8.1 C
Serres

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για τις αντοχές του ΕΣΥ – Ζητούμενο η διατήρηση μείωσης των κρουσμάτων

Date:

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η χώρα μας σε ότι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών από τον κορονοϊό, ενώ για τρίτη φορά μέσα σε ένα 24ωρο ο αριθμός των νεκρών ήταν τριψήφιος.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 101 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 562. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 2.135 εκ των οποίων τα 401 εντοπίζονται στην Αττική και τα 607 στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει γονατίσει το σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία θυμίζουν πεδίο μάχης, οι ΜΕΘ στερεύουν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι -αν και αναμένεται μείωση των κρουσμάτων- τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι. Το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης, η οποία θα διατηρηθεί και που θα οδηγήσει σε μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η αναφορά κρουσμάτων κορονοϊού στο Αστυνομικό Μέγαρο του Αγρινίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν 33 αστυνομικοί θετικοί στο νέο ιό.

Δωρεάν έλεγχοι και rapid test του ΕΟΔΥ σε περιοχές της χώρας

Την ίδια ώρα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Οι συνολικά 6 δράσεις οργανώθηκαν σε κεντρικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία αστικών και επαρχιακών περιοχών 6 Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες να εξετασθούν δωρεάν για τον ιό SARS-CoV-2.

koronoios rapidtest e1606297313878

Συνολικά, διενεργήθηκαν 1.362 rapid test από τα οποία ανευρέθησαν 69 θετικά κρούσματα (5,06%). Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν σε 39 άνδρες και 30 γυναίκες.

Ο Δεκέμβριος πάντως είναι ο μήνας που θα σηματοδοτήσει πολλά για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο σχεδιασμός για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας πηγαίνει ημερολογιακά πιο πίσω.

«Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε φυσιολογικά μέχρι να έρθει το εμβόλιο»

Για την κρισιμότητα της κατάστασης μίλησαν στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, Mέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνοντας και οι δύο ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακή άρση του lockdown ώστε να συγκρατήσουμε την αυξητική πορεία των κρουσμάτων.






Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η ένταση της πανδημίας εξαρτάται από το ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν, και πρόσθεσε ότι είναι διαφορετικό το άνοιγμα της εστίασης και άλλο το άνοιγμα των κλαμπ όπου συνωστίζονται νέοι και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. «Αν υπάρξει πλήρη άρση του lockdown τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έρθει στη χώρα μας πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε φυσιολογικά μέχρι να έρθει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η κα Ανεμοδουρά από την πλευρά της ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία αλλά με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους μένουν σπίτι και έτσι δεν επιβαρύνουν τα νοσοκομεία. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει άρση του lockdown θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την κατάσταση και να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

«Εάν βγούμε από το lockdown με αφέλεια, θα ξαναγυρίσουμε εδώ»

Υπάρχει σχετική ισορροπία στα νοσοκομεία, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στις κλινικές ενώ στις ΜΕΘ έχουμε μεγάλη πίεση, τόνισε ο πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Καλομενίδης πρόσθεσε ότι είναι πολύ άσχημα τα πράγματα στην Βόρεια Ελλάδα. «Έγινε αυτό που δεν έπρεπε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι πλέον πολλοί νέοι άνθρωποι καταλήγουν σε κλινικές Covid, ο καθηγητής είπε ότι αυτό είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που η νοσηρότητα είναι αυξημένη και έτσι ένα μικρό ποσοστό νέων πρέπει να νοσηλευτεί.

Όσον αφορά το lockdown επεσήμανε ότι η άρση του θα πρέπει να γίνει σταδιακά, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής συνθήκη, ούτε κάποιο μέτρο που να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών. Διευκρίνισε δε ότι αν γίνει όπως έγινε το φθινόπωρο τότε θα ξαναγυρίσουμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Ο κ. Καλομενίδης δήλωσε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, γιατί προκαλούνται βλάβες στα παιδιά με την παραμονή τους μέσα στο σπίτι για μεγάλο διάστημα.

Πηγή: ΕΡΤ

ΥγείαΚορονοϊόςΚρίσιμες οι επόμενες μέρες για τις αντοχές του ΕΣΥ – Ζητούμενο η...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

H καθημερινή δραστηριότητα που μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσω θεραπείας σε...

Η δύναμη της οικογένειας στις δύσκολες στιγμές – Πώς να μιλήσετε στα παιδιά

Η περίοδος των εορτών, ενώ συχνά είναι γεμάτη χαρά,...

Μακιγιάζ: Αυτοπεποίθηση χωρίς… “παρενέργειες”

Στενή είναι η σχέση του μακιγιάζ και της ψυχολογίας,...

Έξι συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν μια θρόμβωση- Τι πρέπει να κάνετε

Τα συμπτώματα που έχει η φλεβική και η αρτηριακή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα