Συγκρατημένα αισιόδοξη η Λαγκάνρτ μετά την ισχυρή ανάκαμψη που εμφάνισε η οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι     Μικρότερη ύφεση στην ευρωζώνη για φέτος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρόεδρος ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Λαγκάνρτ μετά την ισχυρή ανάκαμψη που εμφάνισε η οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι

Advertisement
 

 

 

Μικρότερη ύφεση στην ευρωζώνη για φέτος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη μετά την ισχυρή ανάκαμψη που εμφάνισε η οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει δέσμια της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας. Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί τόσο από την συγκράτηση της πανδημίας όσο και από την επιτυχία των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί και κυρίως των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις.

Όπως ανέφερε η ίδια, τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις αθροιστικά σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ανέρχονται στο 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και φθάνουν το 20% αν σε αυτά προστεθούν οι κρατικές εγγυήσεις.

Η βελτίωση των δεδομένων σε σύγκριση με αυτά που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο, αντανακλάται στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ φέτος διαμορφώνεται στο -8% έναντι -8,7% που ήταν τον Ιούνιο, στο βασικό σενάριο.

 

Για τα δύο επόμενα χρόνια (2021-2022), οι προβλέψεις της ΕΚΤ δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά σε σύγκριση με τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5% και 3,2% αντιστοίχως (έναντι 5,2% και 3,3% που ήταν οι αντίστοιχες προβλέψεις του καλοκαιριού).

Advertisement

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά, όπως παραδέχθηκε η Κρ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ στην καθιερωμένη ανακοίνωση της κάνει αναφορά για την ισοτιμία του ευρώ. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της, παρόλο που η ΕΚΤ δεν θέτει συγκεκριμένο στόχο για την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η ανατίμηση του συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, καθώς όπως διευκρίνισε η ανατίμηση του «δεν ανησυχεί» την ΕΚΤ ωστόσο δημιουργεί εμπόδια στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τον πληθωρισμό (αύξηση του στα επίπεδα πλησίον του 2%).

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα έκτακτα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Συγκεκριμένα, θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP -pandemic emergency purchase programme) έως τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι του ποσού των 1,350 τρισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2022 η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει όποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της λήγουν.

Ταυτόχρονα να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ΑPP, προσαυξημένες κατά 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των έκτακτων μέτρων που έχει λάβει από τον περασμένο Μάρτιο η ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι έχουν συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην άμβλυνση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
GBL-ΠΑΟΚ: Ανακοίνωση για την απαγόρευση μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών του

26/12/25 5:15 μμ

GBL-ΠΑΟΚ: Ανακοίνωση για την απαγόρευση μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών του

Μυτιλήνη: «Ξαναζεί» ένα δένδρο ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών

26/12/25 5:14 μμ

Μυτιλήνη: «Ξαναζεί» ένα δένδρο ηλικίας 18 εκατομμυρίων ετών

Πάτρα: Τροχαίο με έναν16χρονο νεκρό και τέσσερις τραυματίες

26/12/25 5:10 μμ

Πάτρα: Τροχαίο με έναν 16χρονο νεκρό και τέσσερις τραυματίες

Σε πιλοτική 24ωρη λειτουργία αύριο το μετρό στη Θεσσαλονίκη

26/12/25 5:08 μμ

Σε πιλοτική 24ωρη λειτουργία αύριο το μετρό στη Θεσσαλονίκη

Θέατρο με κόκκινη κουρτίνα

26/12/25 5:07 μμ

Απεργούν αύριο ηθοποιοί και μουσικοί

Συνέλαβαν τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι – Πρώτα τη νάρκωσε και μετά την έκαψε

26/12/25 12:46 μμ

Συνέλαβαν τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι – Πρώτα τη νάρκωσε και μετά την έκαψε

Ρεάλ Μαδρίτης- Εξετάζει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την «υπόθεση Νεγκρέιρα»

26/12/25 12:02 μμ

Ρεάλ Μαδρίτης- Εξετάζει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την «υπόθεση Νεγκρέιρα»

Taste Atlas: Στη κορυφή του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

26/12/25 12:02 μμ

Taste Atlas: Στη κορυφή του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

Ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων και ιστών από 57χρονο δότη

26/12/25 12:01 μμ

Ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων και ιστών από 57χρονο δότη

Δήμος Μετεώρων: Εκτεταμένο δίκτυο βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών

26/12/25 11:59 πμ

Δήμος Μετεώρων: Εκτεταμένο δίκτυο βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών

Ο καιρός σήμερα στη Μακεδονία

26/12/25 11:58 πμ

Ο καιρός σήμερα στη Μακεδονία

Νεκρός διανομέας σε τροχαίο στο Χαλάνδρι

26/12/25 11:57 πμ

Νεκρός διανομέας σε τροχαίο στο Χαλάνδρι