Προ των πυλών είναι η καθιέρωση του ψηφιακού ωραρίου εργασίας και της χρήσης ηλεκτρονικής κάρτας.   Ειδικά μέσα στις τρέχουσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης με την ένταξη της τηλεργασίας στη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Προ των πυλών είναι η καθιέρωση του ψηφιακού ωραρίου εργασίας και της χρήσης ηλεκτρονικής κάρτας.

 
Ειδικά μέσα στις τρέχουσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης με την ένταξη της τηλεργασίας στη ζωή των εργαζομένων, η καταγραφή του χρόνου εργασίας καθίσταται αναγκαία για πολλούς λόγους.
Τις αλλαγές που θα επέλθουν με την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου και τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική και αναγκαία η ισχύς του τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους αναλύει στο enikos.gr ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

Σημειώνεται ότι ήδη από το 2011, η ψηφιακή κάρτα έχει νομοθετικά εισαχθεί στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να λειτουργήσει ποτέ.

Το νέο νομοσχέδιο που προβλέπεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αναφορικά με τη θέσπιση του ψηφιακού ωραρίου και της χρήσης ηλεκτρονικής κάρτας, αποτελεί αναγκαίο μέτρο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες εργασίας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την επικρατούσα υγειονομική κρίση.

Advertisement
MEGA

Ήδη από το 2011, η ψηφιακή κάρτα έχει νομοθετικά εισαχθεί στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να λειτουργήσει ποτέ.

Πλέον όμως, η ένταξη της τηλεργασίας στη ζωή του εργαζόμενου, καθιστά αναγκαία την καταγραφή του χρόνου εργασίας. Αυτό, για το λόγο ότι η σύγχυση του χρόνου και του τόπου εργασίας, δημιουργεί αισθητά εμπόδια στον διαχωρισμό προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής.
Με τον χρόνο εργασίας συνδέονται τα πιο θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα του εργαζόμενου, όπως αυτό της ανάπαυσης, της οικογενειακής του ευημερίας, της ιδιωτικότητάς του κλπ., η προστασία των οποίων κρίνεται καθοριστική για την εξασφάλιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Γενικότερα, πληθώρα αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ αναδεικνύουν τη σημασία της τήρησης των μέτρων για την ενδεκάωρη ημερήσια ανάπαυση. Συγκεκριμένα, έχει κριθεί ότι, η διακοπή της ημερήσιας ανάπαυσης, δημιουργεί υποχρέωση επανέναρξης του χρόνου ανάπαυσης. Δηλαδή, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής ενδεκάωρης ανάπαυσης του εργαζομένου, ο τελευταίος κληθεί να παρέχει εργασία, τότε, ο εργοδότης θα υποχρεούται να του χορηγήσει εκ νέου τις έντεκα ώρες ημερήσιας ανάπαυσης που δικαιούται.
Η υποχρέωση μετρήσεως του ημερήσιου χρόνου εργασίας επιτελεί βασική υποστηρικτική λειτουργία στο πλαίσιο της τηρήσεως, από τον εργοδότη, όλων των άλλων υποχρεώσεων που προβλέπονται στην οδηγία 2003/88/ΕΚ, όπως τα όρια της ημερήσιας εργασίας, η ημερήσια ανάπαυση, τα όρια και η διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας, η εβδομαδιαία ανάπαυση και οι ενδεχόμενες υπερβάσεις του κανονικού ωραρίου. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν συνδέονται μόνο με το δικαίωμα των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους να μπορούν να ελέγχουν περιοδικά την ποσότητα της παρασχεθείσας εργασίας για την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής, αλλά κυρίως με τον σκοπό προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στον χώρο εργασίας.
Σήμερα, το σύστημα της ψηφιακής κάρτας και ωραρίου, θα διευκολύνει την υποχρεωτική ψηφιακή καταγραφή του χρόνου εργασίας, καθιστώντας έτσι ευχερέστερη και την ένδικη προστασία των εργαζομένων, στις περιπτώσεις που ο εργοδότης επιβάλει την παροχή εργασίας καθ’ υπέρβαση των προβλεπόμενων χρονικών ορίων εργασίας.
Γράφει ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος
Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή