Βαρυχειμωνιά φέρνει ο Αζορικός αντικυκλώνας – Η πρόγνωση για τον καιρό από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

 

Advertisement

Με κακοκαιρία θα αποχαιρετήσουμε τον Νοέμβριο και θα υποδεχτούμε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρόγνωση για τον καιρό από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, καθώς ο Αζορικός Αντικυκλώνας φέρνει βαρυχειμωνιά στη γειτονιά μας.

Αναλυτικά η πρόγνωση για τον καιρό από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Ο Αζορικός αντικυκλώνας φέρνει βαρυχειμωνιά

«Με κακοκαιρία όπως όλα δείχνουν θα αποχαιρετήσουμε τον Νοέμβριο αλλά και θα υποδεχτούμε τον Δεκέμβριο μιας και μετά την κατάρρευση του “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστή ο οποίος ρύθμιζε την ατμοσφαιρική κυκλοφορία για αρκετές ημέρες πάνω από την Γηραιά ήπειρο, ανοίγει ο δρόμος για την μετατόπιση βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά της Ευρώπης προς τη χώρα μας.

Ο Αζορικός αντικυκλώνας και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του καιρού

Ο Αζορικός αντικυκλώνας είναι ένα στάσιμο πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο παρατηρείται πάνω από τις νήσους Αζόρες δυτικά της Πορτογαλίας και ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τον καιρό τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης. Από την θέση του εξαρτάται η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών αλλά και η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειότερα τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς τα νότια και κατ’ επέκταση και τη χώρα μας.

Advertisement

Στον πρώτο επισυναπτόμενο χάρτη μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτό το πεδίο υψηλών πιέσεων (Αζορικός αντικυκλώνας), όπως επίσης και τα βαρομετρικά χαμηλά που από την δυτική Μεσόγειο αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας.
Καθώς ο Αζορικός αντικυκλώνας αναμένεται να εμφανίσει μια έξαρση προς τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης, θα αναγκάσει τα βαρομετρικά χαμηλά από τη δυτική Μεσόγειο να κινηθούν προς τη χώρα μας ενώ από την άλλη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (δεύτερος και τρίτος επισυναπτόμενος χάρτης).

Σύγκρουση αερίων μαζών πάνω από την Ελλάδα

Η όλη εξέλιξη που αναλύουμε παραπάνω, θα έχει ως αποτέλεσμα την σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά πάνω από τη χώρα μας. Από τη μία θα έχουμε θερμές και υγρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βαρομετρικά χαμηλά στην Μεσόγειο και από την άλλη πολύ πιο ψυχρές και πολύ πιο ξηρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα δημιουργήσει σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ ισχυρούς ανέμους ακόμη και τα χιόνια που πιθανόν να μην αφορούν μόνο ορεινές περιοχές αλλά και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου με έμφαση τη βόρεια Ελλάδα.

«Φως στο τούνελ» τις επόμενες ημέρες

Το επόμενο 48ωρο θα μπορέσουμε να έχουμε πιο λεπτομερή στοιχεία για το ποιες περιοχές θα χτυπηθούν από αυτά τα κύματα κακοκαιρίας. Αυτό το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε και για το οποίο να προετοιμαστούμε ο καθένας από την μεριά του στο μέτρο του δυνατού, είναι ότι ανοίγεται μπροστά μας ένα διάστημα με κακοκαιρίες (από Κυριακή και μετά) που ίσως φέρουν και προβλήματα. Δίνουμε την απαιτούμενη βαρύτητα στα δελτία καιρού όπου συνεχώς θα εμπλουτίζονται και με νεότερα στοιχεία γι’ αυτή την εξέλιξη».


πηγή ethnos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video