Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters, Guardian, medRxiv, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, ανησυχία για σχετικά ταχεία εξασθένηση της φυσικής ανοσίας και συνεπώς πιθανές νέες λοιμώξεις στα ίδια άτομα, εγείρουν ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters, Guardian, medRxiv, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, ανησυχία για σχετικά ταχεία εξασθένηση της φυσικής ανοσίας και συνεπώς πιθανές νέες λοιμώξεις στα ίδια άτομα, εγείρουν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού με αντισώματα στον οργανισμό κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, μειώθηκε από 6% στο τέλος Ιουνίου, στο 4,4% το Σεπτέμβριο.
Αυτό σημαίνει πως σε αυτό το διάστημα χάθηκαν πάνω από το ένα τέταρτο των αντισωμάτων που είχαν αρχικά δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.

Τα αρχικά αποτελέσματα το καλοκαίρι, μέσω τεστ αντισωμάτων σε περίπου 100.000 ανθρώπους, είχαν δείξει ότι το 6% περίπου του πληθυσμού της Αγγλίας διέθετε αντισώματα. Τα νέα πιο πρόσφατα τεστ το φθινόπωρο σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των ανθρώπων με ανιχνεύσιμα αντισώματα κατά του κορονοϊού έχει πέσει στο 4,4% του αγγλικού πληθυσμού.
Οι επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιολογίας Γουέντι Μπάρκλεϊ, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων, που έκαναν τη μελέτη React-2 και τη σχετική επιστημονική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέφεραν πως η γρήγορη εξαφάνιση των αντισωμάτων δεν θα έχει κατ’ ανάγκη επιπτώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Ένα καλό εμβόλιο μπορεί κάλλιστα να είναι καλύτερο από τη φυσική ανοσία», ανέφερε η Μπάρκλεϊ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και την Guardian.

«Βλέπουμε τα αντισώματα να μειώνονται και γνωρίζουμε ότι αυτά από μόνα τους είναι αρκετά προστατευτικά. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έως τώρα στοιχεία και με βάση όσα γνωρίζουμε για τους άλλους κορονοϊούς, θα έλεγα ότι φαίνεται η ανοσία να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό που μειώνονται τα αντισώματα και αυτό είναι μια ένδειξη για εξασθενημένη ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού», πρόσθεσε.

Advertisement
MEGA

Πιο έντονη ήταν η μείωση των αντισωμάτων σε όσους ήταν ασυμπτωματικοί και δεν είχαν αντιληφθεί την αρχική λοίμωξη από κορονοϊό, κάτι που έχουν δείξει και άλλες μελέτες.

Είναι γνωστό ότι τα αντισώματα μειώνονται σταδιακά, όμως πόσο γρήγορα αυτό συμβαίνει και πόσο πολύ πέφτουν τα επίπεδα των αντισωμάτων, αυτό διαφέρει από ιό σε ιό. Στην περίπτωση του κορονοϊού SARS-CoV-2 τα πράγματα παραμένουν ακόμη ασαφή.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την Μπάρκλεϊ, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιο είναι το αναγκαίο επίπεδο αντισωμάτων για να προστατευθεί κάποιος από λοίμωξη ή επαναλοίμωξη Covid-19. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να είναι ένα επίπεδο παρόμοιο με το «κατώφλι» ανίχνευσης των αντισωμάτων στα σχετικά τεστ.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι μολύνονται ξανά και ξανά με τους τέσσερις εποχικούς κορονοϊούς του κρυολογήματος και θεωρούν πιθανό ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον νέο κορονοϊό, δηλαδή η φυσική ανοσία και προστασία που παρέχουν τα αντισώματα δεν θα είναι μακρόχρονη. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν επιβεβαιωθεί ελάχιστες περιπτώσεις επαναλοίμωξης από Covid-19 στον κόσμο.

Advertisement
Family Kitchen

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

04/10/25 9:20 μμ

Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας