Στο 15,2% η ύφεση στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο του 2020
Date:
Ύφεση ρεκόρ 15,2% καταγράφεται για την ελληνική οικονομία το 2ο τρίμηνο του 2020 έναντι πρόβλεψης από το υπουργείο Οικονομικών για συρρίκνωση 15,7%.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019,
· η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 10,1%.
· οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3%,
· οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1%
· οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 17,2%.
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίου Τύπου, «τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ».
Χρ. Σταϊκούρας: Εξαιρετικά επιτυχημένη η έκδοση 10ετούς ομολόγου
Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, μετά την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από το 10ετές ομόλογο, έφθασαν ξανά στα 37,5 δισ. ευρώ, ύψος στο οποίο βρισκόταν στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στο MEGA.
Όπως είπε «χθες έγινε μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει γίνει ποτέ έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας ομολόγου – δεκαετίας, πενταετίας, τριετίας. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα την υγειονομική κρίση αλλά και στο σχέδιο που ξετυλίγει για να πετύχει υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».
Περιγράφοντας τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβέρνηση ως προς τη διάθεση και αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων, είπε ότι αφορούν: στην παροδική μείωση φόρων όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, στην χρήση πόρων για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων και τα αναδρομικά συνταξιούχων για τις κύριες συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- και την αντιμετώπιση των αναγκών για τις Ένοπλες Δυνάμεις «έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα».
Αναφερόμενος στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, υπογράμμισε ότι έχει πολλούς «αγνώστους» μεταξύ των οποίων, το ύψος της ύφεσης και η ένταση και έκταση της υγειονομικής κρίσης.
Πηγή: ert.gr