Αρκετοί ήταν εκείνοι που στην αρχή της πανδημίας υποστήριζαν ότι η covid-19 είναι “μια γριπούλα”, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως δεν είναι. Σύμφωνα με γαλλική έρευνα, εξαιτίας του κορονοϊού έχει πεθάνει τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων στα νοσοκομεία σε σχέση με αυτόν που πεθαίνει από την εποχική γρίπη.

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine, βασίζεται στα δεδομένα περισσότερων από 135.000 Γάλλων ασθενών, εκ των οποίων 89.530 που νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2020 και 45.819 που νοσηλεύθηκαν με γρίπη από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Φεβρουάριο του 2019.

Advertisement

Το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με covid-19 ήταν τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των ασθενών που είχαν γρίπη:

16,9% για την πρώτη ομάδα (περισσότεροι από 15.000 θάνατοι) έναντι 5,8% για τη δεύτερη ομάδα (περισσότεροι από 2.600 θάνατοι). “Η έρευνά μας είναι η ευρύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για να συγκρίνει τις δύο ασθένειες και επιβεβαιώνει ότι η covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από τη γρίπη”, σχολίασε σε ανακοίνωσή της μία από τις συντάκτριες της έρευνας, η δρ Κατρίν Καντέν, ερευνήτρια στο Insem.

“Το γεγονός ότι το ποσοστό θνητότητας της covid-19 είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό γνωρίζοντας ότι η γρίπη τον χειμώνα 2018-2019 ήταν η χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών στη Γαλλία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών”, πρόσθεσε.

Advertisement

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19 είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδες αυξημένης ή εντατικής φροντίδας: το 16,3% εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθεί, έναντι 10,8% για τους ασθενείς με γρίπη.

Επιπλέον οι ασθενείς με covid-19 χρειάστηκε να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη, 15 ημέρες έναντι 8.

Ωστόσο ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύθηκαν με κορονοϊό ήταν μικρότερος σε σχέση με αυτών που νοσηλεύθηκαν με γρίπη, 1,4% του συνόλου των ασθενών σε σχέση με 19,5%. Στη διάρκεια των περιόδων που εξέτασαν οι ερευνητές κατέγραψαν τρεις θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών από κορονοϊό και 13 από γρίπη.

Πηγή: ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα