Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Γιατί "κόπηκε" από τα 800 στα 534 ευρώ - Ποιους αφορά

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε -σε τηλεοπτική του εμφάνιση στις αρχές του περασμένου μήνα- να εννοηθεί πως σε περίπτωση παράτασης του lockdown και μετά τον Νοέμβριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους υπαλλήλους σε αναστολή θα υπολογιζόταν με βάση τα 800 ευρώ, εντούτοις η τελική απόφαση προέβλεπε το… «ψαλίδισμά» της.

 

Advertisement

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

 

Έτσι, από τα 800 ευρώ του Νοεμβρίου η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα περιοριστεί για τον Δεκέμβριο στα 534 ευρώ, θα υπολογίζεται δηλαδή με 17,8 ευρώ την ημέρα αντί για 26,6 ευρώ όπως τον προηγούμενο μήνα. Γιατί όμως το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να «ψαλιδίσει» την αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για τον Δεκέμβριο; Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες -στα τέλη Νοεμβρίου- από τον κρατικό κορβανά χρειάστηκε να βγουν σχεδόν 800 εκατ. ευρώ παραπάνω από όσα είχαν προϋπολογιστεί για να καλυφθούν τα αιτήματα για Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «μοίρασε» 25 εκατ. ως Δώρο Πάσχα σε περίπου 104.000 δικαιούχους – συνταξιούχους, οι οποίοι δεν το έλαβαν τον Μάιο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν είχε εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.

Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστούν τα ποσά που διατέθηκαν για τις αναστολές Δεκεμβρίου μόνον σε υπαλλήλους κλειστών επιχειρήσεων (περίπου 204 εκατ. ευρώ) ή για την εξόφληση συντάξεων, των αναδρομικών και των επιδομάτων.

 

Ίσως δεν ήταν τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης χτύπησε «καμπανάκι» προειδοποιώντας ότι «μας περιμένουν έξι δύσκολοι μήνες» τονίζοντας ταυτόχρονα πως «κάθε ευρώ που σήμερα δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι».

Τι να προσέξουν οι υπάλληλοι σε αναστολή

 

Αποζημίωση 534 ευρώ ή 17,8 ευρώ/ημέρα θα λάβουν λοιπόν για τον μήνα Δεκέμβριο όσοι υπάλληλοι τεθούν σε αναστολή σύμβασης. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούν τα εξής:

 

Advertisement
MEGA

Α. Εφόσον τεθούν σε αναστολή, επί της ουσίας «παγώνει» η σύμβασή τους και για το διάστημα αυτό ο εργοδότης δεν τους καταβάλλει μισθό. Αντί για μισθό λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Κράτος. Δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους για όσο παραμένει «παγωμένη» η σύμβαση και ο εργοδότης δεν μπορεί να τους απολύσει μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής της σύμβασης για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

Β. Υπάλληλοι που ανήκουν στο δυναμικό επιχειρήσεων οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή τον Νοέμβριο και θα παραμείνουν κλειστές έως τις 7 Δεκεμβρίου, δεν χρειάζεται να επανυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Ο εργοδότης είναι εκείνος που θα επανυποβάλει τις δηλώσεις αναστολών.

 

Γ. Ο υπάλληλος κλειστής επιχείρησης που θα τεθεί εκ νέου σε αναστολή, για το διάστημα έως τις 7 Δεκεμβρίου θα λάβει 124,6 ευρώ. Βεβαίως εάν παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα θα προστίθεται για κάθε επιπλέον ημέρα αναστολής το ποσό των 17,8 ευρώ.

Δ. «Κουτσουρεμένο» θα είναι το Δώρο των Χριστουγέννων για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστολή το προηγούμενο διάστημα: Μάλιστα η καταβολή του για τους υπαλλήλους που «πάγωσε» η σύμβασή τους θα γίνει «σπαστά» με δύο πληρωμές! Μία από τον εργοδότη και μία από το κράτος.

Για παράδειγμα εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο έως και Ιούλιο και έχει μεικτό μισθό 1.200 ευρώ θα λάβει 773 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το Κράτος, σύνολο δηλαδή 979 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το ποσό που χορηγεί ως Δώρο το Κράτος υπολογίζεται επί του ύψους της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, δηλ. επί των 534 ευρώ για τους μήνες από Μάιο έως Οκτώβριο και των 800 ευρώ για τον Νοέμβριο.

 

Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

04/08/25 10:30 μμ

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

04/08/25 10:22 μμ

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

04/08/25 10:17 μμ

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

04/08/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

04/08/25 9:57 μμ

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

04/08/25 9:58 μμ

Ανάσα δροσιάς από Τετάρτη στη χώρα – Η πρόγνωση του Κολυδά για μελτέμια στο Αιγαίο

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

04/08/25 9:37 μμ

Η παλιά γέφυρα του Ευρίπου: Από το δίδυμο έργο του Όθωνα, στη μεταλλική κατασκευή του 1963 που στέκει πάνω από τα παλιρροϊκά ρεύματα της Χαλκίδας

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

04/08/25 9:32 μμ

Χατζηβασιλείου: Δύο νέα οχήματα ενισχύουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

04/08/25 9:45 μμ

Youtube: Απαγορεύτηκε για τους εφήβους στην Αυστραλία

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα

04/08/25 9:20 μμ

Θάνος Πλεύρης: Αν απορριφθεί το άσυλό σου, θα πας φυλακή για πέντε χρόνια και θα βρίσκεσαι εκτός της Ε.Ε. για τα επόμενα δέκα