11.5 C
Serres

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Σεπτεμβρίου

Date:

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020,σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη της Πρωτομάρτυρος Θέκλης, του Οσίου Κόπριος, και της Αγίας Πέρσης ενώ εορτάζεται και η Ανάμνηση θαύματος της Θεοτόκου της Μυρτιδιώτισσας

Αυτό σημαίνει πως γιορτάζουν τα ονόματα:

Θέκλα
Κόπρος, Κόπρις
Μυρσίνη, Μυρτώ, Μυρτιά, Μυρτιδιώτισσα, Μύρτα, Μυρσώ, Μέρσα, Αμερισούδα, Αμερσούδα, Αμέρσσα, Αμέρσα
Πέρσης, Περσεφόνη, Πέρσα, Πέρση

24 Σεπτεμβρίου- Αγία Θέκλα

Η ισαπόστολος Θέκλα, σύμφωνα με το saint.gr, καταγόταν από το Ικόνιο και ήταν θυγατέρα εθνικής οικογένειας, την δε μητέρα της την έλεγαν Θεόκλεια.

24 Σεπτεμβρίου- Αγία Θέκλα

Μετεστράφη στην χριστιανική πίστη χάρη στα κηρύγματα του ίδιου του Αποστόλου Παύλου που τα έκανε στην γειτονική οικία του Ονησιφόρου.

Είχε ήδη μνηστευθεί κάποιον εθνικό ονόματι Θάμυρη. Όταν αυτός και η μητέρα της Θεοκλεία αντιλήφθηκαν ότι είχε μεταστραφεί στην χριστιανική πίστη, προσπάθησαν να την κάνουν να πάρει πίσω την απόφασή της.

Όταν είδαν ότι αυτό ήταν ανώφελο, κατέδωσαν τον Απόστολο Παύλο στον ηγεμόνα Καστίλιο, ο οποίος τελικά αφού τον φυλάκισε, τον απέλασε.

Τότε η Θέκλα εγκατέλειψε τον μνηστήρα της και ακολούθησε τον Απόστολο στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Πολλές φορές υπέστη μαρτύρια αλλά η πίστη της την έσωσε.

Από την Αντιόχεια μετέβη στα Μύρα της Λυκίας για να συναντήσει τον Απόστολο Παύλο και από εκεί στη Σελεύκεια, όπου κατέφυγε στο όρος Καλαμών, όπου και εκοιμήθη εν ειρήνη σε ηλικία ενενήντα ετών.

Τιμάται από την εκκλησία μας στις 24 Σεπτεμβρίου

24 Σεπτεμβρίου- Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα και ανάμνηση της ιάσεως του παραλύτου

24 Σεπτεμβρίου- Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα και ανάμνηση της ιάσεως του παραλύτου
Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα

Σύμφωνα με την παράδοση η αυθεντική εικόνα της Θεοτόκου με το Χριστό βρέθηκε από ένα βοσκό σε μια κοιλάδα νοτιοδυτικά του νησιού γεμάτη από μυρτιές, που ονομάζονται «Μυρτίδια», τον 13ο αιώνα μ.Χ. Στην εικόνα αυτή αρχικά «διεκρίνοντο καθαρά τα χαρακτηριστικά μέχρι στέρνων» της Θεομήτορος και του Χριστού, «με την πάροδο του χρόνου όμως απέκτησε σταδιακά το σκούρο χρώμα».

Σύμφωνα με το saint.gr, το πιθανότερο είναι η ιστόρηση της εικόνας αυτής να έγινε από τον Ευαγγελιστή Λουκά (1ος αιώνας μ.Χ.). Στη θέση της «εύρεσης» ο πτωχός βοσκός έκανε ένα μικρό εκκλησάκι και στην περιποίηση του αφιέρωσε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του. Μετά το θάνατο του ευσεβούς βοσκού, την περιποίηση του μικρού Ναού της Μυρτιδιώτισσας ανέλαβε ο Μοναχός Λεόντιος, ο οποίος με χρηματική βοήθεια Κυθηρίων μεγάλωσε λίγο το αρχικό εκκλησάκι και έκτισε γύρω του μερικά κελιά για τη φιλοξενία των προσκυνητών.

24 Σεπτεμβρίου- Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα και ανάμνηση της ιάσεως του παραλύτου
Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα στα Κύθηρα

Όμως το πλήθος των προσκυνητών που κατέφθαναν από διάφορα μέρη δημιούργησε την ανάγκη ενός μεγάλου Ναού. Το δύσκολο αυτό έργο της ανέγερσης ξεκίνησε με πολύ ζήλο, προσπάθειες και εράνους ο δραστήριος Ιερομόναχος Αγαθάγγελος Καλλίγερος το 1841 μ.Χ. και σε δεκαέξι χρόνια έγινε ένα υπέροχο συγκρότημα που αποτελείται από μεγαλοπρεπή Ναό, ένα αριστουργηματικό πανύψηλο καμπαναριό και πολλά κελιά φιλοξενίας.






Ο μικρός Ναός της «εύρεσης», το Καθολικό, όπως λέγεται, παρέμεινε κάτω από το μεγάλο Ναό, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και εκεί φυλάσσεται κατά τους χειμέριους μήνες η εικόνα της Παναγίας που η αγάπη των Κυθηρίων τη φύλαξε μέσα σε μια ολόχρυση επένδυση, αληθινό αριστούργημα φτιαγμένο από τον Κρητικό καλλιτέχνη Νικόλαο Σπιθάκη το 1827 μ.Χ.

Στο κάτω μέρος της χρυσής επένδυσης απεικονίζονται τρία θαύματα: το θαύμα της εύρεσης της εικόνας από το βοσκό, το θαύμα της θεραπείας του παραλύτου στις 24 Σεπτεμβρίου (αρχές του 17ου αιώνα) και το θαύμα της διάσωσης του φρουρίου των Κυθήρων από τους κεραυνούς (22 Ιανουαρίου 1829) κατά τη διάρκεια της φύλαξης της εικόνας της Παναγίας εντός του φρουρίου για το φόβο των πειρατών που μάστιζαν τη Μεσόγειο.

24 Σεπτεμβρίου- Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα και ανάμνηση της ιάσεως του παραλύτου
Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα στα Κύθηρα

Ο Ιερός Ναός εορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού του θαύματος της θεραπείας του παραλύτου. Στον Ιερό Ναό υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, το ένα αριστερά του Τέμπλου, αφιερωμένο στην Οσιοπαρθενομάρτυρα Ελέσα (βλέπε 1 Αυγούστου) και το άλλο δεξιά στον Όσιο Θεόδωρο (βλέπε 12 Μαΐου).

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο στέμμα της Πανσέπτου Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, υπάρχει προσαρμοσμένο «Πολυτιμότατον αδαμαντοκόλλητον εν σχήματι ημισελήνου χρυσούν κόσμημα». Ας θυμηθούμε την ιστορία του:

Σύμφωνα με όσα ο αείμνηστος Σοφοκλής Καλόυτσης, ο υμνογράφος της Μυρτιδιώτισσας διέσωσε (ακολουθία Μυρτιδιωτίσσης, έκδοσις 5η, σελ. 149), βρισκόταν κάποτε στα Κύθηρα, κάποιος Τούρκος πλούσιος και επιφανής, εγκατεστημένος στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, ο οποίος ήταν Μωαμεθανός.

Κάποια ημέρα παρατήρησε ασυνήθη συγκέντρωση κόσμου, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού του Εστευρωμένου στη Χώρα.

Ρώτησε τι συμβαίνει και του είπαν ότι το Νησί μαστίζεται από πολύμηνη ανομβρία και για αυτό θα πραγματοποιηθεί Λιτανεία της Αγίας Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας, η οποία είχε ήδη κατέβει από το κάστρο που φυλασσόταν τότε και βρισκότανε μέσα στον Εσταυρωμένο.

Όμως ο ουρανός ήταν καταγάλανος και δεν φαινόταν ούτε ίχνος νέφους στον ορίζοντα.

Ο Τούρκος εχλεύασε αυτή την ενέργεια γιατί η λογική έλεγε ότι δεν θα φέρει αποτελέσματα. Και ήταν τόσο σίγουρος για αυτό, που δήλωσε ότι εάν μετά την Λιτανεία επακολουθήσει βροχή, θα αφιέρωνε το χρυσό κόσμημα της ημισελήνου που είχε μαζί του, στην Ιερή Εικόνα.

Η Λιτανεία έγινε με κατάνυξη και οι Κυθήριοι γονυκλινείς παρακάλεσαν για την λύση της ανομβρίας. Και το θαύμα έγινε. Μόλις η Ιερά Πομπή επέστρεψε στον Ναό, άρχισε να πέφτει ραγδαία βροχή.

Ο αλλόθρησκος τήρησε την υπόσχεση του και αφιέρωσε το κόσμημα στην Παναγία.

Πότε έγινε αυτό δεν αναφέρεται. Ίσως έγινε πριν το 1837 μ.Χ. Τότε έγινε η χρυσή επένδυση της Εικόνας από τον Καλλίτέχνη Νικόλαο Σπιθάκη και μάλλον αυτός έκανε την προσαρμογή της ημισελήνου στο στέμα της Παναγίας «Εις αιωνίαν ανάμνησιν του τελεσθέντος θαύματος της λύσεως της ανομβρίας».

Πιθανόν λοιπόν η αφιέρωση να είχε προηγηθεί του 1837 μ.Χ.

Αυτό το θαύμα της Παναγίας μας, ενέπνευσε τον Υμνογράφο αείμνηστο Σοφοκλή Καλούτση και αφιέρωσε ολόκληρον οικον στους χαιρετισμούς της Μυρτιδιώτισσας, για να εξυμνήσει.

Γεγονότα στις 24 Σεπτεμβρίου

  • 787 Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας).
  • 1180 Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ Μανουήλ Α΄ Κομνηνός. Τον διαδέχεται ο υιός του Αλέξιος Β΄ Κομνηνός.
  • 1664 Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Αργότερα η πόλη θα μετονομαστεί σε Νέα Υόρκη.
  • 1806 Επανεκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο εξόριστος στο Άγιο Όρος Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄.
  • 1822 Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος Ανατολικής Στερεάς από τους αντιπροσώπους των επαρχιών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος.
  • 1824 Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, καταναυμαχεί κοντά στη Χίο τον Τουρκοαιγυπτιακό Στόλο του Ιμπραήμ, ο οποίος μετά τη βύθιση δύο πλοίων του κατευθήνθηκε προς Μυτιλήνη.
  • 1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα ταχυδρομεία.
  • 1852 Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Ζιφάρ.
  • 1853 Πρώτος περίπλους του κόσμου με γιοτ από τον Κορνέλιους Βάντεμπιλντ.
  • 1867 Ο μέγας βεζύρης Αλή φθάνει στην Κρήτη και απευθύνει στους Έλληνες επαναστάτες προκήρυξη του σουλτάνου για συνθηκολόγηση.
  • 1869 Σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η “Μαύρη Παρασκευή”.
  • 1889 Πατεντάρεται το χρονόμετρο με καντράν, από τον Αλεξάντερ Ντέι.
  • 1890 Η Εκκλησία των Μορμόνων αποκηρύσσει επισήμως την πολυγαμία.
  • 1895 Ο πρώτος γύρος του κόσμου με ποδήλατο από γυναίκα, ολοκληρώνεται έπειτα από 15 μήνες.
  • 1896 Ο Ουίλιαμ Γλάδστων, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του, πριν από το θάνατο του δύο χρόνια αργότερα, παρακινεί τους Βρετανούς να παρέμβουν στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.
  • 1908 Συγκέντρωση του λαού των Χανίων στην πλατεία του Άρεως και κήρυξη της ενώσεως της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα.
  • 1908 Κυκλοφορεί στην αγορά το μοντέλο Τ της Φορντ γνωστό και ως Tin Lizzie.
  • 1915 Ορκίζεται στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη.
  • 1921 Καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία στη Σμύρνη και μετονομάζεται σε Ελληνική Διοίκηση Μικρασίας.
  • 1923 Οι Ιταλοί αποχωρούν από την Κέρκυρα.
  • 1927 Ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.
  • 1929 Ο Αμερικανός πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Τζέιμς Ντούλιτζ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με όργανα πλοήγησης.
  • 1930 Ο πρώτος αγώνας NFL που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων είναι ο Πόρτσμουθ
  • 1934 Στρατιωτικές δυνάμεις της Βολιβίας σκοτώνουν 1.400 στρατιώτες της Παραγουάης στο Τσάκο στη μάχη του Αλγκοντονάλ.
  • 1938 Ο Αμερικανός τενίστας Ντον Μπατζ κερδίζει το Αμερικανικό Όπεν νικώντας τον Τζιν Μάκο με 3
  • 1939 Η Ιαπωνία απελαύνει ένα εκατομμύριο Κινέζους.
  • 1941 Οι ελεύθερες κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ελεύθερης Γαλλίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Γιουγκοσλαβίας διακηρύσσουν την πλήρη υποστήριξή τους στο Ατλαντικό Σύμφωνο.
  • 1948 Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.
  • 1949 Στην Ουγγαρία, μετά από μια παρωδία δίκης, καταδικάζεται σε θάνατο ο Λάζλο Ραζκ, πρώην βοηθός του γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος των εργαζομένων, υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορήθηκε για “τιτοϊσμό”.
  • 1950 Συνέρχεται στην Αθήνα το 10ο Πανεργατικό Συνέδριο, με ανοικτή την ανάμιξη της κυβέρνησης και του αμερικανικού παράγοντα, μέσω του αρχηγού της αμερικανικής αποστολής Πόρτερ.
  • 1952 Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον κατηγορείται για κακή χρήση των κομματικών συνεισφορών που προέρχονταν από πλούσιους επιχειρηματίες της Καλιφόρνιας.
  • 1957 Εγκαινιάζεται στη Βαρκελόνη το στάδιο Καμπ Νου, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης.
  • 1960 Καθελκύεται το USS Enterprise, το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο.
  • 1961 Έναρξη των εργασιών της Πανορδόθοξης Διάσκεψης στη Ρόδο, με επικεφαλής το Οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και συμμετοχή όλων των ορθόδοξων Πατριαρχείων και ανεξάρτητων Εκκλησιών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών η επίλυση θρησκευτικών προβλημάτων που εκκρεμούν από τον 8ο αιώνα.
  • 1966 Ο τυφώνας Ινές σκοτώνει 200 άτομα (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1966) στην Καραϊβική και σε ΗΠΑ.
  • 1970 Το πρώτο αμερικανικό πυρηνοκίνητο μεταγωγικό αεροσκάφος πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.
  • 1971 Η Παγκόσμια Ένωση Χόκεϊ ανακοινώνει τη δημιουργία της από 12 ομάδες.
  • 1971 Το Λονδίνο απελαύνει 105 Σοβιετικούς με την κατηγορία της κατασκοπείας.
  • 1972 Η Κύπρια Μαρούλα Λάμπρου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που πιάνει τα 6 μέτρα στο μήκος στην Αθήνα.
  • 1973 Η Γουινέα
  • 1979 Μεταφέρεται στην Τύνιδα από το Κάιρο η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
  • 1982 Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο μεγάλος της αντισφαίρισης Μπιορν Μποργκ στα 26 του χρόνια.
  • 1988 Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ο Μπεν Τζόνσον βρίσκεται ντοπαρισμένος και του αφαιρείται το χρυσό (9.79″). Πρώτος ανακηρύσσεται ο Καρλ Λιούις με 9.92″.
  • 1990 Η Κεντρική Επιτροπή του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος απορρίπτει το “σχέδιο θέσεων”, που υποβάλλουν για έγκριση οι ανανεωτές
  • 1991 Το αμερικανικό συγκρότημα της ροκ Nirvana κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους, Nevermind, το οποίο θα τους οδηγήσει στο να γίνουν αστέρια στο χώρο της εναλλακτικής ροκ.
  • 1991 Στο Ζαΐρ, ταραχές μαίνονται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.
  • 1992 Τελευταία εμφάνιση του Αμπιμαέλ Γκουσμάν Ρεϊνόσο, ηγέτη των ανταρτών στο Περού, με ομιλία από κλουβί, όπου εγκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τη σύλληψή του.
  • 1992 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη διατήρηση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, που είχε επιβληθεί από το 1990.
  • 1993 Ενθρονίζεται ο Πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ στην Καμπότζη. Η χώρα αποκτά Σύνταγμα.
  • 1994 Ανττισυνταγματική κρίνεται από το Συμβούλιο Επικρατείας η υπουργική απόφαση του 1992 για το έργο της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, επειδή δεν είχε εκπονηθεί συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • 1994 Ιδρύεται στη Μυανμάρ από την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, με σκοπό την αποτίναξη του στρατιωτικού καθεστώτος στην ασιατική χώρα.
  • 1995 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μονογράφουν συμφωνία για τη διεύρυνση της παλαιστινιακής αυτοδιοίκησης στη Δυτική Όχθη.
  • 1996 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπογράφει στα Ηνωμένα Έθνη τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.
  • 1996 Ο πολυγραφότατος Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ εκδίδει ταυτόχρονα δύο βιβλία. Το πρώτο είναι το διήγημα “Ντεσπερέισον” που εκδίδεται με το όνομα του, ενώ το δεύτερο “Οι Ρυθμιστές” το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάχμαν.
  • 1997 Ο Τραν Ντουκ Λουόνγκ αναλαμβάνει Πρόεδρος στο Βιετνάμ.
  • 1997 Αλβανία και Γιουγκοσλαβία συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους που αντιμετωπίζουν κρίση λόγω Κοσσυφοπεδίου.
  • 1998 Για πρώτη φορά στον κόσμο γίνεται στη Λιόν μεταφύτευση ανθρώπινου χεριού.
  • 1999 Ανασύρεται ζωντανό 84 ώρες μετά το φονικό σεισμό στην Ταϊβάν ένα παιδί 6 ετών.
  • 1999 Ιταλικό δικαστήριο αθωώνει τον πρώην Πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι για το φόνο ενός δημοσιογράφου.
  • 2000 Σε δημοψήφισμα στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τη μείωση της θητείας του Προέδρου από 7 σε 5 έτη με 73,5% υπέρ.
  • 2000 Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Γιουγκοσλαβίας, κηρύσσεται νικήτρια η Αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία από τον πρώτο γύρο (η Αντιπολίτευση κήρυξε νικητή των προεδρικών εκλογών το Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, με 52,5% έναντι 32% για το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς). Στις βουλευτικές, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας κέρδισε 58 έδρες έναντι 44 του Σοσιαλιστικού).
  • 2001 Σε τηλεοπτική του ανακοίνωση, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε οπλισμό αλλά και τον εναέριο χώρο της Ρωσίας στις ΗΠΑ για χτυπήματα κατά του Αφγανιστάν.
  • 2001 Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, καταδικάζει την ισραηλινή απόφαση να επιβληθεί ουδέτερη ζώνη στα Β της Δυτικής Όχθης (μία γυναίκα σκοτώνεται από πυρά Αράβων στη Δυτική Όχθη).
  • 2001 Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εγκρίνει προσωρινά τη συμφωνία που παρέχει περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα.
  • 2001 Φτάνει στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο (είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ στη χώρα από το 1979).
  • 2002 Ανασκευάζονται στην Ελλάδα οι ασαφείς διατάξεις στο νομοσχέδιο για τους «κουλοχέρηδες».
  • 2002 Το Ιράκ επιτρέπει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των όπλων στη Βαγδάτη. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παρουσιάζει έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Ιράκ διαθέτει πυραύλους, ικανούς να πλήξουν τη Βρετανία.
  • 2002 Με ψήφους 14
  • 2003 Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ, με 21 γκολ, γίνεται ο Μάικλ Όουεν, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ίαν Ρας.
  • 2004 Το αργυρό μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στην κολύμβηση κατακτά ο Χρήστος Ταμπαξής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τερματίζοντας στη 2η θέση στην κατηγορία S1 με χρόνο 1.31.00.
  • 2004 Επιστήμονες ανακοινώνουν την αποκρυπτογράφηση της συνολικής αλληλουχίας DNA του βακτηρίου που προκαλεί τη Νόσο των Λεγεωνάριων.
  • 2006 Τουλάχιστον 46 είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, από την πτώση ενός σχολικού λεωφορείου, που μετέφερε 52 επιβάτες, σε γκρεμό σε μία απόκρημνη περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας του Ισημερινού, Κίτο.
  • 2006 Το χρυσό μετάλλιο κατακτά ο Παναγιώτης Γκιώνης στο 4ο ανοιχτό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Φλάνδρας, που ολοκληρώθηκε στην πόλη Βιλβόρντε.
  • 2008 Αθήνα, η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας αποπειράθηκε βομβιστική επίθεση στα γραφεία της SHELL στο Π. Φάληρο.

Γεννήσεις στις 24 Σεπτεμβρίου

  • 15 Βιτέλλιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
  • 1583 Βάλλενσταϊν, Βοημός στρατιωτικός
  • 1859 Ράντκο Δημητρίεφ, Βούλγαρος στρατιωτικός
  • 1882 Μαξ Ντεκουζί, Γάλλος αντισφαιριστής
  • 1883 Φράνκλιν Κλάρενς Μαρς, Αμερικανός επιχειρηματίας
  • 1884 Ισμέτ Ινονού, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός
  • 1893 Μπλάιντ Λέμον Τζέφερσον, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας
  • 1896 Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Αμερικανός συγγραφέας
  • 1902 Ρουχολάχ Χομεϊνί, Ιρανός ηγέτης
  • 1911 Κονσταντίν Τσερνιένκο, Σοβιετικός πολιτικός
  • 1924 Βούλα Ζουμπουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
  • 1944 Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων
  • 1949 Χρήστος Ιορδανίδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
  • 1952 Νίκος Σεργιανόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
  • 1962 Νία Βαρντάλος, Καναδή ηθοποιός
  • 1976 Στέφανι Μακμάν, Αμερικανίδα παλαίστρια
  • 1979 Γιώργος Γεωργίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1988 Τάσος Παπάζογλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι στις 24 Σεπτεμβρίου

  • 366 Πάπας Λιβέριος
  • 768 Πιπίνος ο Βραχύς, βασιλιάς των Φράγκων
  • 911 Λουδοβίκος το παιδί, βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων
  • 1143 Πάπας Ιννοκέντιος Β΄
  • 1180 Μανουήλ Α΄ Κομνηνός, Βυζαντινός αυτοκράτορας
  • 1435 Ισαβέλλα της Βαυαρίας, βασίλισσα της Γαλλίας
  • 1541 Παράκελσος, Ελβετός ιατρός, βοτανολόγος και χημικός
  • 1834 Πέτρος Α’, αυτοκράτορας της Βραζιλίας
  • 1845 Ανδρέας Σ. Λόντος, Έλληνας πολιτικός
  • 1877 Σάιγκο Τακαμόρι, Ιάπωνας σαμουράι
  • 1920 Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, Ρώσος κοσμηματοποιός
  • 1950 Πριγκίπισσα Βικτωρία της Έσσης
  • 2000 Λέων Αυδής, Έλληνας πολιτικός

[Πηγή για τα γεγονότα: wikipedia]

ΕλλάδαΕορτολόγιοΕορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Σεπτεμβρίου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εορτολόγιο- 14 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Κυριακή 14 Νοεμβρίου, είναι του Γρηγορίου του Παλαμά...

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο, πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαρανταλείτουργο ονομάζεται η επί σαράντα συνεχείς ημέρες προσφορά της...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Νοεμβρίου

Στις 13 Νοεμβρίου,  σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας που γιορτάζει στις 12 Νοεμβρίου -Γιατί ονομάστηκε Ελεήμων

Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας γεννήθηκε στην Αμαθούντα της Κύπρου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα