Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς χριστουγεννιάτικες γιορτές δίνει στη δημοσιότητα η πυροσβεστική υπηρεσία, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τον εορταστικό στολισμό.  Advertisement  Αναλυτικά, οι οδηγίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς χριστουγεννιάτικες γιορτές δίνει στη δημοσιότητα η πυροσβεστική υπηρεσία, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τον εορταστικό στολισμό.

 

 Αναλυτικά, οι οδηγίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να αποτραπεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς:

Φωτιστικά

  • -Χρησιμοποιείτε πάντα φωτιστικά και διακοσμητικά προϊόντα που φέρουν πιστοποίηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • -Επιθεωρείτε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά σας για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών.

  • -Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς κάποια είναι κατασκευασμένα για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, αλλά όχι και για τα δύο.

  • -Αν σκοπεύετε να στολίσετε με φωτιστικά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, να το κάνετε πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας για να μπορείτε να βλέπετε τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα μην τα ανάψετε, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά.

  • -Ελέγξτε τα volt των φωτιστικών με αυτά της πρίζας καθώς και σημάνσεις του ΕΛΟΤ για βεβαίωση ελέγχου από αρμόδιο εργαστήριο.

  • -Μην αφήνετε τα φωτιστικά να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά όπως χαρτιά ή υφάσματα κ.α.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

  • -Το χριστουγεννιάτικο δέντρο τοποθετήστε το κάπου που να σας ικανοποιεί σαν θέση, αλλά θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες και να έχει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ότι αφορά την στήριξη του και να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου σας ή να φράσει εξόδους του σπιτιού.

  • -Αν στολίσετε «φυσικό» δέντρο προσέξτε να μην είναι ξεραμένο και προσπαθήστε να το διατηρείτε υγρό με συχνό πότισμα.

    -Εάν αγοράσετε τεχνητό δέντρο, βεβαιωθείτε πως φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

  • -Τα παιδιά μαγεύονται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνετε να παίζουν χωρίς επιτήρηση κάτω από αυτό. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά. Για να αποφύγετε ανατροπές ή τραυματισμούς, μπορείτε να κόψετε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσετε στο ταβάνι με πετονιά.

  • -Αποσυνδέετε πάντα τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο.

Κεριά

  • -Αν ανάβετε κεριά στο χώρο σας, πρέπει πάντα να τα τοποθετείτε σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά), να τα έχετε σε απόσταση από κουρτίνες και ποτέ μην τα αφήνετε αναμμένα όταν φεύγετε. Κράτησε τα μακριά από χώρους που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.

  • -Μην τα τοποθετείτε κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες και αφήστε 10 cm τουλάχιστον απόσταση μεταξύ δύο κεριών.

  • -Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αναμμένα κεριά για να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, και βεβαιωθείτε ότι κάθε αναμμένο κερί στο χώρο είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευλογιά προβάτων: Πάνω από 472 χιλ. οι απώλειες ζώων - Στις πρώτες θέσεις κρουσμάτων ο νομός Σερρών - video

23/01/26 9:27 μμ

Ευλογιά προβάτων: Πάνω από 472 χιλ. οι απώλειες ζώων – Στις πρώτες θέσεις κρουσμάτων ο νομός Σερρών – video

Στ. Αγγελούδης: Τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα το Μουσείο Ολοκαυτώματος

23/01/26 9:24 μμ

Στ. Αγγελούδης: Τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ασυδοσία: Το κυνήγι της περιουσίας - Όταν τα funds παίζουν μόνα τους, οι Έλληνες δανειολήπτες χάνουν, κερδίζουν οι τράπεζες - video

23/01/26 9:17 μμ

Ασυδοσία: Το κυνήγι της περιουσίας – Όταν τα funds παίζουν μόνα τους, οι Έλληνες δανειολήπτες χάνουν, κερδίζουν οι τράπεζες – video

ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ: Ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής και ριπών ανέμου σε πολλές περιοχές της Αττικής από την πρόσφατη κακοκαιρία

23/01/26 9:11 μμ

ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ: Ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής και ριπών ανέμου σε πολλές περιοχές της Αττικής από την πρόσφατη κακοκαιρία

Βιβλίο με το τελευταίο γραπτό κείμενο του Χέμινγουεϊ παραδόθηκε στο Μουσείο Νόμπελ

23/01/26 9:04 μμ

Βιβλίο με το τελευταίο γραπτό κείμενο του Χέμινγουεϊ παραδόθηκε στο Μουσείο Νόμπελ

Δήμος Σερρών: Εκδήλωση για την αποτελεσματική επικοινωνία,τις τεχνικές διαπραγματεύσεις και τη διαχείριση θυμού

23/01/26 8:58 μμ

Δήμος Σερρών: Εκδήλωση για την αποτελεσματική επικοινωνία, τις τεχνικές διαπραγματεύσεις και τη διαχείριση θυμού

Επιστήμονες επινοούν καινοτόμο τρόπο για την παρακολούθηση των διαστημικών σκουπιδιών

23/01/26 8:56 μμ

Επιστήμονες επινοούν καινοτόμο τρόπο για την παρακολούθηση των διαστημικών σκουπιδιών

ΔΕΗ: Ιδρυτικό μέλος στη διεθνή «Συμμαχία για τις Βιώσιμες Προμήθειες» του U.N. Global Compact

23/01/26 8:53 μμ

ΔΕΗ: Ιδρυτικό μέλος στη διεθνή «Συμμαχία για τις Βιώσιμες Προμήθειες» του U.N. Global Compact

Νάουσα: Μέσα στον Απρίλιο η έναρξη κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου

23/01/26 8:47 μμ

Νάουσα: Μέσα στον Απρίλιο η έναρξη κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου

Παπασταύρου: Η Ελλάδα συνιστά έναν σταθερό, ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης

23/01/26 8:46 μμ

Στ.Παπασταύρου: Η Ελλάδα συνιστά έναν σταθερό, ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Ηράκλειο: Εξοπλισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής σε δημοτικά σχολεία

23/01/26 8:42 μμ

Ηράκλειο: Εξοπλισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής σε δημοτικά σχολεία

Προθεσμία έως 31 Ιανουαρίου για τροποποιήσεις στο Ε9 - Video

23/01/26 8:49 μμ

Προθεσμία έως 31 Ιανουαρίου για τροποποιήσεις στο Ε9 – Video