Τι πραγματικά συμβαίνει με το πρόγραμμα των F-35 στην Ελλάδα
Date:
Τις τελευταίες εβδομάδες, πληθώρα πληροφοριών, επιμένουν ως προς το θέμα της απόκτησης των υπερσύγχρονων αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.
Παρότι στο enikos.gr έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα, περιμέναμε να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα, ώστε να υπάρχει μία πλήρως τεκμηριωμένη παράθεση των δεδομένων, που να οδηγούν και σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Και τα στοιχεία του ρεπορτάζ λένε ότι F-35 το 2021 δεν πρόκειται να δούμε με ελληνικά χρώματα.
Το ΓΕΕΘΑ επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε μες στις επόμενες ημέρες να είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή από την πολιτική ηγεσία, για την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale αλλά και τον εκσυγχρονισμό των 38 F-16 Block50, που έχουν έδρα την 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο.Το κόστος εκσυγχρονισμού των επιπλέον 38 F-16 σε Block 52, με απάρτια από τα 84 F-16, που θα αναβαθμιστούν σε Viper, θα κοστίσει έως 700 εκατ. ευρώ και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσουν ένα σύνολο 122 πανίσχυρων F-16, που θα πλαισιώνονται από τα 30 μη αναβαθμισμένα Block 30 του τύπου, τα 18 Rafale, τα 24 Mirage 2000-5 και τα 36 βομβαρδιστικά Phantom F-4.
Με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 ουσιαστικά ακόμη να μην έχει μπει σε ροή και τα Rafale να είναι σε καθεστώς αναμονής, η οποιαδήποτε συζήτηση για την απόκτηση F-35 θεωρείται από τις ΗΠΑ εξαιρετικά πρώιμη.
«Δεν είναι η απόκτηση μόνο των μαχητικών – που θεωρητικά είναι το πιο «εύκολο» κομμάτι, όσο οι υποδομές που χρειάζονται ώστε το αεροσκάφος να μπορέσει να εισέλθει σε υπηρεσία. Κι αυτή τη στιγμή, με την αναβάθμιση των F-16, που στην έκδοση Viper είναι ένα εντελώς νέο αεροσκάφος και την έλευση των Rafale, η ΠΑ δεν θα αντέξει την ταυτόχρονη είσοδο και τρίτου – νέου τύπου μαχητικού» εξηγεί στο enikos.gr αξιωματούχος της ΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι πρώτα πρέπει να ξεκινήσει το πρόγραμμα του Viper και από το 2025 κι έπειτα η χώρα να μπει στην τροχιά του μαχητικού 5ης γενιάς.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπάρχει έντονη ενόχληση από την αμερικανική πλευρά για τον «άκομψο τρόπο» με τον οποίο έφτασε τελικά αυτή η επιστολή, την οποία υπογράφει ο διευθυντής της ΓΔΑΕΕ.
Η επιστολή δεν έχει συνταχθεί βάσει των πρωτοκόλλων ενώ παρακάμφθηκε το ODC (Office of Defense Cooperation – Γραφείο Στρατιωτικής Συνεργασίας) της Πρεσβείας στην Αθήνα. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν ως προτεραιότητα το ναυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Για τους παραπάνω λόγους ήρθε η διπλωματική δήλωση του Τζέφρι Πάιατ ότι “η διαδικασία απόκτησης F-35 θα είναι πολυετής”.
Πηγή enikos.gr