Κορονοϊός: Οι ημερομηνίες που ανοίγουν βιβλιοπωλεία, μαγαζιά και κομμωτήρια

Advertisement

Τελευταία Νέα

Αυτά είναι τα πιθανά στοιχεία που προκύπτουν από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχει η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown

Με αργά και σταδιακά βήματα ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, η αγορά παρά την παράταση του lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η αρχή θα γίνει με τα αμιγώς εποχικά καταστήματα πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, που πρώτο αποκάλυψε το ethnos.gr αρκετές ώρες πριν από την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Advertisement

Η επανεκκίνηση της αγοράς θα συνεχιστεί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Ακολούθως, όπως είχε αποκαλύψει στο «ethnos.gr» ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ρολά θα σηκώσουν τα καταστήματα πώλησης παιχνιδιών και βιβλιοπωλεία.

Αναλυτικά ο προγραμματισμός, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από την κυβέρνηση είναι οι εξής:

 

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα. Διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά τα 110 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη και ανοίγουν μόνο αυτήν την εποχή. Παράλληλα από την ίδια ημέρα θα επιτραπεί και η πώληση χρστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ τόσο για να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όσο – και κυρίως – για να μειωθούν ενδεχόμενα φαινόμενα συνωστισμού και να μην κατευθυνθεί το σύνολο των καταναλωτών σε 110 καταστήματα.

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

 

Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και – εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό – το μικρό λιανεμπόριο που σχετίζεται με τις γιορτές (είδη δώρων, κάβες και ίσως και εμπορικά καταστήματα με είδη ρουχισμού και υπόδησης). Στόχος είναι να «καλυφθούν» κατά προτεραιότητα όλες εκείνες οι εμπορικές δραστηριότητες που την περίοδο των εορτών κάνουν έως το 30% – 40% του ετήσιου τζίρου τους. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία θα επιτρέπουν αυτό το άνοιγμα.

Advertisement
Babis

Με τα έως τώρα δεδομένα, τα εμπορικά κέντρα φαίνεται ότι θα παραμείνουν κλειστά αν και υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, η οποία, πάντως, δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

 

Εξυπακούεται ότι για την είσοδο στα καταστήματα θα εξακολουθήσει να ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 2 μέτρων και βεβαίως η χρήση μάσκας προστασίας, η οποία άλλωστε είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Η έξοδος για τις χριστουγεννιάτικες αγορές θα γίνεται με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 13033 με τον κωδικό 2.

Σε επίπεδο ωραρίου, το πιθανότερο σενάριο είναι όσα καταστήματα ανοίξουν στις 8 ή 9 το πρωί, να κλείνουν στις 8 το βράδυ ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος της επιστροφής στα σπίτια τους σε πελάτες και εργαζομένους δεδομένου ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21:00 θα συνεχίσει να ισχύει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως παρά τα όσα γράφτηκαν, πιθανότατα δε θα εφαρμοστεί η μέθοδος των αγορών με click away ή pick & collect. Η συγκεκριμένη μέθοδος προϋποθέτει ότι η παραγγελία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα πληρώνεται με κάρτα και ο πελάτης θα πηγαίνει με ραντεβού στο σημείο παραλαβής των αντικειμένων που αγόρασε. Ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί αν σκεφτεί κανείς ότι τη δυνατότητα αυτή θα είχαν μόνο 7.000 καταστήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του συνωστισμού στα σημεία παραλαβής.

 

Το ενδεχόμενο συνωστισμού στα πρώτα καταστήματα που θα ανοίξουν, αυτά με τα εποχικά είδη, σχολίασε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Εκτιμώ ότι δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις ουρές δεδομένου ότι θα είναι ανοιχτά 110 καταστήματα για να εξυπηρετήσουν το σύνολο των πολιτών. Το ότι επετράπη και στα σούπερ μάρκετ η πώληση εποχικών ειδών σαφώς θα βοηθήσει την κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι δε θα την επιλύσει. Αρα – υπό την προυπόθεση πάντα ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα το επιτρέψει – νομίζω ότι στη συνέχεια θα ανοίξουν και ορισμένα άλλα καταστήματα που σχετίζονται με τα δώρα και τις αγορές των Χριστουγέννων ώστε να μοιραστεί ο κόσμος».

 

Πηγή ethnos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αικ.Τζιούρα: "Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες"

04/08/25 8:53 μμ

Αικ.Τζιούρα: “Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες”

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι - video

04/08/25 8:48 μμ

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι – video

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών

04/08/25 8:37 μμ

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών

Ν. Κεραμέως: Εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών

04/08/25 8:31 μμ

Ν. Κεραμέως: Εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών

Συνελήφθη οδηγός ΙΧ που παρέσυρε πεζή στον Σταυρό

04/08/25 8:27 μμ

Συνελήφθη οδηγός ΙΧ που παρέσυρε πεζή στον Σταυρό

Η ντομάτα της Σπηλιάς Κισσάβου

04/08/25 8:24 μμ

Η ντομάτα της Σπηλιάς Κισσάβου

Σέρρες: Νέα άφιξη μεταναστών στο Κλειδί - Ομαλή η μεταγωγή τους - video

04/08/25 8:24 μμ

Σέρρες: Νέα άφιξη μεταναστών στο Κλειδί – Ομαλή η μεταγωγή τους – video

Σέρρες: Ασφαλτοστρώνεται η Μεγάλου Αλεξάνδρου - Ποιοι δρόμοι ακολουθούν -video

04/08/25 8:06 μμ

Σέρρες: Ασφαλτοστρώνεται η Μεγάλου Αλεξάνδρου – Ποιοι δρόμοι ακολουθούν -video

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

04/08/25 5:55 μμ

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

04/08/25 6:59 μμ

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

04/08/25 5:42 μμ

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας

04/08/25 5:36 μμ

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας