Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου,Advertisement   σημειώνει το προσχέδιο ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Epiloges Press

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου,

Advertisement
 

σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico, το οποίο ερμηνεύει τις λέξεις ως απειλητικές κυρώσεις.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου», καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.
Το προσχέδιο ζητεί επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες.
Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
 

 Το προσχέδιο της Συνόδου που αρνείται Αθήνα και Λευκωσία

Αναλυτικά στο προσχέδιο που έχει δει το ΚΥΠΕ καταγράφονται τα εξής:
«Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για την προώθηση αυτών των στόχων».
«Η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν. Ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και να αρχίσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη συμφωνίας για την ίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα μετανάστευσης, καθώς και κατανομή εσόδων από πόρους υδρογονανθράκων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη (των συζητήσεων), έναν εκπρόσωπο στην αποστολή του ΟΗΕ».

«Εφόσον διατηρηθούν εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε:

 

Advertisement
MEGA
  • υποστήριξη και ενθάρρυνση της εμβάθυνσης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ·

  • να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις επαφές μεταξύ ανθρώπων, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, με την υποστήριξη του Προέδρου της Επιτροπής και του Υπάτου Εκπροσώπου να αναπτύξει πρόταση για την αναζωογόνηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας προς τούτο».

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής καλεί για μια Πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή της. Λεπτομέρειες όπως η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία απαιτείται πολυμερής λύση, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας».
Πηγή: iefimerida.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατάρ- Θέλει τη Finalissima 2026, μεταξύ Ισπανίας-Αργεντινής

27/10/25 3:58 μμ

Κατάρ- Θέλει τη Finalissima 2026, μεταξύ Ισπανίας-Αργεντινής

Η παράσταση IRЯINA της Γιώτας Αργυροπούλου, εμπνευσμένη από τις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης

27/10/25 3:55 μμ

Η παράσταση IRЯINA της Γιώτας Αργυροπούλου, εμπνευσμένη από τις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης

Παράταση έως 30 Οκτωβρίου για υποβολή των «Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής» Σεπτεμβρίου 2025

27/10/25 3:49 μμ

Παράταση έως 30 Οκτωβρίου για υποβολή των «Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής» Σεπτεμβρίου 2025

Έντονη διαμαρτυρία του Αστέρα Τρίπολης για Τζήλο και Παπαδόπουλο

27/10/25 3:47 μμ

Έντονη διαμαρτυρία του Αστέρα Τρίπολης για Τζήλο και Παπαδόπουλο

Χανιά: Παραδόθηκε ο δράστης της δολοφονίας στην Κίσσαμο

27/10/25 3:43 μμ

Χανιά: Παραδόθηκε ο δράστης της δολοφονίας στην Κίσσαμο

Απίστευτες απειλές σε ογδοντάχρονη από συμμορία εξαπάτησης δια του τηλεφώνου

27/10/25 3:40 μμ

Απίστευτες απειλές σε ογδοντάχρονη από συμμορία εξαπάτησης δια του τηλεφώνου

Στον Δήμο Κιλκίς περιόδευσε η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα Έλενα Σώκου

27/10/25 3:37 μμ

Στον Δήμο Κιλκίς περιόδευσε η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα Έλενα Σώκου

Μήνυμα ΥΦΥΠΕΞ Ι. Λοβέρδου, προς τον Απόδημο Ελληνισμό για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου

27/10/25 3:28 μμ

Μήνυμα ΥΦΥΠΕΞ Ι. Λοβέρδου, προς τον Απόδημο Ελληνισμό για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Δέκα άτομα δικάζονται κατηγορούμενα για σεξιστικό διαδικτυακό εκφοβισμό κατά της Μπριζίτ Μακρόν

27/10/25 3:19 μμ

Δέκα άτομα δικάζονται κατηγορούμενα για σεξιστικό διαδικτυακό εκφοβισμό κατά της Μπριζίτ Μακρόν

Με Πρέκα προπονητή η εθνική γυναικών στο πρώτο «παράθυρο»

27/10/25 3:14 μμ

Με Πρέκα προπονητή η εθνική γυναικών στο πρώτο «παράθυρο»

Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

27/10/25 3:11 μμ

Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Δασμοί: Ο καναδός πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ

27/10/25 3:08 μμ

Δασμοί: Ο καναδός πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ