Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την ασφάλειά του μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ το πρωί της Τετάρτης  (23/12) ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

 

Advertisement

«Η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος από το να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο».

«Για το εμβόλιο του κορονοϊού οι μόνες κατηγορίες που δεν έχουμε μελέτες ικανές για να συστήσουμε τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από κει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», δήλωσε ο καθηγητής

Αναφερόμενος στις αλλεργίες, τόνισε ότι υπάρχει οδηγία ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν εμφανίσει εντονότατες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν.

Advertisement
Family Kitchen

Αναφορικά με τον στόχο που που έχει θέσει η πολιτεία για τον εμβολιασμό που αγγίζει το 60%-70% του πληθυσμού. ο καθηγητής Παθολογίας υπογράμμισε ότι είναι εφικτός, ωστόσο απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. «Αυτή τη στιγμή απ’ ότι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία ότι ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού και φυσικά των υγειονομικών, πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στην επιφυλακτικότητα των υγειονομικών για το εμβόλιο, ανέφερε ότι δεν τον εκπλήσσει, καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβαινε τόσα χρόνια με το εμβόλιο για τη γρίπη. «Η συμμόρφωση και η συμμετοχή των υγειονομικών δεν ήταν η προσδοκώμενη, ήταν ακόμα και κάτω από 20%. Ωστόσο με τα χρόνια η συμμετοχή αυξήθηκε αφού διαπιστώθηκε η ασφάλεια και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Επομένως το ποσοστό αυτό που κυμαίνεται από 40%-60% ανά νοσοκομείο είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό για αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν όλοι.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία στα μεγάλα νοσοκομεία και στα μικρά και στα κέντρα υγείας, αν δεν εμβολιαστούμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά να προστατεύσουμε και τους ασθενείς μας. Είναι καθήκον μας να εμβολιαστούμε», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία και στο πλαίσιο αυτό «θα εξετάσουμε τα δεδομένα για να δούμε αν μπορεί να γίνει στις 7-8 Ιανουαρίου».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, o κυβερνήτης του Apollo 13

09/08/25 8:34 μμ

Πέθανε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, o κυβερνήτης του Apollo 13

Κρουαζιέρα με σούπερ γιοτ πραγματοποιεί στην Ελλάδα η βασίλισσα Καμίλα

09/08/25 8:31 μμ

Κρουαζιέρα με σούπερ γιοτ πραγματοποιεί στην Ελλάδα η βασίλισσα Καμίλα

Παραλία Οφρυνίου: Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος

09/08/25 8:20 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος

Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς προβάτων στο Βαλτοτόπι

09/08/25 8:12 μμ

Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς προβάτων στο Βαλτοτόπι

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

09/08/25 8:09 μμ

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

«Κολοκυθοαντάμωμα Βιταστιανών» στην Κρηνίδα Σερρών

09/08/25 8:07 μμ

«Κολοκυθοαντάμωμα Βιταστιανών» σήμερα στην Κρηνίδα Σερρών

Σέρρες – Διακοπή υδροδότησης τη Δευτέρα σε τμήμα της πόλης

09/08/25 7:59 μμ

ΔΕΥΑΣ – Διακοπή υδροδότησης τη Δευτέρα 11 Αυγούστου σε τμήμα της πόλης

ΝΟΔΕ Σερρών: Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά

09/08/25 7:54 μμ

ΝΟΔΕ Σερρών: Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά

Συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στις 15/8 στην Αλάσκα - Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε τη γη στους κατακτητές

09/08/25 7:46 μμ

Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στις 15/8 στην Αλάσκα – Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε τη γη στους κατακτητές

38χρονος Έλληνας υποχρέωνε ανήλικη στη Βουλγαρία να κακοποιεί σεξουαλικά την αδελφή της

09/08/25 7:40 μμ

38χρονος Έλληνας υποχρέωνε ανήλικη στη Βουλγαρία να κακοποιεί σεξουαλικά την αδελφή της

Σ. Ζαχαράκη: Εξοπλίζουμε με 10.000 απινιδωτές τα σχολεία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας

09/08/25 7:35 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Εξοπλίζουμε με 10.000 απινιδωτές τα σχολεία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

09/08/25 7:30 μμ

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη