16.9 C
Serres

ΑΠΘ: Τι θα γίνει εάν ένας φοιτητής, καθηγητής ή εργαζόμενος διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό

Date:

Τι γίνεται αν ένας φοιτητής, καθηγητής ή εργαζόμενος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Πανεπιστήμιο και σε ποιες ο φορέας του ιού;

 
Τι θα συμβεί αν δεν είναι σε θέση να αποχωρήσει από το πανεπιστήμιο; Πότε θα μπορεί να επιστρέψει; Πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις και ποιος είναι υπεύθυνος σε κάθε τμήμα και σχολή για τον ορισμό των κατάλληλων χώρων διδασκαλίας και για την επάρκεια των ατομικών μέτρων προστασίας;
Έναν λεπτομερή «οδικό χάρτη» για την -εν μέρει- δια ζώσης λειτουργία του Πανεπιστημίου και τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού με COVID-19 σε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτελείου.
Η υγειονομική επιτροπή Covid-19, που συνέστησε το ΑΠΘ, εξειδίκευσε ανά Σχολή και Τμήματα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία εκδόθηκαν μέσω των σχετικών υπουργικών εγκυκλίων για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην κατεύθυνση της σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή λειτουργία.

Επτά καθηγητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου με ειδίκευση στη Μικροβιολογία, τη Βιοπαθολογία, την Πνευμονολογία, τη Λοιμωξιολογία και τη Χειρουργική συνθέτουν την υγειονομική επιτροπή.

Παράλληλα, οι τοπικοί υπεύθυνοι που έχουν οριστεί σε κάθε Τμήμα είναι αρμόδιοι για τον ορισμό του χώρου και για την επίβλεψη της επάρκειας των ατομικών μέτρων προστασίας, ενώ για κάθε απορία ή ζήτημα που θα προκύπτει θα επικοινωνούν με τον συνάδελφο τους- μέλος της Υγειονομικής επιτροπής που είναι υπεύθυνος για τη Σχολή στην οποία ανήκει το Τμήμα.

«Υβριδικό σύστημα διά ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας»

«Από την αρχή της πανδημίας η προστασία της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας αποτέλεσε την αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις οδηγίες της Πολιτείας και των ειδικών εμπειρογνωμόνων πετύχαμε να βγούμε αλώβητοι κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο, χωρίς εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, που με τη βούληση και συνέπεια όλων προσαρμόστηκε στις πρωτόγνωρες συνθήκες. Περνάμε πλέον σε ένα υβριδικό σύστημα διά ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Από το “Μένουμε Σπίτι”, περάσαμε στο “Μένουμε Ασφαλείς” και τώρα προχωράμε σταδιακά, προσεκτικά σχεδιασμένα και υπεύθυνα στο “Επιστρέφουμε στα αμφιθέατρα Ασφαλείς”», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το λεπτομερές σχέδιο που έχει καταρτίσει η υγειονομική επιτροπή του ΑΠΘ, λαμβάνοντας υπόψη χωρικές και άλλες ιδιαιτερότητες των 41 τμημάτων του ΑΠΘ, με ειδικές προβλέψεις για χώρους, εργαστήρια, κλινικές, μπορεί να εγγυηθεί πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν απόλυτα.
«Τα μέλη του ΑΠΘ έχουν αποδείξει πως έχουν την ωριμότητα και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης να ακολουθούν πιστά κάθε οδηγία που στόχο έχει την προστασία της δημόσιας υγείας. Δε θα δείτε φοιτητή, εργαζόμενο, διδάσκοντα να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα σε κλειστούς ή ακόμη και εξωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου. Από την άλλη, το ενδεχόμενο να κληθούμε να διαχειριστούμε κάποια κρούσματα είναι στατιστικά αναμενόμενο, δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού και ότι τα μέλη μας ζουν έξω από το campus, συγχρωτίζονται με ομάδες ανθρώπων. Γι’ αυτό και είμαστε προετοιμασμένοι κάθε φορά να περιορίσουμε τη διασπορά, να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν εστίες και οπωσδήποτε να μην επιτρέψουμε την εξάπλωσή τους, μεριμνώντας ότι δε θα υπάρχει σε καμία περίπτωση υψηλή συγκέντρωση ατόμων σε αμφιθέατρα ή άλλους χώρους και φροντίζοντας ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι κανόνες ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων θα τηρούνται απαρέγκλιτα», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Στην κατεύθυνση αυτή η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποφάσισε ότι η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων, στα οποία είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 50 φοιτητές, συστήνεται να διεξαχθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία με συνδυασμό μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διδασκαλίας με φυσική παρουσία, ενώ τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Παράλληλα, εκτιμώντας τις κατεπείγουσες απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω της υγειονομικής κρίσης, η Σύγκλητος ζήτησε από την κυβέρνηση επιπλέον οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των Τμημάτων.

Ενέργειες εάν κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια του ΑΠΘ ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ε.Τ.Ε.Π., Διοικητικό Προσωπικό) εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 κατά την διάρκεια παραμονής του στο ίδρυμα:

* Ο ασθενής φοράει μάσκα (αν δεν την φορά ήδη) και αποχωρεί άμεσα, αφού πρώτα ενημερώσει την υπηρεσία του/το Τμήμα του.
* Ενημερώνει τον Τοπικό Υπεύθυνο ο οποίος καταγράφει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας μαζί του
* Ιατρική αξιολόγηση (κατά προτίμηση σε εφημερεύον Νοσοκομείο) ή σε όποιο υγειονομικό φορέα επιθυμεί, με πιθανότητα διενέργειας μοριακού ελέγχου (οι ιατροί που τον/την εξετάζουν το αποφασίζουν) για τον αποκλεισμό ή επιβεβαίωση της διάγνωσης.
* Εφόσον γίνει το τεστ και δεν χρήζει νοσηλείας, εν αναμονή του αποτελέσματος, ο φοιτητής/φοιτήτρια/εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του.

Εάν η κατάστασή του/της δεν επιτρέπει την αποχώρησή του/της,

* Ενημέρωση του Τοπικού Υπεύθυνου COVID-19
* Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τους υπόλοιπους φοιτητές/εργαζόμενους

Ο χώρος αυτός δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς άδειος, αλλά θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για απομόνωση πιθανού κρούσματος ανά πάσα στιγμή.

* Εφαρμογή μάσκας
* Κλήση του ΕΚΑΒ.

Στον χώρο που φιλοξενείται προσωρινά ο φοιτητής/κρούσμα εφαρμόζονται:

* Υγιεινή χεριών και αναπνευστική υγιεινή
* Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό που διαχειρίζεται το κρούσμα (χειρουργική μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/ αναπνευστικών εκκρίσεων).





Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ

* Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του φοιτητή-τριας/εργαζομένου με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας
Ενέργειες εάν κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια του ΑΠΘ ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ε.Τ.Ε.Π., Διοικητικό Προσωπικό) ενημερώσει τον Τοπικό Υπεύθυνο ότι εμφάνισε συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 ενώ ευρίσκετο στο σπίτι:
* Σύσταση για Ιατρική αξιολόγηση (κατά προτίμηση σε εφημερεύον Νοσοκομείο) ή σε όποιο υγειονομικό φορέα επιθυμεί, με πιθανότητα διενέργειας μοριακού ελέγχου (οι ιατροί που τον/την εξετάζουν το αποφασίζουν) για τον αποκλεισμό ή επιβεβαίωση της διάγνωσης.
* Λαμβάνονται από τον Τοπικό Υπεύθυνο τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας μαζί του.
* Εφόσον γίνει το τεστ και δεν χρήζει νοσηλείας, εν αναμονή του αποτελέσματος, ο φοιτητής/φοιτήτρια/εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του.

Αν το μοριακό τεστ βγει θετικό:

* Ο φοιτητής, -τρια/εργαζόμενος ενημερώνει τον Τοπικό Υπεύθυνο COVID-19 στη Σχολή/Τμήμα/Κτήριο όπου φοιτά/ εργάζεται, αναφέροντας και τις πιθανές επαφές (συνάδελφοι στον ίδιο χώρο, φοιτητές σε αμφιθέατρο ή εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.).
* Σε περίπτωση μη επικοινωνίας ο Τοπικός Υπεύθυνος οφείλει να επικοινωνήσει ο ίδιος και να λάβει όλες τις πληροφορίες.
* Ενημερώνεται ο Υπεύθυνος της Υγειονομικής Επιτροπής για το συγκεκριμένο Τμήμα του ΑΠΘ για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών κλπ.), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
* Η Υγειονομική Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, ανά περίπτωση, που μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Κλείσιμο αιθουσών ή κτιρίων ή Σχολών

  • Απολύμανση χώρων από ειδικά συνεργεία του Δήμου / Περιφέρειας

  • Μοριακό τεστ σε όλες τις στενές επαφές του κρούσματος

  • Περιορισμός στο σπίτι (καραντίνα) όλων των στενών επαφών.

Πότε θα επιστρέψει στο ΑΠΘ φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που έχει διάγνωση COVID-19 ή που έχει έκθεση υψηλού κινδύνου (στενή επαφή) σε επιβεβαιωμένο κρούσμα
* Ο φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με θετικό μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 14ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.
* Οι στενές επαφές του κρούσματος θα απομακρυνθούν από τον χώρο που κινήθηκε το κρούσμα, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και απομόνωση στο σπίτι και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες.
* Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση φοιτητών ή προσωπικού της ίδιας ή άλλης Σχολής, Τμήματος, Εργαστηρίου, γραφείου κλπ θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορoνοϊό είναι αρνητικό

* Ο φοιτητής ή το μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας μπορεί να επιστρέψει στο Ίδρυμα μετά την πάροδο τουλάχιστον τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

* Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
* Η χρήση μιας αίθουσας μεταξύ δύο ομάδων φοιτητών θα πρέπει να έχει ένα κενό διάστημα τουλάχιστον 20 λεπτών ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για καθαριότητα.
* Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
* Για τον καθαρισμό ευαίσθητων οργάνων, οι υπεύθυνοι των τμημάτων θα πρέπει να ανατρέχουν στις οδηγίες των κατασκευαστών για ακριβείς οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης.
* Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαΠαιδείαΑΠΘ: Τι θα γίνει εάν ένας φοιτητής, καθηγητής ή εργαζόμενος διαγνωστεί θετικός...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Λοιμώξεις του ουροποιητικού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από λοιμώξεις...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης

Παρτίδες λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, καθώς και καστανής από ζαχαροκάλαμο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα