Ενεργός για εννέα ώρες παραμένει ο κορονοϊός στο δέρμα του ανθρώπου, όπως διαπίστωσαν ερευνητές από την Ιαπωνία.   Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ειδικοί εξηγούν ότι για το λόγο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ενεργός για εννέα ώρες παραμένει ο κορονοϊός στο δέρμα του ανθρώπου, όπως διαπίστωσαν ερευνητές από την Ιαπωνία.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ειδικοί εξηγούν ότι για το λόγο αυτό το συχνό πλύσιμο των χεριών να είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αντίθετα, το παθογόνο που προκαλεί την γρίπη επιβιώνει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για περίπου 1,8 ώρες, προσθέτει η μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.
«Η επιβίωση για 9 ώρες του SARS-CoV-2 (του στελέχους του ιού που προκαλεί την COVID-19) πάνω στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με την επαφή σε σύγκριση με τον IAV (του ιού A της γρίπης), επιταχύνοντας έτσι την πανδημία», όπως αναφέρεται.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δέρματος που είχε ληφθεί από νεκροτομή θυμάτων της covid-19, περίπου μια ημέρα μετά τον θάνατό τους.
Τόσο ο κορονοϊός όσο και ο ιός της γρίπης ευτυχώς αδρανοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων όταν εφαρμόζεται στο δέρμα αιθανόλη, η οποία περιέχεται στα αντισηπτικά χεριών.
«Η μεγαλύτερη χρονικά επιβίωση του SARS-CoV-2 πάνω στο δέρμα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω της επαφής, η υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει αυτό τον κίνδυνο», αποφαίνεται η μελέτη.
Η μελέτη υποστηρίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, ο οποίος έχει μολύνει σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στο τέλος του περασμένου χρόνου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

13/01/26 9:31 πμ

Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» - «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

13/01/26 9:26 πμ

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» – «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

13/01/26 9:19 πμ

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

13/01/26 8:43 πμ

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

 Πετρέλαιο: Σε λειτουργία μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

13/01/26 8:38 πμ

 Πετρέλαιο: Σε λειτουργία μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

13/01/26 8:32 πμ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

13/01/26 8:26 πμ

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε - "Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς"

13/01/26 8:15 πμ

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε – “Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς”

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο