Να τιθασεύσουμε την πανδημία και να κερδίσουμε τη μάχη της ζωής, έτσι ώστε, βγαίνοντας από αυτή την περιπέτεια, να αντιμετωπίσουμε με έναν πιο δίκαιο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Να τιθασεύσουμε την πανδημία και να κερδίσουμε τη μάχη της ζωής, έτσι ώστε, βγαίνοντας από αυτή την περιπέτεια, να αντιμετωπίσουμε με έναν πιο δίκαιο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε, ευχήθηκε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο newsique, τόνισε ότι η προσπάθεια ώστε οι πολίτες και η κοινωνία να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους είναι ένα διαρκές στοίχημα, που τίθεται με νέους όρους μετά την εμπειρία της τρέχουσας πανδημίας. Συνδέεται άμεσα, όπως είπε, με το θέμα των ανισοτήτων οι οποίες διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον κίνδυνο ενός ακόμα μεγαλύτερου εκτροχιασμού, αν δεν αλλάξουν οι κυρίαρχες στρατηγικές.


Ακουμπά ευθέως, πρόσθεσε, τα θέματα της δημοκρατίας και των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων. «Ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος, σε όλα τα επίπεδα, όταν θα ξεμπερδέψουμε από αυτή την υπόθεση. Μπροστά μας έχουμε νέα προβλήματα αλλά και νέες δυνατότητες. Στο χέρι μας είναι αν θα βαδίσουμε στον δρόμο μιας νέας, πιο δίκαιης και συμβατής με τον πλανήτη ανάπτυξης.

Ποια θα είναι η σχέση των πολιτών με τα δημόσια αγαθά; Ποια η θέση της εργασίας και των μειονοτήτων στη μετά COVID εποχή; Αλλά και ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να παραμένει παθητικά στο περιθώριο, αν θέλουμε να βγούμε σύντομα από την οικονομική κρίση και να αρκείται στο να παρακολουθεί ή πολύ περισσότερο να αβαντάρει μια νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών. Αυτά όλα είναι τα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής, από τα οποία θα προκύψουν οι νέες αντιθέσεις και θα κριθούν οι προτάσεις και τα προγράμματα», δήλωσε.

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης υπήρξε επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η εικόνα κυβερνητικών στελεχών να συνωστίζονται για το εμβόλιο ήταν ότι πιο ντροπιαστικό και προκλητικό είδαμε, ενώ η δημόσια κατακραυγή ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να το διακόψει. «Νομίζω πως είναι η έκφραση μιας αλαζονείας της εξουσίας και μιας αντίληψης πως «όλα δικά μας είναι και κάνουμε ό,τι θέλουμε, πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό μας». Ε, αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι και πρόβλημα και σύμπτωμα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε ένα ολιστικό σχέδιο για την υγεία εξαρχής. Αντίθετα, είπε, έκανε πράγματα αποσπασματικά, κατώτερα των απαιτήσεων και με μεγάλη καθυστέρηση. «Αναφέρομαι στο διάστημα από το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Πέρασαν πάνω από οκτώ μήνες και δεν είδαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο επαρκών προσλήψεων για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Τα τεστ ακόμα και τώρα δεν συνταγογραφούνται, ενώ γίνονται πολύ λιγότερα απ’ όσα απαιτούνται. Την ίδια στιγμή, η πρωτοβάθμια υγεία δεν ενσωματώθηκε σε ένα αντίCovid σύστημα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών το βλέπουμε σήμερα, η κατάσταση ξέφυγε.

Ένα όμως από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα είναι η διαφαινόμενη καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμών, γεγονός που επιβάλλει έστω και τώρα να υιοθετηθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας, μιας και για ένα μεγάλο διάστημα το σύστημα θα πιέζεται. Θα μου πείτε, η κυβέρνηση δεν τα βλέπει όλα αυτά; Δυστυχώς η κυβέρνηση παρέμεινε δέσμια των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της. Δεν πίστεψε και δεν πιστεύει στην ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, ακριβώς επειδή είναι δημόσιο, γι’ αυτό και δεν το στηρίζει ουσιαστικά», σημείωσε.

«Νομίζω πως τελικά εκφράζει εκείνα τα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς, προς όφελος της συγκέντρωσης ισχύος σε λίγους παίκτες. Από την άλλη ο μέσος πολίτης αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πρώτα από όλα πρέπει να μπορέσει να μάθει ο πολίτης τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφέρομαι στην κατάσταση που επικρατεί στα επίσημα Μέσα και το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει στήσει η κυβέρνηση στον τομέα της ενημέρωσης, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Ωστόσο, αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία από τη διατύπωση των προτάσεων «Μένουμε Όρθιοι» 1 και 2, πρέπει να παρουσιάσουμε τη συνολική εναλλακτική προγραμματική μας πρόταση, που οφείλει να μην κινείται στη λογική των «μέσων όρων». Οι καιροί απαιτούν ριζοσπαστικές και τολμηρές προτάσεις», υπογράμμισε.

Advertisement
Family Kitchen

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2021 ανέφερε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι συνάρτηση των πραγματικών γεγονότων. «Με αυτή την έννοια είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις μέσα από έναν εκτροχιασμό των καταστάσεων», είπε.

«Εμείς έχουμε ανάγκη από μια δυναμική παρουσία της κοινωνίας στα τεκταινόμενα και από την εγρήγορσή της. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όταν καλείσαι να δόσεις μάχες απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρέπει να πείσει πως έμαθε από τα λάθη του. Να υπερασπιστεί τις επιτυχίες του, να μιλήσει με ειλικρίνεια για το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να ξανακυβερνήσει και να κάνει κατανοητές τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη σύγχρονη Αριστερά και τον νεοφιλελευθερισμό. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει έναν νέο προγραμματικό ριζοσπαστικό λόγο, με σαφή αξιακά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες προτάσεις», επεσήμανε.

Όσον αφορά την πιθανή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «Δεν πρέπει να μας φοβίζει η μετεξέλιξη ενός κόμματος με την έννοια της διαρκούς προσαρμογής του στη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Τα κόμματα που έχουν βαθιές ρίζες και σαφή στρατηγική ενόραση δεν πρέπει να φοβούνται τη διαρκή κίνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα διαρκούς διεύρυνσης, που απέδειξε πως διαθέτει στρατηγική ανοιγμάτων και συνεργασιών. Η μετάλλαξη προς το άγνωστο θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι απευκταία».

Τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματος και τη χρονική στιγμή για κάτι τέτοιο σημείωσε ότι «Με όσους μπορούμε να συγκλίνουμε σε μια στέρεη προγραμματική πρόταση, που θα έχει αντι-νεοφιλελεύθερο πρόσημο και θα ενσωματώνει τα προβλήματα που γέννησε η πολλαπλή κρίση που βιώνουμε επιχειρώντας ταυτόχρονα να τα υπερβεί. Αναφέρομαι στην υγειονομική κρίση, την κλιματική κρίση, την κρίση της οικονομίας, τις ανισότητες αλλά και την κρίση της δημοκρατίας».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων: Ποια η διαδικασία για να αναθεωρηθεί το σύνταγμα - video

03/02/26 7:37 μμ

Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων: Ποια η διαδικασία για να αναθεωρηθεί το σύνταγμα – video

Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Ν. Σερρών: Εκλογές και νέο Δ.Σ. με κοπή βασιλόπιτας

03/02/26 7:29 μμ

Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Ν. Σερρών: Εκλογές και νέο Δ.Σ. με κοπή βασιλόπιτας

Σέρρες: Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ο χορός του Σωματείου Κρεοπωλών με τη Χρύσπα και την ορχήστρα του Νίκου Μπούσιου

03/02/26 7:23 μμ

Σέρρες: Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ο χορός του Σωματείου Κρεοπωλών με τη Χρύσπα και την ορχήστρα του Νίκου Μπούσιου

Η Π.Ε. Σερρών δωρίζει όχημα 4Χ4 στην Πυροσβεστική - video

03/02/26 7:15 μμ

Η Αντιπεριφέρεια Σερρών δωρίζει όχημα 4Χ4 στην Πυροσβεστική – video

Κ.Μητσοτάκης: Σταθερότητα στο εσωτερικό, κόκκινες γραμμές στο εξωτερικό - video

03/02/26 7:07 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Σταθερότητα στο εσωτερικό, κόκκινες γραμμές στο εξωτερικό – video

Λαχανικά με φτερά και τιμές που πετούν - Το μπρόκολο στο φεγγάρι - video

03/02/26 6:54 μμ

Λαχανικά με φτερά και τιμές που πετούν – Το μπρόκολο στο φεγγάρι – video

Σέρρες: Προσωρινά κρατούμενος ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε την κατάκοιτη θεία του

03/02/26 6:43 μμ

Σέρρες: Προσωρινά κρατούμενος ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε κατ’ εξακολούθηση την κατάκοιτη θεία του

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ - Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

03/02/26 6:33 μμ

Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του Χ – Κλήτευση του Ίλον Μασκ για κατάθεση

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

03/02/26 6:31 μμ

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη απάτη με sms για πληρωμή «μαϊμού» προστίμου για υπέρβαση ταχύτητας

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

03/02/26 6:29 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Παρχαρίδης

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

03/02/26 6:28 μμ

Πάνω από 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον κάμπο Πολυκάστρου στο Κιλκίς

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

03/02/26 6:27 μμ

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση