Περισσότερο από το 40% των Ισπανών επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, μετά την αιφνιδιαστική αναχώρηση για το εξωτερικό του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος εν μέσω σκανδάλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Περισσότερο από το 40% των Ισπανών επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, μετά την αιφνιδιαστική αναχώρηση για το εξωτερικό του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος εν μέσω σκανδάλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

 
 
Ο 82χρονος τέως βασιλιάς ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον Αύγουστο όταν αναχώρησε από την Ισπανία προκειμένου να αποφύγει να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε Στ’.
Περίπου το 40,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, ενώ το 34,9% δήλωσε ότι στηρίζει τη βασιλική οικογένεια και το 24,2% ότι δεν γνωρίζει, σύμφωνα με έρευνα για την Πλατφόρμα Ανεξάρτητων Μέσων, μια ομάδα κυρίως αριστερών μέσων ενημέρωσης.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, βρήκε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία, ο μοναδικός τρόπος να καταργηθεί ο θεσμός βάσει του Συντάγματος της Ισπανίας. Αντίθετα, το 25% δεν επιθυμεί δημοψήφισμα.

 
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο για τη φιλοβασιλική εφημερίδα ABC έδειξε ότι το 33,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κατάργησης της βασιλείας, ενώ το 56% υπέρ της διατήρησής της.
Αν και δεν ερευνάται επισήμως, ο Χουάν Κάρλος έχει αποτελέσει στόχο σε δύο έρευνες, στην Ισπανία και την Ελβετία, για μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με ένα συμβόλαιο ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ που κέρδισαν ισπανικές εταιρείες για ένα σαουδαραβικό τρένο υψηλής ταχύτητας.

Ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την έρευνα για την υπόθεση ώστε να συμπεριλάβει επισήμως και τον Χουάν Κάρλος.

 
Ο τέως βασιλιάς δεν έχει σχολιάσει επισήμως την υπόθεση, όμως ο δικηγόρος του Χαβιέρ Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του είναι στη διάθεση των εισαγγελέων, αν το κρίνουν απαραίτητο.
Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε αφού το κυβερνητικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών αρνήθηκε να ρωτήσει τους Ισπανούς τη γνώμη τους για τη βασιλεία στην πιο πρόσφατη δημοσκόπησή του.
Η υπουργός Άμυνας της χώρας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ δήλωσε ότι η βασιλεία “είναι ζωτικής σημασίας κομμάτι της συνταγματικής συνθήκης”, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ABC.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτέχνης Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι μεταξύ των 183 προσωπικοτήτων που στηρίζουν τη βασιλεία και ανήρτησαν χθες Κυριακή στο YouTube βίντεο στο οποίο στηρίζουν τον βασιλιά Φελίπε.
 
Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Χειρουργικής Παίδων ΑΠΘ Γιάννης Σπυριδάκης

16/03/26 12:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Χειρουργικής Παίδων ΑΠΘ Γιάννης Σπυριδάκης

Λόγω αναγκαίων εργασιών για την επισκευή βλάβης σε δευτερεύον δίκτυο ύδρευσης στην οδό Οδυσσέως, θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 17 Μαρτίου 2026

16/03/26 12:44 μμ

Διακοπή νερού αύριο Τρίτη σε περιοχές των Σερρών λόγω βλάβης στο δίκτυο

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 84χρονος με ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών

16/03/26 12:38 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 84χρονος με ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών

Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής των Όσκαρ 2026

16/03/26 12:38 μμ

Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής των Όσκαρ 2026

Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι

16/03/26 11:21 πμ

Επαναλειτουργεί σταδιακά το αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Ένας νεκρός από πτώση πυραύλου στο Αμπού Ντάμπι

Στη Βουλγαρία για φθηνότερη βενζίνη οι Σερραίοι– Μεγάλη η διαφορά στις τιμές

16/03/26 11:11 πμ

Στη Βουλγαρία για φθηνότερη βενζίνη οι Σερραίοι– Μεγάλη διαφορά στις τιμές

Αξιοσημείωτη η παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών για μία ακόμη χρονιά στην FOODEXPO 2026

16/03/26 11:02 πμ

Αξιοσημείωτη η παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών για μία ακόμη χρονιά στην FOODEXPO 2026

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών

16/03/26 10:32 πμ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών

Καβάλα: Η ΑΜΘ στο επίκεντρο της μεσογειακής συνεργασίας για την κλιματική ανθεκτικότητα

16/03/26 10:56 πμ

Καβάλα: Η ΑΜΘ στο επίκεντρο της μεσογειακής συνεργασίας για την κλιματική ανθεκτικότητα

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Σημαντικός ο αριθμός σοσιαλιστών και ρεπουμπλικάνων που προκρίθηκαν στο β' γύρο

16/03/26 10:53 πμ

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Σημαντικός ο αριθμός σοσιαλιστών και ρεπουμπλικάνων που προκρίθηκαν στο β’ γύρο

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

16/03/26 10:34 πμ

Νοσοκομείο Σερρών: Ηλεκτρονική πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις μέσω Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εγκαινιάζει το νέο διαδικτυακό ραδιόφωνο AUTh Radio

16/03/26 10:44 πμ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εγκαινιάζει το νέο διαδικτυακό ραδιόφωνο AUTh Radio