15.4 C
Serres

Προς ολοκλήρωση της οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο, με το βλέμμα στο Καστελόριζο

Date:

Τριμερή Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, που συναντήθηκε νωρίτερα με Δένδια

 

 

Στη σύγκληση τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, το προσεχές διάστημα, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση και με το Νίκο Δένδια με αντικείμενο τη συνέχιση της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος προχωρούν στην οριοθέτηση στο τρίγωνο όπου συναντώνται οι ΑΟΖ των τριών χωρών λόγω της ύπαρξης και της πλήρης επήρειας του Καστελόριζου. Κάτι που υπενθυμίζεται ότι “κόβει” την έξοδο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς εάν δεν υπήρχε το Καστελόριζο η ΑΟΖ της γειτονικής χώρας θα εκτεινόταν μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου νοτίως της Ρόδου.

 

Μησοτάκης- Σούκρι συζήτησαν, όπως αναφέρει το Μαξίμου, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και των συνεργειών Ελλάδας – Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις.

Προηγουμένως ο κ.Σούκρι είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίο συζήτησε ακριβώς επειδή η ιστορική συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αφορούσε μερική οριοθέτηση των μεταξύ των δύο χωρών των θαλασσίων ζωνών πως θα επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση αυτής της οριοθέτησης.

Ο κ.Δένδιας τόνισε ότι επρόκειτο για μια συμφωνία, αποτέλεσμα καλόπιστων διαπραγματεύσεων, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, υπόδειγμα εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας, υπόδειγμα σεβασμού στην Αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών.

«Μια συμφωνία η οποία συμβάλει στη σταθερότητα και στην αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από το ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που επιχειρεί να παράξει κατά βούληση καινοφανείς, αόρατες στο χάρτη, γειτονίες», πρόσθεσε.





Ο κ.Δένδιας και ο κ.Σούκρι συζήτησαν την κατάσταση της κλιμάκωσης όλο το τελευταίο διάστημα των επιθετικών ενεργειών, αλλά και της επιθετικής ρητορικής, της Τουρκίας, της οποίας αποδέκτης δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά πολύ συχνά είναι η Αίγυπτος και ο Πρόεδρος Σίσι προσωπικά, η Κύπρος, αλλά και όλες οι χώρες της περιοχής.

 

«Οι εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο δεν μπορούν παρά να εκλαμβάνονται ως προσχηματικές, όταν συνοδεύονται από απειλές εναντίον της Ελλάδας και άλλων χωρών” δήλωσε ο κ.Δένδιας, εκφράζοντας την ετοιμότητα και ψυχραιμία της Αθήνας και επαναλαμβάνοντας: “Η χώρα μας δεν εκβιάζει κανέναν. Δεν εκβιάζεται όμως και από κανέναν. Και επίσης, έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε διάλογο.
Εμφανώς να συμμετέχουμε και σε διάλογο με την Τουρκία, για την οριοθέτηση της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, εφόσον οι παράνομες ενέργειες, οι απειλές, οι εκβιασμοί, λάβουν οριστικό τέλος. Διότι υπό απειλή και εκβιασμό δεν υφίσταται διάλογος.”

Ο υπουργός Εξωτερικών εξάλλου σημείωσε ότι η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis ήταν ένα θετικό βήμα, το οποίο όμως συνοδεύτηκε και από απειλητική ρητορική. Και κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τις πρακτικές και τη ρητορική που ανήκουν σε άλλες εποχές, καθώς και την πολιτική των κανονιοφόρων και να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με σεβασμό στις σχέσεις της καλής γειτονίας.

 

Ο κ.Δένδιας και ο κ.Σούκρι εξέτασαν αναλυτικά την κατάσταση στη Λιβύη υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Συμφωνήσαν ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας χωρίς παρεμβάσεις τρίτων στην περιοχή, φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Σημειωτέον ότι την ίδια ώρα το διεθνές πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι επίκειται μέχρι το τέλος της εβδομάδας παραίτηση Σάρρατζ, την οποία αναμένεται να χαιρετίσουν οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει καλέσει τη Λιβύη να εγκαταλείψει το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία και να συζητήσει για την ΑΟΖ με την Ελλάδα, στα πρότυπα της συμφωνίας Ελλάδας Αιγύπτου.

Ο κ. Μητσοτάκης απόψε το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Η Αθήνα επιδιώκει μετά τη συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ και την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να οριοθετήσει και με την Αλβανία, την οποία επιχειρεί να προσεγγίσει η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα το 2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή, είχε επιτύχει συμφωνία οριοθέτησης με την Αλβανία. Μετά την υπογραφή της όμως η συμφωνία προσεβληθη ενώπιον του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου (ρόλο σε αυτό είχε παίξει και ο σημερινός πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα) και απερρίφθη με επιχειρηματολογία σαφώς εκπορευόμενη από την Τουρκία. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος με την Αλβανία.

 

Η συμφωνία με την Αλβανία του 2009 ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Αλβανία, Αιγυπτο, Λιβύη (με την Κύπρο φυσικά δεν είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αφού Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν απόλυτα), με τον κωδικό “Ελλάς επί τέσσερα».

ΠολιτικήΠρος ολοκλήρωση της οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο, με το βλέμμα στο Καστελόριζο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μήνυση για συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη...

Δ. Κουτσούμπας: Ο κίνδυνος γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι περισσότερο από ορατός

«Μετά τη χρήση αμερικάνικων και βρετανικών όπλων κατά της...

Κυρ. Μητσοτάκης: Το δημόσιο θα αναλάβει την αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελοκήπους

Το πλαίσιο κρατικής αρωγής για τη στήριξη ιδιοκτητών και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα