Στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για την Covid-19 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για την Covid-19 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης και εξηγεί ότι ήδη εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Advertisement
 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού».

Όπως σημειώνει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων».

Η τελευταία συμφωνία αφορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer και Biontech, το οποίο σκόρπισε παγκόσμια αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα κατά 90%. Πρόκειται για την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3.

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες προαγοράς

Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντοζαμάνης ειδικά για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech, η Συμφωνία Προαγοράς προβλέπει ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου με τη δυνατότητα επιπλέον προμήθειας 100 εκατομμυρίων δόσεων. «Της έγκρισης της συμφωνίας από την Κομισιόν έπεται η αποδοχή ή μη από τα κράτη μέλη εντός 5 ημερών και στη συνέχεια υπογράφεται η συμφωνία», διευκρινίζει ο υφυπουργός.

Advertisement
MEGA

Εξηγεί ότι η διανομή του εμβολίου προς τα κράτη μέλη θα ξεκινήσει μόλις χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από την Κομισιόν κατόπιν έγκρισης και γνωμοδότησης από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
«Καταρχάς, από τις συμφωνίες προαγοράς προσβλέπουμε στην ελαχιστοποίηση του ρίσκου από τη μη παραγωγή ενός εμβολίου και την παραγωγή ασφαλών και αποτελεσματικών ποσοτήτων εμβολίων, σε συγκεκριμένο χρόνο.

Advertisement
ΔΕΗ

Η κάθε συμφωνία περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό δόσεων. Η κατανομή στα κράτη-μέλη γίνεται σύμφωνα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση όλων των κρατών στα εμβόλια. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διασφαλίζει ικανές και επαρκείς ποσότητες για κάθε χώρα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας.

Διαπραγμάτευση για την τιμή των εμβολίων

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρει ότι «η διαπραγμάτευση της ΕΕ αφορά και την τιμή προμήθειας των εμβολίων. Η δε τελική τιμή κάθε εμβολίου είναι ενιαία για όλα τα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει στο κόστος κτήσης των εμβολίων, αφού χρηματοδοτεί, μέσω του ESI, την ανάπτυξη τους. Η χρηματοδότηση αυτή θεωρείται προκαταβολή των εμβολίων, που στην ουσία θα αγοράσουν τα κράτη-μέλη».

Εμβολιαστικό σχέδιο

Το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού ήδη εκπονείται, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντοζαμάνης, κατόπιν των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και άλλων αρμόδιων φορέων. Περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα μας όσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την καταχώρηση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο καθώς και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεγάλη βλάβη σε αγωγό νερού στην Επαρχιακή οδό Σερρών Ξηροτόπου - video

06/10/25 4:10 μμ

Μεγάλη βλάβη σε αγωγό νερού στην Επαρχιακή οδό Σερρών Ξηροτόπου – video

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η συγγραφέας Τζίλι Κούπερ

06/10/25 4:07 μμ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η συγγραφέας Τζίλι Κούπερ

Νέα ενημέρωση της ΔΕΥΑΣ για το πρόβλημα υδροδότησης σε περιοχή των Σερρών

06/10/25 3:51 μμ

Νέα ενημέρωση της ΔΕΥΑΣ για το πρόβλημα υδροδότησης σε περιοχή των Σερρών

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΚΕΤΑ-ΝΟΗΣΙΣ, με στόχο τη διάχυση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης

06/10/25 4:01 μμ

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΚΕΤΑ-ΝΟΗΣΙΣ, με στόχο τη διάχυση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης

Ο Φιν Γούλφχαρντ διασκευάζει βιογραφική ταινία για το συγκρότημα The Replacements

06/10/25 4:00 μμ

Ο Φιν Γούλφχαρντ διασκευάζει βιογραφική ταινία για το συγκρότημα The Replacements

Οι επιστήμονες Μπράνκοου, Ράμσντελ και Σακαγκούτσι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής

06/10/25 3:59 μμ

Οι επιστήμονες Μπράνκοου, Ράμσντελ και Σακαγκούτσι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής

Εκλέχτηκαν οι κοσμήτωρες και γραμματείς της Βουλής

06/10/25 3:58 μμ

Εκλέχτηκαν οι κοσμήτορες και γραμματείς της Βουλής

UNHCR: "Καταστροφικό σφάλμα" θα ήταν η υποχώρηση στις πιέσεις για αλλαγή των αρχών χορήγησης ασύλου, δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

06/10/25 3:57 μμ

UNHCR: “Καταστροφικό σφάλμα” η υποχώρηση στις πιέσεις για αλλαγή των αρχών χορήγησης ασύλου, δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Έκτη η εθνική γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γκόλμπολ

06/10/25 3:56 μμ

Έκτη η εθνική γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γκόλμπολ

Υπουργείο Υγείας: Τα αποτελέσματα δύο σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ - Αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας απο τους πολίτες και ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού

06/10/25 3:54 μμ

Υπουργείο Υγείας: Τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες και ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού

Αλ. Χαρίτσης: Χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή ενότητα και συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς απέναντι στην επέλαση της Δεξιάς

06/10/25 3:11 μμ

Αλ. Χαρίτσης: Χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή ενότητα και συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς απέναντι στην επέλαση της Δεξιάς

Σπάνια Lamborghini LM002 του 1987 πωλήθηκε 400.000 δολάρια σε δημοπρασία

06/10/25 3:09 μμ

Σπάνια Lamborghini LM002 του 1987 πωλήθηκε 400.000 δολάρια σε δημοπρασία