12.5 C
Serres

Μητσοτάκης: “Pacta sunt servanda” –”Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”

Date:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, όπου θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως αυτές είχαν αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτρωβρίου. “Pacta sunt servanda” – Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του τονίζοντας με έμφαση πως το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία της Ε.Ε.. Πληροφορίες από το Reuters για κυρώσεις σε πρόσωπα και όχι συνολικά στην Τουρκία

Σαφές ήταν το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού σχετικά με τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τις αποφάσεις για την Τουρκία και τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα της στην Αν. Μεσόγειο, την ώρα που πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδει το Reuters που επικαλείται το προσχέδιο της Συνόδους, κάνουν λόγο για επιβολή κυρώσεων κατά Τούρκων υπηκόων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», Pacta sunt servanda”

ήταν η ακριβής διατύπωσή του παραπέμποντας στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τον Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αποφάσεις που παρέπεμπαν σε αυτή τη Σύνοδο προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, στην περίπτωση που συνέχιζε τις προκλήσεις και την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός έθεσε θέμα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας πως «Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου».

Για να προσθέσει ότι: «Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσεi»

Στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με το Ταμειο Ανάκαμψης και το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας σημειώνοντας πως ο ίδιος εκτιμά ότι «ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα»

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης,τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν»

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ την Τετάρτη, τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

«Είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.
Eπανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Τέλος έθεσε εκ νέου θέματα να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη-μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Τι αναφέρει το Reuters

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο το προσχέδιο της Συνόδου αναφέρει ότι το Συμβούλιο ετοιμάζεται να περιορίσει τη δράση του σε ατομικές κυρώσεις και αναμένεται να τονίζει πως «Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις, κλιμακώνοντας τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ» παραπέμποντας επί της ουσίας στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου.

Πάντως το προσχέδιο δεν αναφέρει ποιές εταιρείες και ποιους πολίτες θα αφορούν οι κυρώσει αλλά θα τιμωρηθούν για συμμετοχή «μη εξουσιοδοτημένη γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου».






Η στάση Μακρόν, και οι δηλώσεις Μισέλη και Ντε Κρόο

Σύμμαχος στην προσπάθεια της Ελλάδας και της Κύπρου ο Εμ. Μακρόν.

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για ξεκάθαρη θέση της Γαλλίας υπογραμμίζοντας πως «θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο σύνολο της περιοχής, που σημαίνει Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή».

Η εκτίμηση της ΕΕ για την Τουρκία δεν είναι θετική, σημείωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

«Θα προσεγγίσουμε την σχέση μας με την Τουρκία και να δούμε με ποιον τρόπο με ενότητα μπορούμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπέρ της «δυνατότητας στοχευμένων κυρώσεων» στην Άγκυρα τάσσεται ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, σύμφωνα με την εφημερίδα Nieuwsblad. «Το Βέλγιο υποστηρίζει πάντα μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, για διάλογο σχετικά με τις στρατηγικές προκλήσεις και την συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Ντε Κρόο την Τετάρτη στη συμβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος Αξιωματούχος έκανε λόγο για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της Συνόδου Κορυφής εκφράζοντας την «απογοήτευση» της ΕΕ για τη στάση της Άγκυρας και υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο να βρεθεί συμφωνία» καθώς υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις».

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων της Τουρκίας στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις.

Η Τουρκία, οι σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βrexit και οι κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου, ενώ κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες τίμησαν τη μνήμη του Ζισκάρ Ντ’Εστέν.

πηγή ΕΡΤ

ΠολιτικήΜητσοτάκης: “Pacta sunt servanda” –"Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται"

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στις λεπτομέρειες που αφορούν τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Εκλογές στις ΗΠΑ, ΕΕ, Μεσανατολικό και μεταναστευτικό στο επίκεντρο συζήτησης Μητσοτάκη- Μπρυκνέρ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Γάλλο συγγραφέα...

Δημιουργούμε τις συνθήκες για βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών μας

«Ως υπουργείο Τουρισμού αφουγκραζόμαστε και καταγράφουμε τις ανάγκες της...

Θεοδώρα Τζάκρη: Θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάρω και άλλους μαζί μου

Για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα