Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση που είχε καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Μικτού ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση που είχε καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αναγνωρίστηκε στον πρώην ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

 

 

Στο ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, παρουσία της Τζίνας Τσαλικιάν, μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της αδελφής του Αρετής Γρηγοροπούλου, συζητήθηκε σήμερα η αναίρεση που έχει ασκήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» για το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας συνταυτίστηκε με τις θέσεις του κ. Πλιώτα.

 

Αμέσως μετά ο συνήγορος του ειδικού φρουρού Βαγγέλης Ανδρούλας υπέβαλε ένσταση, σύμφωνα με την οποία οι συνήγοροι των συγγενών του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν είχαν δικονομικό δικαίωμα να παρασταθούν και να αγορεύσουν, καθώς η αναίρεση αφορά μόνο το σκέλος της καταδικαστικής απόφασης για το ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» που αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου αντέκρουσαν την ένσταση, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι το περιεχόμενό της είναι προκλητικό και καταχρηστικό, καθώς παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη που προστατεύεται από την ΕΣΔΑ και το Σύνταγμα, προσβάλλοντας παράλληλα το έννομο συμφέρον της οικογένειας του 15χρονου.

 

Το Ποινικό Τμήμα με πρόεδρο τη αντιπρόεδρο Αβρακόμη Θούα διέκοψε και με παρεμπίπτουσα απόφασή του αποφάνθηκε ότι οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του 15χρονου δεν δικαιούνται να παρασταθούν και να αγορεύσουν.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασαν έντονα και τόνισαν, μεταξύ των άλλων, ότι η αποστέρηση του λόγου των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αρχή της δίκαιης δίκης.

Το Ποινικό Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου» και του επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 13 ετών για τη δολοφονία του 15χρονου (η πρωτόδικη απόφαση είχε επιβάλλει ισόβια κάθειρξη), με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί.

Μετά το πέρας της δίκης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε:

 

«Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των υποστηριζόντων την κατηγορία.

Η μητέρα και η αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εκλήθησαν μετά από αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε, μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικίστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα.

Advertisement
MEGA

Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακές που σχετικοποιούν τη σωστή εφαρμογή του νόμου».

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

 

«Ήρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από την προκλητική απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις.

Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος, είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέα συμπεριφορά, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, κι αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικού.

Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση.

Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονέας, αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει “στα μαλακά”. Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».

 

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ - Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

03/02/26 6:33 μμ

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ – Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

03/02/26 6:31 μμ

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

03/02/26 6:29 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

03/02/26 6:28 μμ

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

03/02/26 6:27 μμ

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

03/02/26 6:26 μμ

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

03/02/26 6:24 μμ

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του