Το φυσικό αέριο έρχεται σε έξι μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας   Η επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου σε μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός Θεσσαλονίκης, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

 Το φυσικό αέριο έρχεται σε έξι μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Η επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου σε μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός Θεσσαλονίκης, γίνεται πραγματικότητα. Τα έργα της ΔΕΔΑ που προβλέπουν την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε έξι νέες πόλεις μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, φέρνοντας φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.

Η αρχή θα γίνει από τις πόλεις της Κατερίνης, της Αλεξάνδρειας, των Σερρών και του Κιλκίς για τις οποίες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τη διαδικασία με την οποία θα προκηρυχθούν τα εν λόγω έργα.

Οι διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για την επιλογή αναδόχων των έργων κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις ανωτέρω πόλεις θα βγουν στον «αέρα» εντός του επόμενου δεκαημέρου. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 23,49 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτούνται από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 11,30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ, σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον 8.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2024.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνδέσεων είναι ο ελάχιστος που θα πραγματοποιηθεί και μπορεί να είναι πολλαπλάσιος εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Τα έργα σε αυτές τις δύο πόλεις, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές του 2021, προβλέπουν την κατασκευή συνολικά 80 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 2.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης των έργων:

 

Advertisement
MEGA

«Η έλευση του φυσικού αερίου σε μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν κάτι που η τοπική κοινωνία περίμενε χρόνια. Μετά από συστηματικές προσπάθειες που καταβάλαμε τους τελευταίους 12 μήνες, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο της οικονομικής, αξιόπιστης και καθαρής ενέργειας και για την Κεντρική Μακεδονία. Τα έργα στις πρώτες τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στις αρχές του 2021 με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία με νέες θέσεις εργασίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη για την πολύτιμη συμβολή του στον αγώνα που κάναμε για να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αναπτυξιακό μας έργο το οποίο παρέμενε σε στασιμότητα από το 2017.

Χρέος μας είναι τώρα να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου που είναι καθοριστικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα