Advertisement
Τελευταία Νέα

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν για πρώτη φορά ότι ένα μυστηριώδες «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο», που σχετίζεται με την CoViD-19, δεν εμφανίζεται μόνο στα παιδιά, όπως είχε γίνει προ ολίγων μηνών αντιληπτό, αλλά και στους ενήλικες.
 
 
Όπως αναφέρει το CDC σε δημοσίευση στο εβδομαδιαίο επιστημονικό δελτίο του «Morbidity and Mortality Weekly Report», το «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στους ενήλικες» (Multisystem Inflammatory Syndrome in Adults ή MIS-A) είναι σπάνιο, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο στα παιδιά. Το CDC αναφέρει 27 περιπτώσεις του εν λόγω συνδρόμου σε ενήλικες 21 έως 50 ετών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Έως την ηλικία των 20 ετών το σύνδρομο τυπικά θεωρείται «παιδικό» (MIS-C), αλλά περιλαμβάνει εφήβους και νέους ενήλικες.

Advertisement
ΔΕΗ

Το MIS-A είναι μια σοβαρή νόσος που «χτυπά» πολλαπλά όργανα του σώματος και προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή στον οργανισμό. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις του συνδρόμου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οι ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 ή έχουν αντισώματα εναντίον του, κάτι που υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.

 
Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Μέχρι στιγμής μόνο στις ΗΠΑ έχουν διαγνωσθεί 935 περιστατικά MIS-C, εκ των οποίων τα 19 θανατηφόρα.
Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν μερικές φορές πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία. Από τα γνωστά περιστατικά στους ενήλικες που μελέτησε το CDC, δέκα ασθενείς χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ νοσοκομείου, ενώ δύο πέθαναν.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενήλικοι ασθενείς όλων των ηλικιών με τρέχουσα ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 μπορούν να εμφανίσουν υπερφλεγμονώδες σύνδρομο παρόμοιο με το MIS-C», σύμφωνα με τους επιστήμονες του CDC.
Το CDC διευκρινίζει ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, γενικά εμφανίζουν φλεγμονή και βλάβες σε άλλα όργανα πέρα από τους πνεύμονες. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι επιπτώσεις συνοδεύονται από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Αντίθετα, στην περίπτωση του συνδρόμου MIS-A, οι ασθενείς έχουν από καθόλου έως ήπια προβλήματα αναπνοής.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στα σύνδρομα MIS-C και MIS-A, προκειμένου να φωτιστούν καλύτερα οι αιτίες τους, αλλά και οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video