. ευρώ

Έφυγε από την ζωή ο Αλκιβιάδης Χήτος, ένας εκ των ιδρυτών της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

01/01/26 10:18 μμ

Έφυγε από την ζωή ο Αλκιβιάδης Χήτος, ένας εκ των ιδρυτών της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Ιανουαρίου

01/01/26 10:14 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 2 Ιανουαρίου