Date:
«Εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού είναι οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι και αυτό επιβεβαιώνεται και στη Δυτική Αττική», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σε σημερινή του παρέμβαση στην ΕΡΤ1 και δήλωσε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρές καταγγελίες συνδικάτων για κρούσματα σε χώρους δουλειάς και πως αντί για μέτρα και ελέγχους υπήρξαν εκβιασμοί και απειλές απόλυσης».
Όπως τόνισε «η κυβέρνηση έχει σημαντικές ευθύνες διότι δεν αναβάθμισε το δημόσιο σύστημα Υγείας που ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ υποβαθμισμένο και ταυτόχρονα προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη λογική “κόστους-οφέλους” και στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».
Επισήμανε οτι υπάρχουν «πολύ σοβαρές καταγγελίες συνδικάτων για κρούσματα σε χώρους δουλειάς και πως αντί για μέτρα και ελέγχους υπήρξαν εκβιασμοί και απειλές απόλυσης».
Πρόσθεσε ότι «αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, να ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό και να επιβάλει στους επιχειρηματικούς ομίλους να πάρουν μέτρα προστασίας και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας κρύβεται πίσω από τα ευρήματα για να προχωρήσει σε ένα ακόμα πιο σκληρό lockdown στο όνομα της ατομικής ευθύνης».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στο πως διαχειρίζεται την κρίση, αλλά και την πανδημία, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και από την άποψη αυτή τα νέα lockdown, η νέα αυστηρότερη πολιτική στα ζητήματα της υγείας σχετίζονται με το ότι τα δημόσια συστήματα Υγείας συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, λόγω της εμπορευματοποίησης της Υγείας βρίσκονταν στα όρια τους πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία και κατέρρευσαν όταν ξέσπασε η πανδημία».
«Αυτό δημιουργεί πρόσθετα ζητήματα στην οικονομική κρίση και στη διαχείρισή της. Η κυβέρνηση μέσα απο την πολιτική αυτή, όπως εφαρμόζεται συνολικότερα στην ΕΕ με την επεκτατική πολιτική, προσπαθεί αφενός μεν να βάλει ένα δίχτυ ασφαλείας για να μην καταρρεύσει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, παρόλα αυτά έχουν τεράστιες απώλειες οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχομεσαία αγροτιά που δεν αναπληρώνονται από τα κυβερνητικά μέτρα», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσα από τη διαδικασία αυτή να στηρίξει με ζεστό χρήμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προωθώντας ταυτόχρονα αντεργατικά μέτρα».
«Αξιοποιεί δηλαδή την πανδημία για να υλοποιήσει μια σειρά αντεργατικά μέτρα, τα οποία διαμορφώνουν τις συνθήκες αναπαραγωγής μιας πολύ φθηνής εργατικής δύναμης χωρίς δικαιώματα και ταυτόχρονα επιδιώκουν να συγκεντρώσουν την οικονομική δραστηριότητα σε όλο και λιγότερες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «τα λουκέτα το επόμενο διάστημα, όπως οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί φορείς εκτιμούν, θα ξεπεράσουν τις 200.000 αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και μικρών εμπόρων».
«Γι’ αυτό το ΚΚΕ τονίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στο όνομα της αναζωογόνησης της οικονομίας θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και αυτή η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης», είπε.
«Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν ημερομηνία λήξης είναι οι εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα που πρέπει να αποκρούσει και να απαντήσει στην κυβερνητική πολιτική διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του» υπογράμμισε, καταλήγοντας στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Πηγή dikaiologitika.gr