«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών».

Advertisement
 

 

Αυτό είπε μιλώντας στο Mega o ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Επιτροπής για κορωνοϊό κ. Νικόλαος Σύψας, μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας.

«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Νίκος Σύψας.

Και συνέχισε:

«Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι».

Ο κ. Σύψας είπε ότι «μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες κλπ αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό». Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021».

Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο λοιμωξιολόγος, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του.

«Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών – πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν» ανέφερε και διευκρίνισε ότι ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Σημείωσε πως η ΕΕ έπραξε σωστά και προπαρήγγειλε το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή και παράξενη κατάσταση αλλά νομίζω ότι η ΕΕ καλά έκανε και το προπαρήγγειλε» ανέφερε.

Στάθηκε τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας τονίζοντας πως «είμαστε σε μια επιδημία παραπληροφόρησης». Η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της απέναντι σε όσους διακινούν επικίνδυνα ψεύδη για την δημόσια υγεία.

Advertisement
Family Kitchen

Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει περίπτωση να δούμε νοσηλεύτρια σε κάθε σχολείο όπως στην Ισπανία. Όπως είπε, σε ορισμένα σχολεία υπάρχει ήδη νοσηλεύτρια, αλλά σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει ο λεγόμενος υπεύθυνος COVID-19, που είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.

Τέλος μόνο σε περίπτωση ακραίων μέτρων μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία. «Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν», είπε.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

06/10/25 10:31 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video

Ελαιόλαδο: Τι σημαίνει «εξαιρετικό παρθένο», τι «παρθένο» και τι «εξευγενισμένο»;

06/10/25 9:43 μμ

Ελαιόλαδο: Τι σημαίνει «εξαιρετικό παρθένο», τι «παρθένο» και τι «εξευγενισμένο»;

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, ο φυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου καταγγέλλει πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία

06/10/25 10:02 μμ

Ο φυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου καταγγέλλει πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία

Αποθηκεύετε και ταψιά και ταψιά στο φούρνο; Είναι μεγάλο λάθος

06/10/25 9:40 μμ

Αποθηκεύετε ταψιά και κατσαρόλες στον φούρνο; Δείτε γιατί είναι λάθος

Το ΟΑΚΑ σε δράση: Σε πλήρη εξέλιξη το έργο αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Σπάτων

06/10/25 9:52 μμ

Το ΟΑΚΑ σε δράση: Σε πλήρη εξέλιξη το έργο αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Σπάτων

Μητρώο Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου: Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Κτηματολογίου και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

06/10/25 9:51 μμ

Μητρώο Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου: Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Κτηματολογίου και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει όμορφα, με φυσικό τρόπο

06/10/25 9:38 μμ

Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει όμορφα με φυσικό τρόπο